Στα χέρια του Τσίπρα η "δύσκολη" πρόταση των θεσμών

Στα χέρια του Τσίπρα η "δύσκολη" πρόταση των θεσμών Facebook Twitter
10

  

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες από την έναρξη της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ, οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, κάνουν λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση και ένα "δύσκολο" πεντασέλιδο κείμενο που έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών, όπως αναφέρουν πηγές, είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους, περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από συντάξεις, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, ΦΠΑ 11% στα φάρμακα και 23% στη ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

  

Σημειώνεται πως αυτή η πρόταση αφορά μέτρα για το επόμενο δίμηνο ενώ σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του.

 

Ο ανταποκριτής του ΜEGA Μιχάλης Ιγνατίου κάνει λόγο για σκληρή γραμμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη τροπή τις διαπραγματεύσεις και κατάθεση πολύ δύσκολων μέτρων τα οποία είναι αδύνατον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

  

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε την πρόταση των δανειστών που περιέχει τις πληροφορίες που ήδη αναφέρθηκαν:  ΦΠΑ 11% και 23%, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην υπάρξουν αυξήσεις βασικών μισθών. Επίσης, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τους FT προτείνεται η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος, στην Ελλάδα θα ζητηθεί να πετύχει πλεόνασμα 2% για το 2016, και 3,5% το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αυτές, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν στο δείπνο και θα υπήρχε και νέος γύρος διαβουλεύσεων τις επόμενες ώρες προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

 

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αυτό κι αν είναι οξύμωρο..Μου αρέσει που όλοι αυτοί που προτείνουν αυτά τα μέτρα (βλ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ) έχουν αναγνωρίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα τα πρώτα μέτρα που θέλουν από την κυβέρνηση οδηγούν σε μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.
Μπορεί μεν η κυβέρνηση να τα έκανε θάλασσα 4 μήνες τώρα, τα μέτρα που ζητούν όμως είναι τα ίδια που ζητούσαν και από την προηγούμενη, οπότε μπορούμε να το δούμε επιτέλους εθνικά και όχι κομματικά; Βαπτίζουμε το κρέας ψάρι και τα εισπρακτικά μέτρα μεταρρυθμίσεις. Ναι σε μειώσεις συντάξεων και πρόωρων, αλλά με τα χρήματα να πηγαίνουν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, να ανοίξει καμιά δουλειά. Όλα στο χρέος; Την κοροϊδεύουμε την Ευρώπη, δεν λέω, αλλά και η Ευρώπη μας κοροϊδεύει.
Δεν θέλω να υπερασπιστώ ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Αλλά, αν δεν είχαν γίνει εκλογές, η οικονομία σίγουρα θα πήγαινε καλύτερα, με κάποια πλεονάσματα και τα επιτόκια θα είχαν μειωθεί περεταίρω (λόγω QE και εμπιστοσύνης απο αγορές). Ήτοι, αν κάποιες αποπληρωμές ομολόγων δεν εβγαίναν θα υπήρχε η ευχέρεια να βγούμε στις αγορες να τις αναχρηματοδοτήσουμε. Αυτό θεωρώ θα έχει συμβει με μεγάλη πιθανότητα. Όχι, δεν είναι ιδεατό να δανειστούμε ξανα για να αποπληρώσουμε παλιότερα δάνεια αλλά σίγουρα καλύτερο παρά αυτό το πισωγύρισμα στο 2012/3. Και όλα αυτά κοστίζουν. Λύσαξαν όμως (απο το 2008) να λένε όχι στα παντα όλα, ήταν "αυτο-υποχρεωμένοι" να προκαλέσουν εκλογές.
α φταίνε οι εκλογές τώρα ε? ε να τις καταργήσουμε και αυτές. υ.γ. είχαμε τρομερή ανάπτυξη τα 2 τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια και τη χάλασαν οι εκλογές.
Φταίνε οι εκλογές; Ο συριζα λέω οτι φταίει που για ΠτΔ, ανεξαρτήτως υποψήφιου, τις προκάλεσε. Συν χαρακτηριστικά επιχειρήματα του τύπου "Έχουμε σχέδιο που η Μερκελ δεν μπορεί να αρνηθεί" - το βλέπουμε...
μεταφορέα μήτσο, ο νομοθέτης προέβλεψε επίσης ότι πολλά μπορούν να συμβούν σε μία 4ετία, όπως πχ η εκλεγμένη με άλλο πρόγραμμα κυβέρνηση να εφαρμόζει ένα άλλο για το οποίο δεν ψηφίστηκε και να χάσειτ ην υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Ειδάλλως θα ήταν αντισυνταγματικές οι πρόωρες εκλογές, οι προτάσεις μομφής της κυβέρνησης και η μη απόδοση ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή.
"Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αυτές Πηγή: www.lifo.gr"Δεν μου κάνει εντύπωση η αντίδραση του. Σιγά μη τα δεχόταν. Είπα και εγώ τι προτάσεις θα διάβαζα. Πάνε καλά ρε? Έτσι πιστευούν θα βοηθηθεί η Εθνική Οικονομία? Με το να επιμένουν στις απολύσεις, τις μειώσεις συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ (που για πολλά γερόντια αυτό τους κρατάει στην ζωή, μεταξύ αυτών και του παππού που αλλιώς θα έπαιρνε πολύ μικρή σύνταξη)? Δηλαδή με το να κυκλοφορούν ακόμα λιγότερα χρήματα στην αγορά. Τέλεια. Αναρωτιέμαι που και πότε θα καταλήξουν κάπου.
Απλή αριθμητική: για να πάρει λεφτα το γεροντάκι, πρέπει κάποιος να τα δώσει.Με το να τα πάρεις απ τον εργαζόμενο να τα δώσεις για εκασ δεν κυκλοφορείς περισσότερο χρήμα στην αγορά.Μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις επιχειρηματολογία.
Μα ναι δεν αντιλέγω πώς και το κράτος πληρώνει συντάξεις ΕΚΑΣ κτλπ με το να τα παίρνει από εργαζόμενους πολίτες (καλά πλέον με τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και από άνεργους χωρίς εισόδημα αλλά ας το αφήσουμε αυτό). Έτσι λειτουργεί κάθε κράτος. Εντάξει μπορεί να έκανα κακή διατύπωση. Μπορεί να μην κυκλοφορήσει περισσότερο αν δεν γίνουν μειώσεις αλλά τουλάχιστον δεν θα μειωθεί. Καλά κάνει και τα παίρνει και τα δίνει στο γεροντάκι. Έχεις την εντύπωση πώς λέμε τώρα κόψει το εκας και το ύψος των τωρινών συντάξεων αυτό θα σημάνει πώς θα σταματήσει να τα παίρνει από τον εργαζόμενο? ΟΧΙ. Θα συνεχίσει, απλώς έτσι θα υπάρχει εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, αντί να ξοδευτούν σε συντάξεις και ΕΚΑΣ για παράδειγμα, θα δοθούν για οτιδήποτε άλλο εκτός υπέρ του λαού. Υπέρ αποληρωμή δόσεων και τόκων ας πούμε. Άρα όχι να μην τα κόψει. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα με το να κατεβάσουμε κιάλλο την αγοραστική μας δύναμη. 5 χρόνια τώρα δεν οδήγησε πουθενά.