El Pais: Η συνθηκολόγηση της "αγενούς" Ελλάδας

El Pais: Η συνθηκολόγηση της "αγενούς" Ελλάδας Facebook Twitter
Για την ισπανική εφημερίδα η Ελλάδα αναγκάστηκε να «συνθηκολογήσει» αφού δυσκολεύτηκε να βρει συμμάχους στις διαπραγματεύσεις σε μια στρατηγική που συνδύαζε «μια χούφτα» καλές ιδέες με την «αγένεια».
4

Με τη φράση «Η γερμανική Ευρώπη θριαμβεύει και πάλι» ξεκινά η ισπανική El Pais το άρθρο για την χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Eurogroup αναφέροντας ότι επιτεύχθηκε τελικά μια συμβιβαστική συμφωνία, μετά από σχεδόν ένα μήνα διαπραγματεύσεων, διαφωνιών και πολύ, πολύ «θεάτρου».

Η εφημερίδα (έχει από καιρό εκφράσει την αντίθεση της στο «αδελφό» του ΣΥΡΙΖΑ κόμμα, τους Podemos) σημειώνει ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποσύρει το σύνολο σχεδόν των «κόκκινων γραμμών» της, δεχόμενη να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα και υποχρεούμενη να καταθέσει τη Δευτέρα μια λίστα από άμεσες μεταρρυθμίσεις. Η El Pais επισημαίνει ότι η απόφαση εμπνέεται από τις γερμανικές ιδέες αλλά δίνει και κάποια περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κοινωνικών δαπανών και επιτρέπει κάποια ελάφρυνση του χρέους, σε αντάλλαγμα για σοβαρές καταστάσεις.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποσύρει το σύνολο σχεδόν των «κόκκινων γραμμών» της, δεχόμενη να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα και υποχρεούμενη να καταθέσει τη Δευτέρα μια λίστα από άμεσες μεταρρυθμίσεις

Δεν δίνει όμως σχεδόν οτιδήποτε ζήτησε ο Τσίπρας και «επαναπατρίζει» και τα σχεδόν 11 δισεκ. που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για την ισπανική εφημερίδα η Ελλάδα αναγκάστηκε να «συνθηκολογήσει» αφού δυσκολεύτηκε να βρει συμμάχους στις διαπραγματεύσεις σε μια στρατηγική που συνδύαζε «μια χούφτα» καλές ιδέες με την «αγένεια».

«Η συμφωνία είναι σαφής. Η Ελλάδα δέχεται το τρέχον πακέτο διάσωσης, το οποίο μέχρι τώρα θεωρούσε νεκρό. Έχει δεσμευτεί να "ολοκληρώσει επιτυχώς την αξιολόγηση με βάση τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος» και σε αντάλλαγμα παίρνει μικροπράγματα, ό, τι δηλαδή οι Ευρωπαίοι εταίροι ήταν πρόθυμοι να δώσουν από την αρχή», σημειώνει.

Κατά το δημοσίευμα ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να συναινέσει στις απαιτήσεις του Eurogroup, -συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας της τρόικας, η οποία μετονομάστηκε για να δώσει τουλάχιστον μια πολιτική νίκη στον Έλληνα Πρωθυπουργό- ενώ συμφώνησε να μην κάνει ούτε μία  "μονομερή ενέργεια" που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Προς το τέλος του εκτενούς κύριου θέματος στη διαδικτυακή έκδοση της El Pais, αναφέρεται ότι το Βερολίνο και οι εταίροι έδειξαν το πιο αδιάλλακτο πρόσωπο τους στο ΣΥΡΙΖΑ και την προκλητική του ρητορική που αμφισβητούσε τις οικονομικές πολιτικές που υπαγορεύονται από το Βερολίνο γιατί φοβούνταν μια «πολιτική επιδημία», αν επικρατούσε ο Τσίπρας.

Η συζήτηση όμως πηγαίνει πέρα από την Ελλάδα. Ο  Ken Rogoff καθηγητής του Χάρβαρντ, είπε στην εφημερίδα ότι «οι Έλληνες και οι Krugmans αυτού του κόσμου είναι λάθος να κατηγορούμε τις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας. Αυτή η συζήτηση είναι άσκοπη. Η Ελλάδα είχε έλλειμμα στη στρατόσφαιρα και κανείς δεν ήθελε να την χρηματοδοτήσει, έτσι αναγκάστηκε να κάνει μια σκληρή προσαρμογή…Τούτου λεχθέντος, δεν ήταν λογικό να ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα σε μια χώρα με τέτοια ποσοστά ανεργίας. Αντί να φοβάται τη μετάδοση, η Βόρεια Ευρώπη καλά θα κάνει να επεκτείνει κάποια ελάφρυνση του χρέους σε ολόκληρη την περιφέρεια. "

«Η Ευρώπη έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για να ταπεινώσει τους Έλληνες. Ας ελπίσουμε ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες θα επιστρέψει πίσω την κοινή λογική," δηλώνει ο οικονομολόγος Paul De Grauwe .

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM