Κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα παιδεραστή Σειραγάκη- Εμφανίστηκε αμετανόητος στην απολογία του

Κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασθέντα παιδεραστή Σειραγάκη- Εμφανίστηκε αμετανόητος στην απολογία του Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
3

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά απέρριψε ομόφωνα την χορήγηση ελαφρυντικού πρότερου έντιμου βίου στον καταδικασθέντα Νίκο Σειραγάκη, επικυρώνοντας έτσι την πρωτόδικη απόφαση, βάσει της οποίας καταδικάστηκε σε 401 έτη φυλάκισης.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι και σύμφωνα με το δικαστήριο, η ποινή για τον καταδικασθέντα παιδεραστή, πρώην εκπαιδευτικό και προπονητή μπάσκετ, δεν μετεβλήθη. Κατά την διάρκεια των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των θυμάτων, ζητήθηκε από όλους να μην αναγνωριστεί από το δικαστήριο κανένα ελαφρυντικό στον άνθρωπο που σημάδεψε τις ζωές 36 ανήλικων παιδιών.

Εντύπωση όμως προκάλεσε η στάση του καταδικασθέντα, για μια ακόμη φορά, καθώς ακόμη και σήμερα, εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος, δηλώνοντας ότι δεν έκανε κάτι που δεν ήθελαν τα παιδιά, λέγοντας μάλιστα ότι η επαφή αθλητών και προπονητών δεν είναι κάτι αφύσικο.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για τις πράξεις του σε βάρος 36 παιδιών, ενώ είχε κριθεί αθώος για τις κατηγορίες που αφορούσαν 17 ανηλίκους, αλλά και για την κατοχή του υλικού παιδικής πορνογραφίας. Τον Μάιο του 2013, έπειτα από μία μαραθώνια διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, επέβαλε στον πρώην προπονητή ποινή κάθειρξης 401 ετών, που κατά συγχώνευση γίνονται 220 και από αυτά, θα εκτίσει τα 25.

Έξι Ρεθυμνιώτες δικηγόροι εκπροσώπησαν τις οικογένειες των παιδιών, οι Βαγγέλης Μουνδριανάκης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Γιώργος Δρυγιαννάκης, Αντώνης Βουλγαράκης, Παντελής Φουρφουλάκης και Μανώλης Πετρακάκης, ενώ ο κατηγορούμενος είχε συνήγορο τον Δημήτρη Κάππο.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνης, Ευάγγελος Μουνδριανάκης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης, τονίζοντας: «Ο δικηγορικός σύλλογος Ρεθύμνου έπραξε το καθήκον του απέναντι στις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος και στην κοινωνία του Ρεθύμνου».

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, κ. Κάππος, από την πλευρά του δήλωσε ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, «το δικαστήριο ρυμουλκήθηκε κάτω από μια εκδικητικότητα που υπήρχε στην κοινωνία του Ρεθύμνου και βέβαια η κοινή γνώμη πολλές φορές ρυμουλκεί τις αιτιάσεις της δικαιοσύνης». Κατά τον κ. Κάππο, το δικαστήριο θα έπρεπε να λάβει υπόψη και να δεχθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. «Ο πελάτης μου είναι ψύχραιμος. Θα αντιμετωπίσει αυτά τα οποία ενδεχομένως έχει κάνει και βέβαια εμείς οι δικηγόροι πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό αυτών που πιστεύουμε ότι έχουνε διαπράξει αδικήματα, αλλά έπρεπε να τύχουν μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης», κατέληξε με νόημα ο συνήγορος του καταδικασθέντα, που θα επιστρέψει στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, επέβαλε στον πρώην προπονητή ποινή κάθειρξης 401 ετών, που κατά συγχώνευση γίνονται 220 και από αυτά, θα εκτίσει τα 25"ΘΑ ΕΚΤΙΣΕΙ ΤΑ 25. ΤΑ ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ.Δέχομαι πως δεν γίνεται για τους αλφα ή βήτα λόγους τα ισόβια ή τα 220 χρόνια να σημαίνουν πράγματι αυτό που λεει η λέξη (ή το νούμερο) αλλα ΓΙΑΤΙ 25? Ας εκτίσει 50. Να υπάρξει μια σιγουριά πως θα βγει υπερήλικας απο εκει μέσα ή και καθόλου.Μιλώ με το συναίσθημα βεβαια, δεν γνωρίζω τις νομικές διεργασίες που οδηγουν στην έκτιση 25 ετών αντί παραπάνω, αλλά δεν ξέρω, το είδα και με πείραξε.
Δεν είναι ακριβώς έτσι θεωρητικά (αλλά πρακτικά έτσι θα γίνει πιθανότατα). Στα 25 χρόνια μπορεί να απολυθεί υπό όρο. Ο κανόνας είναι πράγματι η απόλυσή του στα 25 χρόνια, αλλά μπορεί να κριθεί με ειδική αιτιολογία κατ' εξαίρεση ότι είναι απολύτως αναγκαία η συνέχιση της έκτισης της ποινής του εξαιτίας της διαγωγής του κατά την διάρκεια της ποινής, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εάν απολυθεί θα τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις.Δηλαδή απλά : Κανόνας η απόλυση στα 25 χρόνια (όσα χρόνια και αν έχεις καταδικαστεί) -η εξαίρεση ότι δεν απολύεσαι αν κριθείς επικίνδυνος (σπάνιο).Τώρα γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι βλέπεις η σύγχρονη θεώρηση του ποινικού δικαίου που παριστάνει ότι σωφρονίζει και δεν τιμωρεί απλά (έχει κανείς την εντύπωση ότι στην Ελλάδα σωφρονίζει ;)Χωρίς να είναι το ποινικό η ειδικότητά μου, υποθέτω ότι το όριο αυτό (και άλλα χαμηλότερα όρια που υπάρχουν) έχει μπει για δυο λόγους :α) Θεωρητικός λόγος. Αφού υποτίθεται σε φυλακίζω για να σε σωφρονίσω, ό,τι και αν έχεις κάνει, τα 25 χρόνια είναι αρκετά. Πόσο να μείνεις μέσα πια για να σωφρονιστείς; Αν δεν έχεις σωφρονιστεί στα 25 χρόνια, γιατί να σωφρονιστείς στα 40 λ.χ.;β) Πρακτικός. Δεν έχουμε φυλακές. Οι διατάξεις που υπάρχουν και περιορίζουν τον χρόνο φυλάκισης ή και την αποκλείουν εντελώς (αναστολές) είναι πάμπολλες.Η προσωπική μου θεώρηση είναι ότι όλα αυτά είναι μπούρδες. Δεν είμαι φυσικά της απόψεως στο να καταστρέφουμε έναν άνθρωπο επειδή έκανε ένα λάθος, να γίνουμε Ιαβέρηδες, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να τιμωρούμε κάποιον με 400 χρόνια φυλακή και να βγαίνει στα 25. Δεν (πρέπει να) είναι μόνο ο σωφρονισμός ο σκοπός της ποινικής δικαιοσύνης. Πρέπει να είναι επίσης ο παραδειγματισμός, η δικαίωση των θυμάτων (πείτε το και εκδικητισμό αν θέλετε - δεν με φοβίζουν οι λέξεις που είναι αντίθετες στην πολιτική ορθότητα) και η προστασία της κοινωνίας ειδικά από τύπους οι οποίοι καμιά ελπίδα σωφρονισμού δεν έχουν (γ' αυτό και δεν είμαι a priori αντίθετος στην θανατική ποινή για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις).Σε ορισμένους μπορεί και να φαίνομαι οπισθοδρομικός. Ίσως γιατί είναι εύκολο να είσαι "ανθρωπιστής" και "προοδευτικός" με τον πόνο των άλλων θυμάτων.
Από τα 220 θα εκτίσει τα 25 ...Έστω και μια μέρα ελευθερίας να του απομείνει αν δεν ''φύγει'' στην φυλακή δεν του αξίζει ..Τι εκπτώσεις είναι αυτές δεν μπορώ να καταλάβω ,και αν δείξει και καλή διαγωγή δηλαδή σε καμιά 10αριά χρόνια έξω όχι ρε φίλε ???Μιλάμε για 36 παιδιά ,36 παιδιά που κατέστρεψε ο τύπος ..