Σύμφωνα με την Εθνική Γραμμή SOS 1056 για κακοποιήσεις παιδιών, ο αριθμός των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί φθάνουν τα 548. Από αυτά το 51% πρόκειται για αγόρια, το 41,5% κορίτσια, και στο 7,5% δεν έχει προσδιοριστεί το φύλο τους.

 

Σωματική κακοποίηση έχουν υποστεί τα παιδιά στο 43% των παιδιών, σεξουαλική το 0,5%, παραμέληση το 50%, εξώθηση σε επαιτεία το 4%, εξώθηση σε πορνεία το 1% και ψυχολογική βία το 1,5%. Στο 40,5% των περιπτώσεων βίας θύτες ήταν και οι δυο γονείς, στο 36% η μητέρα, στο 15% ο πατέρας, στο 4,5% άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος και 4% άλλο άτομο.

 

Συμπτώματα της παιδικής κακοποίησης μπορεί να είναι η ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά ή στην απόδοσή του στο σχολείο, οι μαθησιακές δυσκολίες ή η αδυναμία συγκέντρωσης η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένα οργανικά ή ψυχολογικά αίτια, όταν επίσης ο γονιός δείχνει μικρό ενδιαφέρον για το παιδί, αρνείται την ύπαρξη προβλημάτων ή κατηγορεί το παιδί για τα προβλήματα στο σπίτι ή το σχολείο, όταν επιτρέπει τους δασκάλους ή σε άλλους που φροντίζουν το παιδί να χρησιμοποιούν αυστηρή σωματική τιμωρία για να το πειθαρχήσουν αν το παιδί κάνει αταξίες.