Απεργία της ΓΣΕΕ

Την Τετάρτη η "D-Day" του Τσίπρα

Την Τετάρτη η "D-Day" του Τσίπρα Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

Η ψηφοφορία της Τετάρτης για το 2ο προαπαιτούμενο πολυνομοσχέδιο για τη γέφυρα χρηματοδότησης θα κρίνει την πορεία της κυβέρνησης αφού ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι έτοιμος να υποβάλει την παραίτηση του αν δεν συγκεντρώσει 120 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Το στίγμα για τις προθέσεις Τσίπρα έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ο οποίος έθεσε θέμα εκλογών σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά σε χρόνο που δεν προσδιόρισε, οπωσδήποτε πάντως  αφότου εγκριθούν τα απαραίτητα ν/σ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

 «Όταν μια κυβέρνηση δεν έχει 120 βουλευτές νομικά δεν προκύπτει θέμα, πολιτικά προκύπτει θέμα» τόνισε. «Έχουμε μπροστά μας να ξάνουμε πολύ μαλλί, έκλεισε η συμφωνία για τη χρηματοδοτική γέφυρα, δεύτερον έχουμε το δάνειο για τη χρηματοδότηση από τον ESM που θα τελειώσει 15 – 20 Αυγούστου, δεν έχει τελειώσει η προσπάθεια να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας και ασφάλειας» εξήγησε ο κ. Φίλης μιλώντας στον Σκάι.


Πάντως το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης θεωρείται πιο δύσκολο από αυτό που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή με 39 διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού περιλαμβάνει πολύ δύσκολες ρυθμίσεις για θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις και την μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για τους αγρότες.

Ο κίνδυνος να χαθεί το πολιτικό όριο των 120 βουλευτών είναι  ορατός αφού αρκετοί βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου που φέρνει ανατροπές και στο Ασφαλιστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πάρει τις δικές του αποφάσεις για τήρηση της συμφωνίας, την ώρα που εξετάζει τα ενδεχόμενα των εκλογών και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις και τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στις εκλογές πάντως, όποτε αυτές κι αν γίνουν, ο Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του το «όπλο» της λίστας, της επιλογής δηλαδή από τον ίδιο των υποψηφίων του κόμματος, επομένως έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει από αυτή διαφωνούντες και αντάρτες.

 «Εχουμε πλήρη συναίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Εχουμε πλήρη συναίσθηση της κακής συμφωνίας με δύσκολα μέτρα. Το στοίχημα το μεγάλο είναι τα αντιρροπιστικά μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα», δήλωσε μετά την ορκωμοσία η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία διαδέχτηκε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Τελεσίγραφο Παππά: Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία

Μήνυμα όμως στους διαφωνούντες και στην Αριστερή Πλατφόρμα Λαφαζάνη στέλνει σήμερα μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών και ο Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος στο κλίμα ρήξης που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη της ψηφοφορίας του πρώτου πακέτου μέτρων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο συνοδεύθηκε από 32 διαρροές, τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση». Ωστόσο σημειώνει με νόημα και με το βλέμμα στην ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων της Τετάρτης, ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».

«Η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για τη στάση των διαφωνούντων στην ΚΟ αλλά και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

2

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM