Συνελήφθησαν δεκαέξι μέλη σπείρας, εκ των οποίων οι δεκαπέντε είναι Αλβανοί, ηλικίας από 22 έως 51 ετών και ο ένας Ελληνας 41 ετών, που έκαναν ληστείες και κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και της διακεκριμένης κλοπής καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

 

 

 

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες από το 2014 είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, καθώς και κλοπές από οικίες. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας οργάνωναν την δράση τους, εντοπίζοντας αρχικά, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οικίες, στις οποίες διέμεναν ηλικιωμένα άτομα. Επειτα εισέρχονταν σε αυτές, τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να βρίσκονται μέσα τα θύματα τους και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τα ακινητοποιούσαν. Στη συνέχεια τα απειλούσαν με όπλα ή αιχμηρά αντικείμενα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ασκούσαν βία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σκληρότητα, γρονθοκοπώντας τους στο κεφάλι και στο σώμα, προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων.

 

 

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ληστείας, που διαπράχθηκε σε βάρος 84χρονης την οποία γρονθοκόπησαν, για να της αποσπάσουν τα τιμαλφή που έφερε πάνω της. Το θύμα, δύο μήνες αργότερα κατέληξε και ερευνάται αν ο θάνατός της προήλθε από τις επιπλοκές των χτυπημάτων που δέχθηκε. Στις περιπτώσεις των κλοπών, οι δράστες εντόπιζαν συνήθως απομονωμένες εξοχικές κατοικίες που δεν διέθεταν συναγερμό ή θύρες ασφαλείας και στη συνέχεια, απογευματινές και νυχτερινές ώρες, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή και ηλεκτρικές συσκευές. Σημειώνεται ότι οι δράστες, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, δεν δίσταζαν να κάνουν χρήση των όπλων τους, όπως συνέβη στις 10 Μαρτίου 2016 στο Περιστέρι, όπου προκειμένου να αποφύγουν έλεγχο από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης τράπηκαν σε φυγή πυροβολώντας.

 

 

 

Στην κατοχή τους, καθώς σε έρευνες σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος κοσμημάτων και ηλεκτρικών συσκευών, δύο πυροβόλα όπλα, ένα αεροβόλο, πέντε μαχαίρια, ένα σπαθί, το χρηματικό ποσό των 2.846 ευρώ, διαρρηκτικά εργαλεία, έξι αυτοκίνητα και δύο μοτοσυκλέτες.

 

 

 

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις ληστειών στην Αττική και στην Καλαμάτα, καθώς και είκοσι οκτώ περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών. Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.