Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους;

Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους; Facebook Twitter
1

Θα έχετε δει χιλιάδες φωτογραφίες σαν αυτή του Φελπς που ποζάρει δαγκώνοντας το μετάλλιο του. Για την ακρίβεια είναι μια πόζα την οποία επιλέγουν όλοι σχεδόν οι νικητές όταν έρχεται η ώρα της φωτογράφησης στο βάθρο, αλλά γιατί το κάνουν αυτό;

Το δάγκωμα ενός χρυσού νομίσματος είναι ένα αρκετά παλιό τεστ που χρονολογείται από τότε που ο χρυσός ήταν η πιο κοινή μορφή πληρωμής. Καθώς ο χρυσός είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, τα δόντια μπορούσαν να αφήσουν σημάδι πάνω του και κάπως έτσι καταλάβαινε κανείς αν τα νομίσματα ήταν αληθινά, ή επιχρυσωμένα.

Όμως η αλήθεια είναι πως κανένας Ολυμπιονίκης δεν δαγκώνει το μετάλλιο του για να διαπιστώσει αν έχει πέσει θύμα απάτης καθώς είναι γνωστό πως τα χρυσά μετάλλια τους είναι επιχρυσωμένο ασήμι. Για την ακρίβεια, τα μετάλλια του Ρίο φέτος αποτελούνται από μόλις 1,2% χρυσό. 

Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους; Facebook Twitter
Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους; Facebook Twitter

Ο λόγος που όλοι επιλέγουν αυτή τη παιχνιδιάρικη πόζα είναι άλλος και όπως φαίνεται δεν είναι πρωτοβουλία των αθλητών. "Έχει γίνει εμμονή των φωτογράφων," αναφέρει στο CNN ο David Wallechinsky, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας των Ολυμπιακών Ιστορικών. "Νομίζω ότι επιδιώκουν να έχουν μια εμβληματική φωτογραφία που μπορεί να πουλήσει. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που οι αθλητές κάνουν από μόνοι τους." αναφέρει. "Η τάση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη φέτος στους Αγώνες και φαίνεται να είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νικητών της κολύμβησης," σημειώνει χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Ωστόσο κάποιοι επιλέγουν να το φιλήσουν αντί να το δαγκώσουν ενώ μερικοί ποζάρουν και με τους δύο τρόπους.

Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους; Facebook Twitter

Πάντως η πόζα αυτή δεν είναι και τόσο καινούργια καθώς υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από παλιότερους Ολυμπιακούς και νικητές να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Όπως αυτή από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Ιαπωνίας το 1992:

Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους; Facebook Twitter
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ