Εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων στο «τερέν» της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τοποθέτηση του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου στο τιμόνι της Αττικό Μετρό Α.Ε.

 

Η Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον διορισμό στις θέσεις του Προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., των Γιάννη Μυλόπουλου και Θόδωρου Παπαδόπουλου, αντιστοίχως. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών» και το Ποτάμι «παρών» για τον κ. Παπαδόπουλο και αρνητικά για τον κ. Μυλόπουλο. Από την άλλη, αρνητική ήταν η τοποθέτηση της Ν.Δ., της Χρυσής Αυγής και του ΠΑΣΟΚ.

 

Αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων ο κ. Σπίρτζης απέδωσε το μέτρο στην αύξηση του ΦΠΑ τονίζοντας πως «από την συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι του 2015 έχουμε αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, επομένως αυτό επιβάλλει την αύξηση της τιμής». Ο υπουργός Υποδομών πρόσθεσε δε ότι «δώσαμε μάχη προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι συμπολίτες που έχουν πρόβλημα. Κρατήσαμε σταθερή την μηνιαία και την τριμηνιαία κάρτα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι. Δώσαμε μάχη και διατηρήθηκε να μετακινούνται οι άνεργοι δωρεάν. Επίσης πετύχαμε αυτοί που δικαιούνται μισό εισιτήριο να μην αυξηθεί. Επίσης αυξήσαμε το χρόνο που μπορεί να χρησιμοποιείται το εισιτήριο από τα 70 λεπτά στη 1,5 ώρα».

 

Αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης ο υπουργός τόνισε ότι «κάναμε διαπραγματεύσεις και πετύχαμε να ανέβει η χρηματοδότηση του Μετρό Θεσσαλονίκης από 50% σε 75%. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν συμμετείχε στην συνάντηση».

 

«Η θητεία του Γ. Μυλόπουλου ως πρύτανη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα να σταθεί όρθιο το ΑΠΘ και στη συνέχεια να δεχθεί μία αήθη επίθεση που κατέπεσαν όλες οι κατηγορίες σε όλα τα δικαστήρια. Έχουν εκπέσει όλες οι κατηγορίες ήταν απόλυτα διαυγής διαχείριση εξαιρετικά ικανών προσώπων και εξαιρετικό ύφος», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

 

Αρνητική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη που εξέφρασε αντιρρήσεις και για την αντικατάσταση της διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την θητεία του Γιάννη Μυλόπουλου στο ΑΠΘ. «Μας φέρνετε ανθρώπους που είναι φίλοι σας. Τα βιογραφικά τους δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» είπε αρχικά ο κ. Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη που ανέλαβε την εισήγηση της πρότασης.

 

«Πρύτανη στη διαπλοκή και στη λαμογιά», χαρακτήρισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, λέγοντας πως ο Γιάννης Μυλόπουλος «ήταν στο ΠΑΣΟΚ και όπως και πολλά άλλα λαμόγια μόλις κατάλαβε ότι τελείωσε η μάσα, μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ». «Όλη η κυβέρνηση έχει κάνει επιτομή στη λαμογιά», συμπέρανε.

 

Για «κομματικό κράτος» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που ρώτησε «γιατί διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τα κόστη διοίκησης διορίζοντας και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο; Προφανώς για να βολέψετε δικούς σας».

 

«Εσείς γιατί αλλάξατε την διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ως υπουργός, κύριε Μανιάτη; Με την λογική σας δεν έπρεπε να αλλάξει. Η διοίκηση αλλάζει γιατί πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας. Στα στελέχη της ΣΤΑΣΥ, της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ είναι στελέχη της Ν.Δ. και ένας ίσως να είναι και συγγενής του Κ. Μητσοτάκη. Ρωτάω γι' αυτό και δεν παίρνω απάντηση», του απάντησε ο κ. Σπίρτζης.

 

Το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων έθεσε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που ζήτησε να σταματήσουν οι διαγωνισμοί ιδιωτικών συμβούλων σε κάθε έργο του μετρό, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι διάβασε άρθρο του Γιάννη Μυλόπουλου με «ύβρεις», όπως είπε για το Ποτάμι.

 

«Και μόνο για λόγους στοιχειώδους πολιτικής αξιοπρέπειας ο πολιτικός μου χώρος βρίσκεται σε διαφορετική άποψη σε αυτό το υβρεολόγιο», είπε. Ο Γ. Μυλόπουλος απάντησε ότι το άρθρο το έγραψε ως «καθηγητής υδραυλικής, και ξέρω πως λειτουργούν τα κανάλια της αποχέτευσης», γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Λυκούδη.

 

«Γράφετε για «πρόσωπα του γλυκού νερού, όπως εγώ, απέναντι σε αγωνιστές του αντινεοφιλελεύθερου χώρου». Θα έρθει η γη ανάποδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.

 

«Λίγη σεμνότητα δεν θα πείραζε. Από παρθενογένεση δεν είναι κανένας», συνέστησε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγους μήνες τα μέσα ενημέρωσης έλεγαν ότι Σπίρτζης και Παππάς έβγαζαν 50.000 την ημέρα.

 

«Τι σας εμπόδιζε, κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να καθιερώσετε επί τόσα χρόνια την αξιοκρατία και οι κρατικές θέσεις να μην διορίζονται;», ρώτησε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

 

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης ρώτησε αν ο αδελφός του Γιάννη Μυλόπουλου έχει διοριστεί πρόεδρος στο δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Δεν τον έβαλα εγώ», απάντησε ο Χρ. Σπίρτζης.

 

Από την πλευρά του ο κ. Μυλόπουλος αναφερόμενος στις καταγγελίες για την περίοδο που ήταν πρύτανης του ΑΠΘ, μίλησε για «αήθεις επιθέσεις» που κατέπεσαν στα Δικαστήρια. «Η μόνη υπόθεση που έφτασε στο ακροατήριο ήταν για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη αλλά αθωώθηκα στο ακροατήριο γιατί ως πρύτανης τότε ήμουν επιστημονικός υπεύθυνος της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Χάλκης. Δυο φορές τότε έπρεπε να ήμουν στο πατριαρχείο στην Θεσσαλονίκη» είπε για να ξεσπάσει νέος γύρος σύγκρουσης με τον Ηλ. Κασιδιάρη. «Και έτυχε τότε να συμπέσει με το γάμο της κουμπάρας σας. Πλήρωσε το πανεπιστήμιο τα ταξίδια σας; Μας παραμυθιάζετε. Δεν τρώμε κουτόχορτο» είπε ο βουλευτής για να συνεχίσει ο πρώην πρύτανης «ουδέποτε είπα ότι έβλεπα τον Πατριάρχη αλλά τον εκπρόσωπο» και να ανταπαντήσει ο Ηλ. Κασιδιάρης «το φάντασμα του Γεννάδιου έβλεπε».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr