«Η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

«Η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» Facebook Twitter
6

Η διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Ν. 4092/2012 παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα, όσο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αποφάνθηκαν με επτά αποφάσεις τους τέσσερα δικαστήρια από διαφορετικές περιοχές της χώρας (Χίος, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Μεσολόγγι), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδικότερα, τα τέσσερα αυτά δικαστήρια με τις αποφάσεις τους (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου (τεύχος 6/2013) υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας του Ν. 4093/2012, με το οποίο μειώνονται κατά 25% αποδοχές των θιγομένων εργαζομένων και καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης, η οποία και «πιθανολογείται σφόδρα ότι τελικά απολύεται», είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
όντας φοιτήτρια νομικής θεωρώ ορθή την απόφαση των δικαστηρίων. η διαθεσιμότητα ως αφαλιστικό μέτρο είναι προσβολή της προσωπικότητας καθώς όσο δικάζεται ο εν λόγω δημ.υπάλληλος πρέπει να θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.. με το να υποστεί περικοπές κ λοιπές συνέπειες της διαθεσιμότητας είναι σαν να έχει καταδικαστεί πριν τελεσιδικήσει το δικαστήριο!! φυσικά,εαν κριθεί ένοχος να υπάρξει άμεση απολυσή του! όχι όμως πριν κρίνει η δικαιοσύνη επειδή ο κόσμος διψάει για εκδίκηση! καθαρή σκέψη κ "κρύα" κεφάλια χρειάζονται! ;)
εντάξει μιλάμε για έναν κλάδο που πρόσφατα αποφάσισε πως στο σημείο που το Σύνταγμα λέει "απαγορεύεται στους δικαστικούς η απεργία με κάθε μορφή" στην πραγματικότητα εννοεί "εκτός αν ο βασικός μισθός τους χωρίς τα επιδόματα πέφτει κάτω από τα 2000 ευρώ". Συγκριτικά όλα αυτά τα χόκους-πόκους λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους ΔΥ είναι πταίσμα.
Πάντως το περίεργο είναι ότι το άρθρο του Συντάγματος (103) που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους έχει περισσότερες εξαιρέσεις κι απ' την αρχαιοελληνική γραμματική (και προσφέρεται για την περίπτωσή μας). Τώρα γιατί οι δικαστές επέλεξαν το άρθρο 2 μόνο αυτοί γνωρίζουν.Προφανώς οι "αξιοπρέπειες" του 2 προσφέρονται περισσότερο για αγορεύσεις στα πρωινάδικα απ' τα "πλην αλλ'όμως" του 103.
Την αξιοπρεπεια ολων εκεινων που τους πληρωνουν χρονια τωρα και υποφερουν τα δεινα των μνημονιων ποιο δικαστηριο θα την προστατεψει;Δηλαδη εν ολιγοις ο επιορκος καταχραστης του δημοσιου, εκεινος που του πληρωνουν απο το υστερημα τους οι Ελληνες τον παχυλο μοισθο ειναι βασει νομου δικαιουχος της θεσης στο δημοσιο δια βιου.Ειπαμε για ολα φταινε τα μνημονια και η τροικα. Αθανατη πατριδα...
Καλημερα Ελλαδισταν, Καλημερα Ελληνες συμπολιτες μας δυο κατηγοριων:Α. Δημοσιοι υπαλληλοι. Εσεις ανηκετε σε μια ανωτερη ταξη ανθρωπων για την οποια οι εξουσιες (εκτελεστικη, δικαστικη΄τυπος κτλ) δεν σηκωνουν μυγα στο σπαθι τους. Εξαλλου για εσας ο,τιδηποτε εκτος απο ενα εγγυημενο εργασιακο μελλον ειναι προσβολη της ανωτερης προσωπηκοτητας σας.Β. Οι Αλλοι. Εσεις παλι δεν εχετε αναγκη. Σχεδον γουσταρετε να ειστε ανεργοι οι περισσοτεροι. Απλα καντε ο,τι μπορειτε για να πληρωνετε τους φορους σας γιατι αλλιως πως θα πληρωσουμε τους ευαισθητους δημοσιους υπαλληλους μας.Πολλα ΦιλιαΟι εξουσιες σας