Yπόθεση Γιακουμάκη: Την αθώωση του Μαρκογιαννάκη και του διευθυντή της σχολής πρότεινε η εισαγγελέας

Yπόθεση Γιακουμάκη: Την αθώωση του Μαρκογιαννάκη και του διευθυντή της σχολής πρότεινε η εισαγγελέας Facebook Twitter
1

Την αθώωση των κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος, πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και της υπεύθυνης εστίας, καθώς και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος του διευθυντή, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Εφετών, του οποίου η ετυμηγορία αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως ανάφερε η εισαγγελέας, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε, δεν στοιχειοθετήθηκε, ούτε υποκειμενικά, ούτε αντικειμενικά, καμία ευθύνη των κατηγορουμένων, δεν είχαν πρόθεση για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Επιπλέον, πρόσθεσε, πως δεν προέκυψε ότι παρέβησαν το καθήκον τους για ήθελαν να ωφελήσουν κάποιους, δεν αποδείχτηκε το κίνητρο, ή κάτι συγκεκριμένο. Η εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή της ανέλυσε αρχικά το σχολικό εκφοβισμό και τις βίαιες συμπεριφορές μαθητών σε σχολεία, για να συνεχίσει πως από την έρευνα της υπόθεσης για τις ευθύνες των καθηγητών της Γαλακτοκομικής, φαίνεται πως, έκαναν τουλάχιστον το 90% των ενδεδειγμένων. Επίσης πρόσθεσε, ότι στην Γαλακτοκομική Σχολή οι εκπαιδευτικοί είναι γεωπόνοι που βρέθηκαν εκεί ως καθηγητές και όχι ως δικαστές, ενώ είχαν να κάνουν με παιδιά και ενήλικες.


Σήμερα, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος υποστήριξε πως το μοναδικό του κίνητρο στην παρέμβαση που έκανε στον πρώην διευθυντή, για να δείξει επιείκεια προς σπουδαστή από τα Χανιά, ήταν καθαρά για λόγους ανθρώπινους. Μάλιστα, όπως είπε, η οικογένεια του Κρητικού σπουδαστή είναι μια φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων, που δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο οικονομικό βάρος μιας ενδεχόμενης αποβολής του σπουδαστή από την εστία, γι' αυτό ζήτησε, μετά από παράκληση της μητέρας του, την επιείκεια του συμβουλίου της Γαλακτοκομικής.


Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε κατηγορηματικά, πως ήταν η μοναδική παρέμβαση που είχε κάνει προς την Διεύθυνση της Γαλακτοκομικής και διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν κατ' εξακολούθηση να παρεμβαίνει, ώστε μα μην τιμωρούνται οι κακές συμπεριφορές των Κρητικών σπουδαστών. Επίσης ανέφερε, πως η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, προκάλεσε ηθική βλάβη στον ίδιο και την οικογένεια του.
Ολοκληρώνοντας την απολογία του τόνισε: «Το ρουσφέτι είναι η χειρότερη πολιτική επένδυση. Πιστεύω στη Δικαιοσύνη, αλλά νιώθω ότι είμαι αθώος».

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Η γονείς και οι συγγενείς του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που παρακολουθούσαν από το πρωί την διαδικασία, μετά την αγόρευση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην διευθυντή, συναισθηματικά φορτισμένοι, αποχώρησαν από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Τώρα δουλευόμαστε;Αυτοί των οποίων η ποινή θα ήταν το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να δράσει αποτρεπετικά για μελλοντική εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, προτείνεται να αθωωθούν;Οι εκφοβιστές και τύραννοι του παιδιού, οι συμφοιτητές του, πρέπει οπωσδήποτε να λογοδοτήσουν για αυτό που έκαναν. Όμως δυστυχώς, λόγω ανθρώπινης σαπίλας και φύσης, τέτοια 'παιδιά' θα υπάρξουν πολλά και στο μέλλον - γιατί εκτός από την ανθρώπινη φύση, εξαρτάται και τι παράδειγμα τους δίνουν και η πολιτεία και οι θεσμοί (καλή ώρα...)Αυτή δε η λογική ότι δεν είχαν να κάνουν με παιδιά οι καθηγητές, διευθυντής, επιβλέποντες και λοιποί, οπότε δε μπορούσαν να παρέμβουν, είναι η πιο γελοία και σαθρή που θα μπορούσαν να επικαλεστούν. Όταν έχεις συγκεκριμένη θέση, αναλαμβάνεις και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται, για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της σχολής. Τι πάει να πει 'δεν είναι παιδιά';; Ο άλλος όμως ήταν αρκετά 'παιδί', ώστε να πράττει άνανδρα, γελοία και βάρβαρα, αλλά να φροντίσει ο διευθυντής να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες και χάσει τις σπουδές του. Αρκετά 'παιδί', για να πουμε για χάρη του μια καλή κουβέντα, να βοηθήσουμε, βρε...Σε αυτά τα πλαισια, ας σκεφτεί κανείς το χαμό που μαθαίνουμε να γίνεται με τους βιασμοπύς στα Αμερικανικά κολέγια και το πόσο (φυσικά) έχει προβληματίσει πρυτάνεις, υπευθύνους και κοινότητες, που προσπαθούν να βρουν τρόπους να το καταπολεμήσουν. Με τη λογική της εισαγγελέως δε θα έπρεπε να προβληματίζονται, ούτε φυσικά και να παρέμβει κανείς...Και φυσικά, αν προεκτείνουμε τη λογική αυτή στα πλαίσια της κοινωνίας γενικότερα, ε, it makes sense, όλη αυτή η αδιαφορία σε όλα τα επίπεδα. Αλλά για να γυρίσουμε στο συγκεκριμένο, όταν έχεις την ΕΥΘΥΝΗ μιας ολόκληρης σχολής, ή μιας εστίας, δε μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα και δεν έχεις το δικαίωμα να απαιτείς να δικαιολογείσαι που μένεις αμέτοχος, σε στυλ 'it's not my place to...' Και κάτι ακόμα, αυτή η λογική, πάει ένα βήμα παραπέρα και 'φουντώνει' μία από τις βασικές αναστολές και φοβίες που μαστίζουν τα θύματα εκφοβισμού - το 'πού να το πω / δε μπορώ να το πω σε κανέναν / κανείς δε μπορεί-θέλει να βοηθήσει' - τη βασική τροχοπέδη που συντείνει στο να μένουν αβοήθητα.