Προς κατάργηση η ομάδα ΔΕΛΤΑ, λόγω άσκοπης βίας

Προς κατάργηση η ομάδα ΔΕΛΤΑ, λόγω άσκοπης βίας Facebook Twitter
10

Σε σκέψεις για κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ για άσκοπη βία έχει μπει η ΕΛΑΣ, μετά και την συμπεριφορά των αστυνομικών της ομάδας στα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στα Εξάρχεια, στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες 4 τέτοια περιστατικά όπως αυτό που ανέβηκε σε διαδίκτυο και δείχνει άνδρα της ομάδας να κραδαίνει προκλητικά το κλομπ του προς τους διαδηλωτές, χωρίς να έχει προηγηθεί ένταση.

Σε δεύτερο βίντεο εικονίζεται άνδρας της ΔΕΛΤΑ να διαπληκτίζεται με άτομο που βρίσκεται σε ταβέρνα και να το καλεί, «αν είναι άνδρας», να βγει έξω.

Βεβαίως υπάρχουν και οι καταγγελίες από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ για τη συμπεριφορά και τη βία ανδρών αυτής της ομάδας. Όλα  αυτά συνέβησαν παρότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετές φορές ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει τα μέλη της ομάδας για να τους μιλήσουν για θέματα «αυτοσυγκράτησης και αυτοκυριαρχίας».

Αξιωματικοί που έχουν εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της Δέλτα διατυπώνουν ενστάσεις για τη σημερινή διαχείρισή της: «Η Δέλτα δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Για να είναι οι μονάδες άμεσης επέμβασης οι ειδικές δυνάμεις του Σώματος. Σήμερα χρησιμοποιούνται μέχρι και για να κάνουν προληπτικές προσαγωγές.

Είναι σαν να βάλεις τα ΕΚΑΜ να κάνουν ελέγχους στο δρόμο. Είναι λογικό να δημιουργηθεί πρόβλημα. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, ότι στελέχη που ήταν η “ψυχή” της ομάδας έχουν απομακρυνθεί και αυτό έχει ορατές επιπτώσεις στη ψυχολογία των ανδρών της και στην πειθαρχία τους. Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί της ομάδας ούτε πειθαρχούν όπως παλιά ούτε έχουν τη ψυχολογία που είχαν. Πρέπει να αποφασιστεί αν η Δέλτα θα αναμορφωθεί ή αν θα καταργηθεί. Δύο δρόμοι υπάρχουν».

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ