Σε κρίσιμη κατάσταση ο Νίκος Ρωμανός

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Νίκος Ρωμανός Facebook Twitter
46
Σε κρίσιμη κατάσταση ο Νίκος Ρωμανός Facebook Twitter

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία του 21χρονου Νίκου Ρωμανού ο οποίος συνεχίζει για 19η ημέρα την απεργία πείνας ενώ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Η εισαγγελία των φυλακών έδωσε εντολή για αναγκαστική σίτιση με ορό παρά τη θέληση του πράγμα που ο ίδιος το αρνήθηκε. Όταν κάτι τέτοιο γίνεται παρά τη θέλησή σου πρόκειται για ξεκάθαρο βασανιστήριο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του.

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφέρει πως ο Ρωμανός δίνει μάχη για τη ζωή του, καθώς οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται, όπως αναφέρεται, «αναμενόμενη».

 

Ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος κατηγορείται για την ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό, πραγματοποιεί απεργία πείνας, ζητώντας να του χορηγείται η προβλεπόμενη από τον νόμο εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα της Σχολής του, στην οποία πέρασε έπειτα από πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Στο κείμενό του που είχε δημοσιευτεί στο athens.indymedia.org στις 8 Noεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

"Την περασμένη άνοιξη έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή και πέρασα σε μια πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα. Με βάση τους δικούς τους νόμους, λοιπόν, από τον Σεπτέμβρη δικαιούμαι να αρχίσω να παίρνω εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθώ το πρόγραμμα της σχολής. Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις που έχω κάνει έχουν καταλήξει στα αζήτητα, γεγονός που με οδηγεί να διεκδικήσω αυτό το αίτημα με οδόφραγμα το σώμα μου."

 

To κείμενό του κατέληγε ανακοινώνοντας πως τη Δευτέρα 10/11 θα ξεκινούσε απεργία πείνας ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως "Υπεύθυνο για κάθε μέρα απεργίας πείνας, και ό,τι συμβεί από εδώ και μπρος, είναι το συμβούλιο της φυλακής που αποτελείται από τον εισαγγελέα Νικόλαο Ποιμενίδη, τη διευθύντρια Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, καθώς και την κοινωνική λειτουργό."

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε σήμερα από τον δικηγόρο του προς τα μέσα:

 

"O Nίκος Ρωμανός, κρατούμενος και απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου δίνει στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς την πιο οδυνηρή μάχη απέναντι στην αναλγησία της κρατικής εξουσίας που τόσο πολέμησε ενάντιά της. Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν. Το κείμενο αυτό δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δεν θα ζητιανέψει εκφράσεις λύπης και συμπαράστασης. Δεν ταιριάζουν άλλωστε στον χαρακτήρα του Ρωμανού.

Είναι διαμαρτυρία και κάλεσμα. Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στην πολυήμερη και επικίνδυνη απεργία πείνας αντί για δικαίωση ήρθε η σκληρή εντολή από την εισαγγελέα των φυλακών για αναγκαστική σίτιση, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και στοιχειοθετεί το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, αφού από την πρώτη στιγμή με θάρρος και παρρησία ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ' οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του. Προς τιμήν τους οι θεράποντες γιατροί ασκούν τα καθήκοντά τους με ποιότητα και ευαισθησία κάτω από την εποπτεία και το αμέριστο ενδιαφέρον του Διοικητή του Νοσοκομείου για να τον σώσουν και να τον στηρίξουν στη σκληρή αυτή δοκιμασία του".

Aνακοίνωση εξέδωσε όμως και η γιατρός του Νίκου Ρωμανού η οποία σήμερα τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο:

"Σήμερα 28 Νοεμβρίου 2014 επισκέφτηκα τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, απεργό πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος από αστυνομικές δυνάμεις. Δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στην αρχική του θέση να συνεχίσει την απεργία πείνας ως το τέλος (αρνούμενος την υποχρεωτική σίτιση, πίνοντας μόνο νερό, χωρίς να παίρνει ενδοφλέβια υγρά και υποστηρικτική αγωγή με ορό). Θα συνεχίσει να «διεκδικεί το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών από τη φυλακή, με οδόφραγμα το σώμα του και με πλήρη γνώση των κινδύνων για την υγεία και τη ζωή του, μέχρι να κερδίσει ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού».

Η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής στην οποία νοσηλεύεται, με ενημέρωσε ότι η υγεία του βρίσκεται μετά από 19 μέρες απεργία πείνας, σε επαπειλούμενη κατάσταση. Χωρίς να εκθέσω τις λεπτομερείς καταγραφές των εργαστηριακών ευρημάτων, τις οποίες ως αριθμητικές τιμές δεν έχει νόημα να τις αναφέρω, θέλω να τονίσω ότι σημαντικοί δείκτες του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού μεταβάλλονται καθημερινά πέραν των φυσιολογικών ορίων, σαν απόρροια της παρατεταμένης ασιτίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Ν. Ρωμανός κινδυνεύει να εμφανίσει άμεσα και ανεξέλεγκτα σοβαρές επιπλοκές που θα επηρεάσουν την καρδιακή, εγκεφαλική και νεφρική του λειτουργία, απειλώντας την ίδια του τη ζωή.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10/11/14, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται των ευθυνών της, που προκύπτουν από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό, και μετακυλίει την ευθύνη για την τύχη του απεργού πείνας στους θεράποντες ιατρούς, υποδεικνύοντάς τους, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, την πρακτική της υποχρεωτικής σίτισης ή της φαρμακευτικής αγωγής ενάντια στη θέληση του ίδιου.

Μία τέτοια τακτική παγιώνεται τον τελευταίο χρόνο προς τους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιπ της γενικότερης κατασταλτικής πολιτικής του κράτους που από τον Ιανουάριο του '14 εξαγγέλλει το νομοσχέδιο για τις φυλακές Γ΄ τύπου και τον Ιούλιο του '14 το θεσμοθετεί. Είναι γνωστό, τέλος, ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ανά τον κόσμο καταγράφουν την υποχρεωτική σίτιση ως βασανιστήριο".

 

Ελλάδα
46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Όλοι εσείς που επηρεάζεστε από το αστικό background του Ρωμανού, και τρέχετε να τον καταδικάσετε το κάνετε μόνο και μόνο για να καθαρίσετε την συνείδησή σας. Όλο το μίσος πηγαίνει ακριβώς επειδή δεν είναι ένας κοινός κλέφτης αλλά φτάνει μια ιδεολογία στα άκρα θυμίζοντας μας ότι είμαστε δειλοί με όπλο μας το πληκτρολόγιο. Για όλους εκείνους που τον παραλληλίζουν με κάποιον εκβιαστή, που απειλεί να αυτοκτονήσει αν δεν του δώσεις τα χρήματά σου, πρέπει να επισημάνω ότι μιλούν προσκολλημένοι στα υλικά ενώ εκείνος παλεύει για αξίες που χρειάζεται να περάσουν για όλες τις γενιές φυλακισμένων. Ακόμα κι εγώ που κάθομαι και υπερασπίζομαι εδώ, ντρέπομαι μπροστά σε εκείνα που κάνει αυτός, όπως ντρέπονται υποσυνείδητα και όλοι οι κατήγοροι του.
Η επιπτώσεις της ληστείας του Ρωμανού ήταν μια κάποια διατάραξη στο σάπιο τραπεζικό σύστημα και το σοκ ενός τραπεζικού υπαλλήλου.Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι για αυτά τα δύο (συν για το ότι ο Ξηρός είναι έξω-ενώ πιθανώς το ίδιο το κράτος τον άφησε για να μπορεί να επιβάλλει ευκολότερα το φασισμό του) κάποιος άνθρωπος δεν πρέπει να σπουδάζει, ισότιμα με όλους τους μικροαστούς φοιτητές που καθημερινά εισβάλλουν στα πανεπιστήμια; Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι για αυτά του αξίζει να πεθάνει; (Στερώντας του υπό αυτές τις συνθήκες που βρίσκεται τώρα το δικαίωμα του να σπουδάσει, είναι μια καθαρά θανατική ποινή). Τα γράφω αυτά και ντρέπομαι για το πόσο ασήμαντοι είμαστε όλοι εμείς μπροστά του.
Με αφορμή το σχόλιο του Financier αλλά κυρίως ως απάντηση παρακάτω σχολίου άλλου χρήστη.Το νεαρό της ηλικίας (μετεφηβική ηλικία) μπορεί να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό για τον παραβάτη (μπορεί... δεν είναι υποχρεωτικό).Αυτό παγίως (και όχι ειδικά για τον Ρωμανό) συμβαίνει όταν κρίνεται ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας ο παραβάτης είχε αυξημένη ανωριμότητα, που δεν ταιριάζει σε ενήλικα. Με απλά λόγια, η διάταξη αυτή του νόμου (133 Π.Κ.) υπάρχει για τις "νεανικές τρέλες", για κάποια παιδιά που διέπραξαν ένα αδίκημα λόγω της ανωριμότητας της ηλικίας τους, επομένως τους επιβάλλουμε μειωμένη ποινή.Δεν χρειάζεται να είσαι πια και δικαστής για να καταλάβεις ότι εδώ δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο Ρωμανός εμφανίζεται πλήρως συνειδητοποιημένος για τις πράξεις του, δεν είναι αποτέλεσμα μιας ανωριμότητας, μιας νεανικής τρέλας, είναι στάση ζωής (όσο και αν διαφωνεί κάποιος με αυτήν).Το άλλο θέμα που θίχθηκε, ψευδο-νομικά, είναι το θέμα του πρότερου έντιμου βίου. Επειδή δεν είχε λέει ποινικό μητρώο θα έπρεπε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό.Το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου δεν αναγνωρίζεται σώνει και καλά σε όποιον έχει καθαρό μητρώο. Εφαρμόζεται σε όποιον με την συμπεριφορά του ως την στιγμή του εγκλήματος έχει δείξει ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ έντιμο βίο, γενικά δηλαδή συμπεριφορά κοινωνικά εποικοδομητική. Το να μην έχεις καταδικαστεί απλώς για κάποιο έγκλημα δεν συνιστά από μόνο του "έντιμο βίο" με την έννοια του νόμου.Μάλιστα το ελαφρυντικό μπορεί να αναγνωριστεί ακόμα και σε κάποιον που ΕΧΕΙ ποινικό μητρώο, όταν έχει δείξει στοιχεία έντιμου βίου. Π.χ. εργάτης, ενεργό μέλος της κοινότητας που έχει λάβει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τις άπορες οικογένειες της περιοχής, αλλά έχει καταδικαστεί παλαιότερα για σωματική βλάβη από αμέλεια επειδή προκάλεσε τραυματισμό άλλου εργαζομένου από λάθος χειρισμό μηχανήματος. Αν καταδικαστεί για άλλη πράξη είναι πολύ πιθανό να του αναγνωριστεί πρότερος έντιμος βίος, παρότι έχει ήδη μια καταδίκη, γιατί έχει δείξει την διάθεσή του να προσφέρει στην κοινωνία, άσχετα αν είχε μια άτυχη στιγμή που τίποτε δεν δείχνει για τον χαρακτήρα του.Ποιος είναι ο πρότερος έντιμος βίος του Ρωμανού που θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό; Που προσέφερε στην κοινωνία έως ότου εγκληματήσει;Το άλλο θέμα είναι το παρελθόν του Ρωμανού σε σχέση με τον Γρηγορόπουλο. Όσο σεβαστό και αν είναι σε ανθρώπινο επίπεδο, δεν λέει κάτι νομικά. Δεν σημαίνει ότι όποιος είχε μια τραυματική εμπειρία "δικαιούται" να γίνει εγκληματίας (εξάλλου ο Κορκονέας έχει ήδη καταδικαστεί, δεν αθωώθηκε). Το μόνο επιχείρημα που θα μπορούσε να προβάλει η πλευρά Ρωμανού θα ήταν ελαττωμένος καταλογισμός λόγω ψυχικής διαταραχής που του δημιούργησε το συμβάν αυτό. Όμως βέβαια αυτό δεν προβάλλεται γιατί χαλάει την "επαναστατική μαγιά". Δεν θέλει να πει ότι το έκανε επειδή είναι λίγο "τρελός". Θέλει και συνειδητοποιημένος να εμφανίζεται αλλά και να αποδίδει τις πράξεις του στο συμβάν, και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Ε αυτό νομικά (και κοινωνικά) δεν είναι αποδεκτό. Αν αλλάξει κάποτε η κοινωνία και ο νόμος, ώστε όποιος αισθάνεται ότι αδικήθηκε από το κράτος να μπορεί να παίρνει ένα όπλο και να κάνει "επαναστατικό αγώνα", τότε το συζητάμε.Και φυσικά έχουμε και το επιχείρημα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Σε ποια χώρα του κόσμου η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει αδιακρίτως άδειες στους κρατούμενους ; Στο Ηνωμένο Βασίλειο π.χ. στην ρύθμιση για τις άδειες των κρατουμένων (PSO 6300) ορίζεται ότι δεν δίνεται σε καμία περίπτωση άδεια σε κρατούμενο χωρίς "risk assessment". Μήπως και η Μεγάλη Βρετανία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα;Συγγνώμη για το μακροσκελές του post μου αλλά δεν μπορώ πλέον να ακούω ψευδο-νομικά επιχειρήματα προς δημιουργία εντυπώσεων.
Ωραία η νομική ανάλυση, αλλά τίποτα απ' αυτά δεν αφορά τον ίδιο τον Ρωμανό. Να δούμε λίγο τι λέει ο ίδιος, για να διαλυθούν κάποιες συγχύσεις για τη στάση του;«Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις που έχω κάνει έχουν καταλήξει στα αζήτητα, γεγονός που με οδηγεί να διεκδικήσω αυτό το αίτημα με οδόφραγμα το σώμα μου. Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω το πολιτικό μου σκεπτικό ώστε να μπει ένα πλαίσιο γύρω από την επιλογή που πραγματοποιώ. Οι νόμοι, εκτός από εργαλεία ελέγχου και καταστολής, αποτελούν ταυτόχρονα και μια διατήρηση ισορροπιών ή αλλιώς αυτό που επιγραμματικά ονομάζουμε κοινωνικά συμβόλαια, αντανακλούν κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διαμορφώνουν τμηματικά ορισμένες θέσεις διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου. Γι’ αυτό και η επιλογή που κάνω θέλω να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη: δεν υπερασπίζομαι τη νομιμότητά τους· αντίθετα, απευθύνω έναν πολιτικό εκβιασμό ώστε να κερδίσω ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.»Πόσο πιο καθαρά θέλετε να το πεί; Προβαίνει σε έναν πολιτικό εκβιασμό, άρα έχει πλήρη επίγνωση του ρίσκου που παίρνει. Δεν κλαίγεται, δεν υπερασπίζεται εμμέσως την «αστική νομιμότητα» εκεί που προηγουμένως την έφτυνε, κοντολογίς δείχνει μία συνέπεια που λίγοι θα επεδείκνυαν αν βρίσκονταν υπό τις ίδιες συνθήκες. Για μένα, είναι συνολικά αξιοσέβαστη η στάση του, παρ' όλο που διαφωνώ πλήρως με την «ένοπλη πάλη», το «αντάρτικο πόλης», την « ατομική τρομοκρατία» ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να το ονομάσει.Επίσης, λείπουν δύο στοιχεία από την ανάλυση σου. Πρώτον, το γεγονός ότι δεν κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα κανενός (ούτε του ομήρου) κατά τη διάρκεια της ληστείας, δεν συνιστά ελαφρυντικό στοιχείο; Τι αναφέρει σχετικά ο ΠΚ; Ειλικρινά ρωτάω, δεν ειρωνεύομαι. Το δεύτερο, και σημαντικότερο, αφορά στους αστυνομικούς "λειτουργούς" που τους τουμπάνιασαν στο ξύλο μέχρι σημείου παραμορφώσεως του προσώπου τους και ύστερα δημοσίεψαν επιδεικτικά τις φωτογραφίες τους στο ίντερνετ. Αυτό τι σκοπιμότητα εξυπηρετούσε; Από ποιόν θα διωχθούν όλοι αυτοί οι κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που απολαμβάνουν προκλητική ασυλία; Τιμωρήθηκαν ποτέ όσοι διέπραξαν τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ των μελών της αντιφασιστικής μοτοπορείας τον Σεπτέμβρη του 2013;
Τώρα συμφωνούμε σε πολλά.Ο ίδιος δεν υπερασπίζεται απλά την νομιμότητα αλλά προβαίνει σε πολιτικό εκβιασμό όπως λέει. Δικαίωμά του, έχει την δική του ιδεολογική τοποθέτηση και δεν την αλλάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αποδεχθούν και να την ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.Μπορεί να πει κάποιος (και το λένε) ότι η αποδοχή των αιτημάτων του θα σήμαινε απλά την υποχώρηση της πολιτείας στον πολιτικό του εκβιασμό, επομένως αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να μην γίνουν δεκτά και αυτό όμως θα ήταν λάθος.Η πολιτεία, εφόσον ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμά του ο Ρωμανός, για όποιον λόγο και αν το κάνει, θα πρέπει να αποφασίσει με βάση το νομικά ορθό και (νομικά) λογικό. Και η λογική λέει ότι δεν μπορεί να του δοθεί η άδεια γιατί υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να αποδράσει.Εκτός πια και αν πηγαίνει και παρακολουθεί το μάθημα με ισχυρή αστυνομική συνοδεία (αναγκαστικά οπλισμένη σαν αστακοί), επομένως θα έχουμε ένα σώου και μάθημα φυσικά δεν πρόκειται να γίνει (επομένως θίγονται οι υπόλοιποι φοιτητές και ο ίδιος δεν μορφώνεται).Όσον αφορά αυτό που λες για την ληστεία, στον ΠΚ πάει ανάποδα. Δηλαδή δεν αποτελεί ελαφρυντική περίσταση το να μην έχει κινδυνεύσει/τραυματιστεί κλπ κάποιος σε μια ληστεία, αλλά αποτελεί επιβαρυντική περίσταση το αν τραυματίστηκε/πέθανε κάποιος ή αν η ληστεία έγινε με υπερβολική σκληρότητα. Αν τραυματιστεί/πεθάνει κάποιος μάλιστα μπορεί να κριθεί και ως ξεχωριστό έγκλημα και να συρρέει παράλληλα με την ληστεία αν θεωρηθεί ότι έγινε από πρόθεση.Στα υπόλοιπα δεν διαφωνώ μαζί σου. Σκοπός μου δεν είναι να υπερασπιστώ πάση θυσία τις αρχές και τα όργανά τους. Και αυτοί πρέπει να ακολουθούν τα νόμιμα και δυστυχώς πολλές φορές δεν γίνεται. Δεν ξέρω τις συνθήκες "τουμπανιάσματος" με ασφάλεια, αλλά τείνω να συμφωνήσω μαζί σου ότι σε συνδυασμό με την επίδειξη των φωτογραφιών έγιναν προς επίδειξη πυγμής, πράγμα απαράδεκτο. Αυτό όμως δεν είναι ένα θέμα που συνδέεται με τις άδειες του Ρωμανού.
Πολύ ενδιαφέροντα πραγματα και θα έλεγα οτι συμφωνώ στα περισσότερα, αν όχι σε όλα. Νομικός δεν ειμαι απλα πιστεύω ότι τέτοιες ειναι ιδιαίτερες περιπτώσεις και άποψη μου είναι ότι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται υπο ενα αμιγώς νομικό πλαισιο. Δεν ειμαι ειδικός σε καμια περίπτωση αλλα μιας και αναφέρθηκε η Μεγαλη Βρετανία, θυμάμαι πριν κάποια χρόνια στο BBC επερνε συνέντευξη απο κάποιους νεους πρωην ισλαμιστές (15-18 χρονων) μπλεγμένοι σε δίκτυα τρομοκρατών (δεν θυμάμαι αν οι ίδιοι είχαν κάνει κάτι), αυτό που πρακτικά κοίταξε να κάνει η κυβέρνηση ήταν αντι να τους "τιμωρήσει" να προσπαθήσει να τους επανεντάξει στην κοινωνία με εναν πολυ πιο πολιτισμένο/ηπιο τρόπο.
"Πρώτον, το γεγονός ότι δεν κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα κανενός (ούτε του ομήρου) κατά τη διάρκεια της ληστείας, δεν συνιστά ελαφρυντικό στοιχείο;"Δε γίνεται να μπεις σε κλειστό χώρο με προτεταμένα ΑΚ-47 φωνάζοντας "ληστεία" και να μην κινδυνέψει η σωματική ακεραιότητα όσων είναι μέσα. Το ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα (και γι' αυτό πρέπει να σου δώσουν τα γκαφρά) είναι η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ της ληστείας. :)Εννοείς μάλλον ότι δεν *βλάφτηκε* η σωματική ακεραιότητα κανενός, πράγμα που ισχύει μόνο που δε μετράει σαν ελαφρυντικό για τη ληστεία, απλώς αν είχε πάθει κάποιος κάτι το κατηγορητήριο εκτός από ληστεία θα είχε και σωματικές βλάβες ή φόνο με ενδεχόμενο δόλο. Εγώ προσωπικά αν ήταν η γυναίκα μου και το παιδί μου εκεί μέσα έστω και δέκα λεπτά με ΑΚ-47 να τους σημαδεύουν θα ήθελα δυο ώρες μόνος μου με τον τιμημένο επαναστάτη και ένα γυάλινο μπουκάλι κόκα-κόλας. ΥΓ, αυτό:"Οι νόμοι, εκτός από εργαλεία ελέγχου και καταστολής, αποτελούν ταυτόχρονα και μια διατήρηση ισορροπιών ή αλλιώς αυτό που επιγραμματικά ονομάζουμε κοινωνικά συμβόλαια, αντανακλούν κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς και διαμορφώνουν τμηματικά ορισμένες θέσεις διεξαγωγής του κοινωνικού πολέμου"διαβάζεται "όσοι νόμοι μου γουστάρουν πρέπει να ισχύουν". (άσχετο που δεν κάνει τον κόπο να μας τους παραθέσει γιατί τότε θα βλέπαμε ότι τυχαίνει να ΜΗ λένε πως δικαιούται να βγει από τη φυλακή απλώς και μόνο επειδή πέρασε σε ένα ηλίθιο ΤΕΙ). Δεν είναι συνέπεια σε καμία ιδεολογία εκτός από τον υπαρκτό ελληναραδισμό.
Επειδη δεν εχω ασχοληθει με την ιστορια αυτη δεν γνωριζω αν αυτα που λεει ο Ρωμανος ισχυουν.Δηλαδη προβλεπει ο νομος να διδεται αδεια σε φυλακισμενους ωστε να φοιτουν σε καποια ανωτερη η ανωτατη σχολη ; Και πως ; Να "παιρνουν αδεις" η να εχουν"αστυνομικη συνοδεια" ; Μου φαινεται περιεργο να ισχυει και το ενα ,και το αλλο.Διοτι στην πρωτη περιπτωση η "ποινη"του "εγκελεισμου"ουσιαστικα ακυρουται,και στην δευτερη δεν νομιζω,αν υπαρξουν εκατονταδες "κρατουμενοι φοιτητες"να υπαρχουν επαρκεις αστυνομικοι για να τους 'συνοδευουν".Οποιος γνωριζει ας μας διαφωτισει ,παρακαλω.
Απαράδεκτη θα έλεγα η στάση του κράτους στο πώς χειρίζεται τετοιες υποθέσεις. Αν ειναι δυνατον να τρώει 15χρονια ποινη ένα πιτσιρίκι. Δεν συμφωνώ ουτε στα σημεια στίξης με αυτα που λέει ο Ρωμανος, πληρης φανατισμος και μια ενδομυχη αλλαζονεία στο ότι "ξερει πως δουλεύει το συστημα" και "οι σατανικες τράπεζες" την στιγμη που μάλλον δεν καταλαβαινει καν τι σημαινει επιτόκιο. Παρ'ολ'αυτά το γεγονός παραμένει ότι το κράτος ή η δικαστική εξουσία θα επρεπε να δειξουν λίγη κατανόηση και να προσφέρουν κατι διαφορετικό απο φυλακή. Μόνο περισσότερο φανατισμο φέρνουν τέτοιες αποφάσεις.
Φωναζει ο Ρωμανος που εγινε "επαναστατης" για την παρτη μου και εν αγνοια μου!Σιγα μη γινει και Μπομπι Σαντς (καλα το γραφω;)ΥΓ. δωστε του αδεια, ευκαιρια να παει στη Ρουπα να σχεδιασουν την απελευθερωση μας απο την τροικα!
Parisios, Όταν η τράπεζα σου βγάζει το σπίτι σου στο σφυρί ή όταν ο τραπεζίτης σε κλέβει μέσα από την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και δεν φορολογείται, δεν είναι εν δυνάμει εγκληματίας; Σε αυτή τη κοινωνία όμως η υποκρισία περισσεύει.. Ο Ρωμανός τουλάχιστον έχει και το ελαφρυντικό της μεταεφηβικής ηλικίας
Είπαμε, ο δικηγόρος του είναι μεγάλη αλεπού. Οι συμβουλές του (να σπουδάσει, να παντρευτεί και τώρα να κάνει απεργία πείνας) κατευθύνουν απόλυτα τον κρατούμενο. Και μόλις φτάσει στο αμήν, η συμβουλή του θα είναι να δεχτεί φαγητό. Αν δεν προλάβει η δικαιοσύνη και του το χορηγήσει με το ζόρι.Ξέρετε κανέναν απεργό πείνας στην Ελλάδα να συνεχίζει μέχρι να πεθάνει? ΚΑΝΕΝΑΝ!
Σε καμιά χώρα, κανένας απεργός πείνας που βρίσκεται στο νοσοκομείο δεν πεθαίνει ακόμη και να θέλει ο ίδιος να το πάει μέχρι τέλους. Γιατί όταν θα πέσει σε πλήρη αδυναμία και χάσει τις αισθήσεις του, οι γιατροί θα του τοποθετήσουν ορό.Μία πολυήμερη απεργία πείνας όμως, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες επιπλοκές σ' έναν οργανισμό.
Σε καμιά χώρα, κανένας απεργός πείνας που βρίσκεται στο νοσοκομείο δεν πεθαίνει ακόμη και να θέλει ο ίδιος να το πάει μέχρι τέλους. Γιατί όταν θα πέσει σε πλήρη αδυναμία και χάσει τις αισθήσεις του, οι γιατροί θα του τοποθετήσουν ορό.Μία πολυήμερη απεργία πείνας όμως, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες επιπλοκές σ' έναν οργανισμό.
"Τρομοκράτης" κατά την Αστυνομία όχι για τη Δικαιοσύνη!Αέναη τιμωρία, τέτοια κοινωνία θέλουμε?Ξέρεται σκληρό δολοφόνο να του πέρνουν το όπλο από τα χέρια οι αστυνομικοί?Ελπίζω να αναλήψει ξανά στον κόσμο μας, δεν κινδυνεύει η κοινωνία από τέτοια παιδιά από λαπάδες κινδυνεύει με γραβάτες και OFFSHORE'
Σύμφωνα με το νόμο, που τόσοι στα σχόλια εδώ και στα sensationalist άρθρα επαναλαμβάνουν σχετικά με τα δικαιώματα του Ρωμανού, λέγονται τα εξής:Νόμος 2776/99 - Άρθρο 55:Άδειες χορηγούνται εφόσον:(1) Ο κατάδικος έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του χωρίς ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας και η κράτηση έχει διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Σε περίπτωση έκτισης ποινής ισόβιας κάθειρξης, η κράτηση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη.(2) Δεν εκκρεμεί κατά του καταδίκου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος.(3) Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων.(4) Συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της αδείας του.Ο Ρωμανός εκτίει ποινή 15 ετών και 11 μηνών και μέχρι τώρα έχει περάσει 1 χρόνος και 9 μήνες περίπου. Για να δικαιούται άδειες σύμφωνα με το γράμμα του νόμου πρέπει να περάσουν 3 χρόνια 2 περίπου μήνες. Ακόμη, εκκρεμεί εις βάρος του αξιόποινη διαδικασία σε βαθμό κακουργήματος (η ποινή την οποία εκτίει αυτή τη στιγμή). Πέρα απ' αυτά, βάσει των απόψεών του, προφανώς υπάρχει μεγάλη αμφιβολία και κατά πόσο πληροί τα σημεία 3 και 4 (φόβος νέων εγκλημάτων και κίνδυνος φυγής αντίστοιχα).Προσωπικά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για το 3 και το 4 καθώς ούτε δικαστικός είμαι ούτε στο συμβούλιο της φυλακής συμμετέχω. Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να συζητήσουμε το περί δικαίου της υπόθεσης απ' τη στιγμή που ο νόμος (και η κατάσταση) είναι ξεκάθαρη: δεν πληροί τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να πάρει άδειες (προς το παρόν). Δεν είναι κάτι υποκειμενικό όπως το αν μ' αρέσει η φάτσα του ή οι απόψεις του.Τώρα το κατά πόσο είναι λογικό και ορθό να επιτρέπεται συμμετοχή στις Πανελλήνιες ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος νόμος δεν σ' αφήνει να φοιτήσεις, δεν το ξέρω. Κατ' εμέ θα μπορούσαν να πουν "οκ, θες να σπουδάσεις, ο νόμος το επιτρέπει υπό προϋποθέσεις.. αφού λόγω ποινής δεν θα μπορείς μετά τις εξετάσεις να παίρνεις φοιτητικές άδειες, άστο μέχρι να περάσει το ελάχιστο διάστημα που προβλέπει ο νόμος και μετά δίνεις Πανελλήνιες".Βέβαια, τι λογική να περιμένει κανείς στην Ελλάδα...
Αυτό που αναφέρετε αφορά τις γενικές άδειες. Για τις εκπαιδευτικές, οι προϋποθέσιες είναι οι εξής:3. Εκπαιδευτικές άδειες (άρθ.58ΣΚ) – (αρμόδιο όργανο: πειθαρχικό συμβούλιο)Χορηγούνται για την φοίτηση των κρατουμένων (καταδίκων ή υποδίκων) σε σχολές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.1) Γενικές: -λειτουργία καταστήματος κράτησης στην περιοχή φοίτησης αντίστοιχο προς την κατηγορία κρατουμένων στην οποία ανήκει ο κατάδικος. Αν ο ενδιαφερόμενος κρατείται σε άλλη περιοχή προβλέπεται η μεταγωγή του στο κατάστημα κράτησης. - Το εκπαιδευτικό ίδρυμα να μην είναι κατώτερης βαθμίδας από αυτό στο οποίο έχει φοιτήσει ο ενδιαφερόμενος.2) Ειδικές:- Αίτηση από τον ενδιαφερόμενο- Εκτίμηση ότι δεν συντρέχει κίνδυνος διάπραξης νέων εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της άδειας.- Σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την κράτηση εάν ο αιτών είναι υπόδικοςΑν ισχύουν αυτά, έχουν δίκαιο οι κρατούμενοι και θα πρέπει να τους επιτρέψουν να φοιτήσουν στις σχολές τους.
Το άρθρο 55 αναφέρεται στις τακτικές άδειες όχι τις εκπαιδευτικές. Το άρθρο για τις εκπαιδευτικές είναι το άρθρο 58. Αυτό περιλαμβάνει από τις προϋποθέσεις του άρθρου 55 μόνο αυτή της παραγράφου 1 περίπτωσης γ' (ωφέλεια για την προσωπικότητα του καταδίκου). Η περίπτωση γ' όμως υπάγεται στο στοιχείο 4 από αυτά που έχεις παραθέσει.Επομένως εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι υπάρχουν λόγοι που καθιστούν πιθανή την φυγή του, με βάση τον νόμο, είναι στην εξουσία των αρχών να μην εγκρίνουν την άδεια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (το γνωρίζω ότι αυτό λες και εσύ, αλλά δεν χρειάζεται να ισχύουν όλες οι προϋποθέσεις που αναφέρεις).Και είναι φυσικά αστείο να συζητάμε αν υπάρχει ή όχι σοβαρός κίνδυνος να το σκάσει ο Ρωμανός εφόσον του δοθεί άδεια. Δεν υπάρχει απλώς κίνδυνος να το σκάσει, υπάρχει βεβαιότητα. Τώρα όσον αφορά την απεργία πείνας, μάλλον θα συμφωνήσω με τον δικηγόρο του ότι είναι βασανισμός η αναγκαστική σίτιση. Δύσκολο πάντως νομικό θέμα, γιατί υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των ιατρών. Εν πάσει περιπτώσει, πιστεύω ότι εάν θέλει να αυτοκτονήσει κάποιος δια της ασιτίας είναι δικαίωμά του. Δεν σημαίνει ότι όποιος απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει θα πρέπει αυτομάτως να βλέπει τα αιτήματά τους να ικανοποιούνται.
Thanks για τις επεξηγήσεις. :) Η αλήθεια είναι ότι η διατύπωση πολλών νόμων και εγκυκλίων με μπερδεύει λίγο (στο site που βρήκα τα ανωτέρω φαινόταν σαν να ανήκουν οι εκπαιδευτικές άδειες στις τακτικές).Όσο για τα υπόλοιπα που ανέφερες, συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Αν μπορώ να εκφέρω την εντελώς προσωπική μου γνώμη (μη όντας πλήρως πληροφορημένος για τον Ρωμανό και την όλη υπόθεση), μου φαίνεται όλο αυτό σαν μια προσπάθεια επιρροής της κοινής γνώμης και παίξιμο "θύματος"... Με άλλα λόγια, μάλλον κοιτάει πώς να εκμεταλλευτεί τον κόσμο και το νόμο - ίσως για να βρει τρόπο να το σκάσει; Μακάρι να έχω άδικο.
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική νομοθεσία είναι αρκετά δαιδαλώδης και μπορείς να χαθείς ή και ορισμένες φορές ακόμα και να τρελαθείς αναζητώντας τι ισχύει :) Και η επεξήγησή μου ήταν απλώς για το ορθό των λόγων.Εν πάσει περιπτώσει, εμένα σε όλη αυτήν την ιστορία με εκνευρίζει αφάνταστα ότι παρουσιάζεται σαν υποχρέωση της πολιτείας να χορηγήσει την άδεια.Φυσικά και είναι δικαίωμα του Ρωμανού να ζητήσει την φοιτητική άδεια. Αν θέλουμε να λεγόμαστε δημοκρατία θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα όλων, ακόμα και των εγκληματιών, ασχέτως μάλιστα των λόγων που τους οδήγησαν στο έγκλημα και ασχέτως ιδεολογικών ή άλλων πεποιθήσεων. Αν θέλει να ζητήσει την άδεια, με 'γεια του με χαρά του.Όμως όπως έχει δικαίωμα ο Ρωμανός να ζητήσει την φοιτητική άδεια, έτσι έχει και δικαίωμα η πολιτεία να την αρνηθεί αν συντρέχουν λόγοι, όπως συντρέχουν εν προκειμένω.Τα υπόλοιπα -πράγματα που δεν περιλαμβάνονται σε νόμους αλλά γενικότητες φιλοσοφικού/ιδεοληπτικού περιεχομένου- είναι αμπελοφιλοσοφίες υπό έναν νομικοφανή μανδύα και μάλιστα της πλάκας.
"Αυτό περιλαμβάνει από τις προϋποθέσεις του άρθρου 55 μόνο αυτή της παραγράφου 1 περίπτωσης γ'"Η περίπτωση γ (για την ακρίβεια οι περιπτώσεις α-γ) αναφέρεται μόνο στην εκτίμηση του κινδύνου να γίνει κακή χρήση της άδειας: συνυπολογίζονται α) η συμπεριφορά του κρατουμένου μετά την καταδίκη, β) η κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση, οι οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ και γ) η ενδεχόμενη ωφέλεια στην προσωπικότητα. Δεν ακυρώνονται όμως οι υπόλοιπες αντικειμενικές προϋποθέσεις (ιδιαίτερα το χρόνος που έχει εκτίσει, αν εκκρεμεί δίκη ή όχι). http://www.onisimos.gr/images/bios/swfronistikos_code_1999.pdf
Όσοι πιστεύουν ότι άμα του δοθεί η ευκαιρία να το σκάσει δεν θα το κάνει να σηκώσουν το χέρι....Μήπως έχει γίνει ένα risk assessment στο οποίο ο Ρωμανός τικάρει όλα τα λάθος κουτάκια?Ας σπουδάσει εξ αποστάσεως...τόσοι και τόσοι το κάνουν.
Δηλαδή, αν καταλαβαίνω σωστά, μερικοί από τους σχολιαστές εδώ πέρα θεωρούν ότι: (α) αφού ο Ρωμανός είναι ενάντια στο σύστημα, καλά κάνει το σύστημα και του στερεί τα νόμιμα δικαιώματά του. (β) Η απεργία πείνας είναι μέσο εκβιασμού που "δεν πρέπει να περάσει". (γ) Οι γιατροί δεσμεύονται από όρκο να υποβάλλουν τον ασθενή σε βασανισμό, κατόπιν μάλιστα εισαγγελικής εντολής.Μάλιστα. Δηλαδή στον 21ο αιώνα βρίσκουμε συνεχώς επιχειρήματα για να γυρίσουμε πίσω στον Μεσαίωνα. Στην πυρά ο Ρωμανός επειδή έκανε μια ληστεία, και δεν πειράζει που ένας 20χρονος θα χάσει τη ζωή του υπερασπιζόμενος ένα θεμελίωδες δικαίωμά του - το δικαίωμα στη γνώση.Ντρέπομαι για λογαριασμό σας...
α) Δεν έκανε μια ληστεία. Έχει αναλάβει και άλλες πεντέξι επιθέσεις και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι η δουλειά του.β) Το σύστημα δεν του στερεί κανένα νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος λέει πως όλοι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να δώσουν πανελλήνιες, αλλά ύστερα πρέπει να εγκρίνει και το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών. Η μαλακία είναι πως θα έπρεπε πρώτα να εγκρίνει το συμβούλιο κι έπειτα ο ενδιαφερόμενος να δίνει εξετάσεις και να πηγαίνει. Τώρα τον Ρωμανό τον βασάνισαν τον άνθρωπο.γ)Σε όλα τα κείμενά του εμφανίζεται εντελώς αμετανόητος και κάτι παραπάνω για τις πράξεις του και όλοι οι συντροφοί του, όπως τους ονομάζει ο ίδιος στα κείμενά του, μόλις πήραν άδεια την κοπάνησαν, και αμολάνε ρουκέτες μες στην πόλη. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, κακά τα ψέματα, οι άνθρωποι που απαρτίζαν το συμβούλιο, είχαν άδικο που δεν του δώσαν την εν λόγω παροχή;
Δεν είπε κανείς ότι δεν κατηγορείται για ληστεία (τα κίνητρα τα αφήνω στην άκρη για χάρη της συζήτησης γιατί βαριέμαι να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας). Έστω, ληστεία, λοιπόν. Ακόμα κι έτσι, ο νόμος θέτει 5 βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να του δοθεί άδεια. Δεν πληροί ούτε μία από αυτές, πώς να το κάνουμε δηλαδή. Και τότε θα μου πεις, γιατί τον άφησαν να συμμετάσχει στις εξετάσεις; Διότι απλά, δεν είχαν κανέναν λόγο να μην τον αφήσουν. Κι αν κριθεί πως εν τω μεταξύ η συμπεριφορά του δικαιολογεί την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται, έχει καλώς. Αν όχι, άντε γεια. Για περισσότερες πληροφορίες σε παραπέμπω στο παραλήρημά του στο indymedia που πολύ αμφιβάλλω αν κατάφεραν πολλοί να το διαβάσουν ως το τέλος. Εκεί θα δεις ξεκάθαρα τις προθέσεις του, δεν κρύβει καμία. Η επιτυχία του στα ΤΕΙ, ήταν το τέλειο άλλοθι που ζητούσε για να την κάνει με ελαφρά. Να δοθεί ένα τέλος, λοιπόν, στην υποκρισία. Αν καίγεται να σπουδάσει, μπορεί μέχρι και Phd να φτάσει δι' αλληλογραφίας, δεν τον εμποδίζει κανείς. Ιδού η Ρόδος. Δεν του αμφισβήτησε κανείς, ούτε το δικαίωμα, ούτε καν την πρόσβαση στη γνώση. Δηλαδή είμαστε τραγικοί. Όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος σκούζουμε, κι όταν εφαρμόζεται σκούζουμε περισσότερο. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου νόμος θεωρείται ό,τι βολεύει τις εμμονές του καθενός.Την απεργία πείνας που κάνει ο Ηρακλής Κωστάρης για τους ίδιους λόγους, με βάση και τη συμπεριφορά που έδειξε τόσα χρόνια στη φυλακή, τη βρίσκω πολύ πιο συνεπή και έντιμη (και φυσικά τη στηρίζω) από το σόου που δίνει το κακομαθημένο που δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει κάθε τόσο ότι θα ματώσουμε. ΥΓ: Να μάθεις να δέχεσαι τη γνώμη του άλλου. Δεν έχεις το μονοπώλιο στην κοινωνική ευαισθησία ή τη δημοκρατικότητα. Οι ψιλοδήθεν κορώνες, τύπου "ντρέπομαι για λογαριασμό σας", με τις κακόγουστες δραματικές τρεις τελίτσες στο τέλος, σού επιστρέφονται εμπλουτισμένες.
Βεβαια, ας σπουδασει δι'αλληλογραφιας. Μπορει στον Κορυδαλλο ακομα και το νοσοκομειο τους να ειναι σε αθλια κατασταση, αλλα εχουν ενα αξιοπρεπεστατο computer lab.
Φυσικά και γίνεται. Δεκάδες τίτλοι σπουδών απονέμονται κάθε χρόνο στις φυλακές, ακόμα και για βαρυποινίτες που δεν τους επιτρέπεται η φυσική παρουσία στα ΑΕΙ. Ο Γιωτόπουλος, ας πούμε, το 2010 ολοκλήρωσε δι' αλληλογραφίας το μεταπτυχιακό του στα θεμελιώδη Μαθηματικά. Χαίρετε.
Ε αφού επιμένει τόσο πολύ να το πάει μέχρι τέλους κανονικά έπρεπε να τον αφήσουν. Έλα όμως που οι γιατροί είναι πάνω απ´όλα πιστοί στον όρκο τους και δε θα τον αφήσουν. Αυτό εκμεταλλεύεται ο Ρωμανός και ο κάθε Ρωμανός και γι αυτό βγήκανε οι ανακοινώσεις σήμερα.
trollolo, Δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά ο Ρωμανός δεν κάνει απεργία πείνας, επειδή δεν του αρέσουν τα λαδερά, απεργεί διότι του αρνούνται βασικά του νομοθετημένα δικαιώματα. Και για να μην αρχίσει η παραφιλολογία από κάτω, έχει καταδικαστεί για ληστεία (ούτε για τρομοκρατία, ούτε για φόνο, ούτε για τίποτα άλλο εξίσου απεχθές). Αν σε έναν άνθρωπο 20 χρονών η καλύτερη μέθοδος συμμόρφωσης που έχει να επιδείξει αυτό το κράτος, είναι η άρνηση τους στην μόρφωση, τότε σαφέστατα το πρόβλημα είναι "Οι γραμματείς και οι φαρισαίοι" και όχι ο πιτσιρικάς.
Να σας κανω μια αφελη ερωτηση? Αν εσεις εισασταν ο ανθρωπος που απηγαγε ο Ρωμανος με την απειλη καλασνικοφ, ειστε σιγουρη οτι θα εγκρινατε την αδεια του για εκπαιδευτικους λογους? Εγω οχι, να σας πω την αληθεια μου.
Ορθά υπάρχει ένα αρμόδιο συμβούλιο στις φυλακές που εγκρίνει ποιοι μπορούν να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες και ποιοι όχι. Εάν είχαμε τον Μπρέιβικ στον κορυδαλλό και δήλωνε όχι απλά αμετανόητος για τις πράξεις του αλλά και ότι θα τις επαναλάμβανε, θα έπρεπε: ή να δικαιούται και κείνος άδειες για ΑΕΙ/ΤΕΙ ή να μην παρέχεται αυτή η ευκαιρία μήτε σε κείνους που βρέθηκαν στη φυλακή λόγω της κακιάς στιγμής;Τον Ρωμανό τώρα που τη σημερινή περίοδο αναρτά κάθε τρεις και λίγο τη στιγμή που έχουμε το εκλέγειν και εκλέγεσθαι κείμενο υπέρ των όπλων και της αιματοχυσίας, άδικα τον έκοψε;Το μόνο που πρέπει να αλλάξει εδώ, είναι να εγκρίνει το αρμόδιο συμβούλιο πριν τις πανελλήνιες, όχι κατόπιν και βασανίζουν τους ανθρώπους.
Ότι ο Μπρέιβικ σκότωσε δεκάδες ανθρώπους είναι το ίδιο με την πράξη του Ρωμανού; Αλλά φαντάζομαι τον θεωρείς εν δυνάμει δολοφόνο, σύμφωνα και με την μετάφραση που εσύ επιλέγεις να δώσεις στις επιστολές του (άραγε αν εσένα σε σάπιζαν στην κυριολεξία στο ξύλο θα έγραφες για την τεσσάρα που έφαγε ο Ολυμπιακός;), βλέποντας στην ουσία το δέντρο και χάνοντας το δάσος
Δεν είπα ότι οι πράξεις του Ρωμανού είναι ίδιες με του Μπρέιβικ. Αλλά ότι ορθά υπάρχει ένα αρμόδιο συμβούλιο στις φυλακές γι' αυτόν τον σκοπό και ανέφερα ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα (Μπρέιβικ) που μπορεί να συναντήσει μια κοινωνία σε αντιδιαστολή με κάποιους που βρέθηκαν στη φυλακή λόγω της κακιάς στιγμής, για να δείξω ότι η άποψη: ή να μπορούν να πηγαίνουν όλοι οι κρατούμενοι σε ΑΕΙ/ΤΕΙ ή κανείς, είναι λάθος. Για τον Ρωμανό τώρα. Δεν δίνω καμιά δική μου μετάφραση στα κείμενά του; Κάνει λόγο για αντάρτικο πόλης, για μη αναίμακτους αγώνες, για όπλα, για βόμβες και φωτιά που εκδικούνται έναν ολόκληρο κόσμο που τους έριξε στο κενό. Για τραπεζίτες που αξίζει να πεθάνουν (χωρίς να τον έχει σαπίσει στο ξύλο κανένας τραπεζίτης) κ.α.Προσωπικά, όταν Σακκάς, Χριστόδουλος, Ρούπα και Μαζιώτης, μόλις πήραν άδεια εξαφανίστηκαν. Και ο Ρωμανός μέρα παρά μέρα μέσα από τη φυλακή δείχνει αμετανόητος και μιλά για αιματοχυσίες, ενώ έχουμε το δικαίωμα τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι, κατανοώ την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου να μην δώσουν άδεια στον τελευταίο.