Σήμερα είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τα μέλη της Αρμένικης κοινότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πορεία ως το τουρκικό προξενείο. Εκεί ζήτησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις να επιδώσουν ψήφισμα, όμως ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαργκές Κονταξιάν, βρήκε την πόρτα κλειστή.

 

Είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον ορθόδοξο ιερό Αρμενικό ναό της Παναγίας στην πόλη. Την Κυριακή το πρωί θα διοργανωθεί και εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης για την επέτειο των 99 χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων.

 

Κατά τη διάρκει του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεχείρησε να εξοντώσει τους Αρμένιους πολίτες της Αυτοκρατορίας. Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται συμβολικά η έναρξη των εκκαθαρίσεων, καθώς εκείνη την ημέρα η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας τηςΚωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

 

Η Τουρκία, που αρνείται να χαρακτηρίσει ως "γενοκτονία" τις επιχειρήσεις, υπολογίζει τους νεκρούς Αρμένιους εκείνης της περιόδου από 600.000 έως 800.000, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για 1.500.00 νεκρούς.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr