Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία

Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Αντικείμενο εκμετάλλευσης, κυρίως από συμπατριώτες τους, πέφτουν Έλληνες που μεταναστεύουν κατά κύματα στη Γερμανία, όπως δηλώνει στην εφημερίδα Το Βήμα, ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας κ. Δημητρίου. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρίου οι μετανάστες με υψηλή εκπαίδευση βρίσκουν γρήγορα το δρόμο τους, όμως όσοι δεν έχουν αρκετά προσόντα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.  Κοινότητες ομογενών εφιστούν την προσοχή σε ανώνυμες αγγελίες καθώς ωθούν τους Έλληνες σε ανασφάλιστη εργασία, με δουλειά 12 ώρες την ημέρα και διαβίωση σε άθλιες συνθήκες. Σε μεγάλο ποσοστό, αναβιώνουν «ήθη και έθιμα» της πατρίδας, όπως η παραβίαση ωραρίων, η ανασφάλιστη εργασία και η περικοπή εισοδημάτων σε σχέση με τα αρχικώς συμφωνηθέντα.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο οπότε και αυξήθηκε η μετανάστευση στη Γερμανία λόγω της κρίσης, παλαιότεροι Έλληνες μετανάστες εκμεταλλεύονται όσους μεταναστεύουν τώρα, μην τηρώντας τις υποσχέσεις σε άνεργους Έλληνες οι οποίοι αναζητούν μία θέση εργασίας.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Βερολίνο Νίκος Αθανασιάδης, αναφέρει ακόμη και περιπτώσεις οικογενειών που κοιμούνται σε αυτοκίνητα στους δρόμους επειδή τις έδιωξαν από τα σπίτια τα οποία αρχικά είχαν υποσχεθεί ότι θα τους εξασφάλιζαν οι εργοδότες: «Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται και ζευγάρια με τα παιδιά τους», διαπιστώνει, εφιστώντας την προσοχή σε όλους τους Έλληνες με προορισμό τη Γερμανία να μην εμπιστεύονται ανώνυμες αγγελίες και γενικότερα να προφυλάσσονται απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

Ο κ. Αθανασιάδης σημειώνει σύμφωνα με το tvxs ότι η κοινότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να βοηθά ομογενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχα περιστατικά: «Έχουμε βρει ζευγάρια Ελλήνων στο δρόμο, που ήρθαν στη Γερμανία με ένα σακάκι, σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν». «Οι κουζίνες των εστιατορίων είναι γεμάτες με Έλληνες, ανάμεσά τους και επιστήμονες. Γενικώς, είναι μεγάλο πρόβλημα να μην ξέρει κανείς τη γλώσσα», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία συνολικά περίπου 25.000 Έλληνες, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα και αναζητούν απλώς μια δουλειά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ