Βαρουφάκης: Ανάπτυξη δεν σημαίνει τόσες πολλές Πόρσε στους δρόμους

Βαρουφάκης: Ανάπτυξη δεν σημαίνει τόσες πολλές Πόρσε στους δρόμους Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
25

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Πόρσε Καγιέν στους στενούς δρόμους της πόλης μας», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου.

 
«Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάζουν τα παιδιά τους [...] Άλλο όμως λιτός βίος και άλλο πυραμιδική λιτότητα», επεσήμανε. Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, αρχίζει τώρα ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

«Γυρίζουμε σελίδα ως προς τη λογική της αντιμετώπισης μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης», τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2010 σε αυτό το κτήριο γεννήθηκε, συντηρήθηκε και μεγεθύνθηκε ένα μεγάλο τοξικό λάθος. Ζητήθηκε και δόθηκε, όπως είπε, το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία, με τον όρο της ουσιαστικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, από τα οποία θα έπρεπε να αποπληρωθούν τα παλαιότερα και νέα δάνεια. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα σε αυτό το λάθος, επεσήμανε.

Εξήγγειλε αξιοποίηση του προσωπικού του ΥΠΟΙΚ αντί της χρήσης συμβούλων και κομματικών στελεχών. Προανήγγειλε ότι άμεσα στο υπουργείο θα υπάρξει μείωση δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες.

Όσοι περιμένουν μια σύγκρουση με την Ευρώπη θα διαψευστούν, είπε και ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Γέρουν Νταϊσελμπλουμ έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο τελευταίος προθυμοποιήθηκε να έρθει στην Αθήνα. Ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η διαβούλευση δεν είναι εύκολη στην Ε.Ε., δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι είναι σε καλό δρόμο.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

15 σχόλια
Πολύ καλή ομιλία με πολύ λογικές ιδέες. Βέβαια εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε απογοητευτεί πολλές φορές από ανθρώπους που φαίνονταν λογικοί και προσγειωμένοι στην αρχή, και είτε δεν ήταν έτσι στην πραγματικότητα, είτε αποδείχτηκαν πολύ αδύναμοι (βλ. Σημίτη και Μητσοτάκη, ως αντίστοιχα παραδείγματα. Ο Κώστας Καραμανλής που ξεκίνησε με αντίστοιχες φανφάρες περί "επανίδρυσης του κράτους", ποτέ δεν με έπεισε). Εύχομαι στον Βαρουφάκη κάθε επιτυχία.
Συγγενής μου...2.900 μισθό, 3.150 σύνταξη στα 48 με 160.000 εφ'άπαξ. Αγράμματος (δημοτικό) ! Ό άλλος (συμμαθητής μου) έφτανε τα 5.000 με παλσματικές αποσπάσεις, υπερωρίες, εκτός έδρας, αναρρωτικές. Στον ΟΣΕ. Δευτέρας γυμνασίου. "Που πάμε ρε φίλε", μου είπε σε μιά κρίση ειληκρίνειας και φόβου το 2005. Ταπεινή συμβουλή : παστώστε στο στρώμα ότι έχετε σε τράπεζα ή ομόλογο - όσοι έχετε παιδιά.
Δεν αντιλέγει κανείς κύριε Βαρουφάκη. Το ανησυχητικό είναι οι εξαγγελίες περί επαναπροσλήψεων των τεμπελχανάδων και των κομματόσκυλων εις βάρος των πραγματικά εργαζόμενων. Για την μείωση της ανεργίας δεν είναι λύση να πληρώνει μισθούς το Δημόσιο. Ενισχύστε την επιχειρηματικότητα, αν θέλετε να κάνετε την διαφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Άσε τις πόρσε και τα πράσινα άλογα, κοίταξε όσο πιο γρήγορα γίνετε να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο κατάλληλο για επενδύσεις γιατί όσο γνωστόν : άσχημο να σε εκμεταλλεύονται οι καπιταλιστές αλλα ολέθριο να μην θέλει κανεις να σε εκμεταλλευτεί όλα τάλλα είναι αέρας κοπανιστός
Αν θυμάστε, την πενταετία 2000-2004 οι τράπεζες είχαν λυσσάξει να μας τηλεφωνούν κάθε τρεις και λίγο και να μας λένε ότι έχει βγει η Χ πιστωτική κάρτα με όριο €5.000 και μπορούμε να την παραλάβουμε από οποιοδήποτε κατάστημα τους μόνο με την φορολογική τους δήλωση ή προσέφεραν προσωπικά δάνεια για ψύλλου πήδημα (εορτοδάνειο, διακοποδάνειο, δάνειο για να παίξεις στο Χρηματιστήριο και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς). Και καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν μάθαμε ποτέ από τους γονείς μας ή τους δασκάλους μας πως να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας, είχαμε την αυταπάτη ότι οι τράπεζες είναι ευαγή ιδρύματα και χαρίζουν λεφτά στον κόσμο. Και παίρναμε δάνεια και κάρτες, τα οποία ξεχρεώναμε με μεγαλύτερα δάνεια και άλλες κάρτες, μέχρι που έφτασε το 95% περίπου των νοικοκυριών να έχει δανειστεί από τις τράπεζες. Και τότε άρχισαν να απαιτούν την επιστροφή των δανεικών. Στην αρχή όλοι λέγαμε: "Έλα μωρέ τώρα, θα πάω να ζητήσω και άλλο δάνειο από την τράπεζα για να μπορέσω να αποπληρώσω αυτά που χρωστάω", γιατί είχαμε κακομάθει βλέπεις στο εύκολο χρήμα και δεν υπολογίζαμε τα ποσά που σπαταλούσαμε, αλλά βλέπεις ήθελε η κάθε κυράτσα να λέει στη γειτονιά ότι πήγε στις Μαλδίβες διακοπές ή να αγοράζουν άτομα, που δεν τους περίσσευαν χρήματα ούτε για έναν καφέ, θηριώδη και πανάκριβα αυτοκίνητα μόνο και μόνο για να κάνουν τη φιγούρα τους στους γείτονες, στο χωριό κλπ. Όσο περνούσε ο καιρός όμως η στρόφιγγα έκλεινε περισσότερο μέχρι που φτάσαμε να μην μπορούμε να δανειστούμε από καμία τράπεζα. Και μετά σαν κλασσικοί νεοέλληνες ρίξαμε την ευθύνη στις ανάλγητες τράπεζες που μας ρουφάνε το αίμα, λες και τα δανεικά μας τα έδωσαν με το ζόρι.Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα παραπάνω σχόλια μου αναφέρονται σε όλους εκείνους που υπερχρεώθηκαν χωρίς να έχουν κάποιο σοβαρό λόγο όπως για παράδειγμα αγορά πρώτης κατοικίας, σοβαρό πρόβλημα υγείας ή κάτι άλλο παρόμοιο.
Εν μέρει διαφωνώ.Ο καθένας βλέπει αλλιώς τα πράγματα και αλλιώς εφαρμόζει τα πιστεύω του.Ο κύριος Βαρουφάκης δεν είναι εκεί για να μας πει τι είναι σωστό και τι όχι.Πρέπει να αντιστρέψει τα σκατά που άφησαν οι προηγούμενοι.Εφόσον γίνει αυτό και ο καθένας βγάζει τίμια και νόμιμα τα χρηματάκια ας τα "επενδύει" όπου ο ίδιος θέλει...είτε σε Πόρσε,είτε σε σπουδές είτε σε επιχείρηση...
Τον ακουσα πολυ προσεκτικα και ως αποφοιτος οικονομικης σχολης εχω να πω πως τα ειπε πολυ καλα. Γενικα διατηρει χαμηλο προφιλ, λεει μονο οσα πρεπει να πει χωρις υπερβολες και αυτο το εκτιμω.
Και άλλοι είμαστε απόφοιτοι οικ.σχολής και ξέρουμε ότι λέει μπαρούφες.Το ότι ηταν οικ.συμβουλος του ΓΑΠ σου λέει κάτι?Άμα πιάσεις δουλειά σχετική με αυτό που σπούδασες θα καταλάβεις οτι άλλο η θεωρία άλλο η πράξη.Με γενικολογίες και αοριστίες δε γίνεται τίποτα.
3 πουλάκια κάθονταν..Εγώ μίλησα για γενικόλογες θεωρίες και κούφια λόγια οι Συριζαίοι έπιασαν το σύμβουλο του ΓΑΠ.Πάντως Κυριακή κοντή γιορτή.Σε 1 χρόνο από τώρα θα δούμε ποιός έχει δίκιο.
ψςςς τι τους ειπες τωρα ρε. Αντε τωρα ο ελληναρας να καταλαβει οτι δεν χρειαζεται να εχει 10 αυτοκινητα, 5 κινητα iphone, να κερναει οποιον βρει μπροστα του κτλ κτλ....
Προφανως δεν σημαινει Πορσε στους δρομους, κανεις δεν ειπε κατι τετοιο.Αλλα αναπτυξη σημαινει οτι αν καποιος Ελληνας θελει να στησει επιχειρηση που να παραγει ελληνικα αυτοκινητα, ας πουμε Χορσε, το κρατος θα εχει τετοιο πλαισιο, που θα του το επιτρεπει αυτο και δεν θα του βγαζει την Παναγια, ποινικοποιωντας την υγιη επιχειρηματικοτητα.
Μα υπήρχαν ελληνικές βιομηχανίες που παρήγαγαν, αν όχι μηχανές, τουλάχιστον αμαξώματα. Αλλά τις έκλεισαν. Χεστήκαμε για τις Πόρσε στους δρόμους, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, το θέμα είναι να ορθοποδήσει η χώρα. Ας ξανανοίξουν τα εργοστάσια που έκλεισαν και ρημάζουν στην περιφέρεια.
Και τα χρήματα να είχα, δεν θα έπαιρνα ποτέ Πόρσε. Σαν άνθρωπός επίσης ζω λιτά, ΑΛΛΑ, υποστηρίζω την δυνατότητα και την ελευθεριά του να ζει κάποιος όπως θέλει, ακόμα και οταν δεν συμφωνώ με τον τρόπο που έχει επιλέξει. Εαν τα χρήματα που εχει μπορει να τα δικαιολογήσει και ειναι καθ'ολα νόμιμα, δεν καταλαβαίνω γιατι θα πρέπει να του επιβληθεί ενας άλλος τροπος ζωής. Βρίσκω αυτη την εμμονή του Βαρουφάκη με την 'λιτη ζωή" επικίνδυνη και ανησυχητική.
Βρίσκω το σχόλιο σου ανησυχητικά επικεντρωμένο στο δέντρο και όχι στο δάσος. Αυτό που φαίνεται να εννοεί ο Βαρουφάκης είναι ότι ο καθένας πρέπει να ζει μέχρι εκεί που μπορεί και να μην γυρίζει σε δάνεια 30-40-50 χρόνων για να πάρει ένα πολυτελές αυτοκίνητο/σπίτι/κινητό/τηλεόραση ή οτιδήποτε που δεν μπορεί να αγοράσει με το τρέχον εισόδημα. Αυτό σε αφορά και σε παραφορά γιατί όταν αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια μάντεψε ποιός θα το κάνει.. Τώρα πολλαπλασίασε αυτό το effect για πολλαπλούς κατοίκους της χώρας και έχεις την ουσία αυτού που είπε ο Βαρουφάκης.
Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάζουν τα παιδιά τους [...]», επεσήμανε. Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, αρχίζει τώρα ο λιτός βίος σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Πηγή: www.lifo.gr Ετσι οπως το αντιλαμβάνομαι εγω, δεν μιλάει για τα δανεια αλλα για το που ειναι καλο να διαθέτει καποιος τις αποταμιεύσεις του. Και ασε σε παρακαλώ τον patronising τονο, δεν μιλας σε ηλίθιους. Ο περισσότερος κόσμος κατανοεί και νιώθει οτι τον αφορά η μαζική συσσώρευση χρεών. Μονο που αν ειναι ο κυριος Βαρουφάκης να εξαγγείλει την έναρξη του λιτού βίου, ας αρχίσει με τα της βουλής, των κομμάτων και των βουλευτών και ας ασχοληθεί με τις προσωπικές αποταμιεύσεις μετα.
Για άλλη μια φορά φαίνεται να χάνεις το νόημα της προτασης που ο ίδιος παρέθεσες. Το κλειδί είναι στο "Όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους" και όχι στο "τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάζουν τα παιδιά τους" το οποίο προφανώς είναι παράδειγμα για να δείξει την έννοια μια καλής επένδυσης χρημάτων που οφελεί μακροπρόθεσμα την χώρα σαν σύνολο. Ο κύριος Βαρουφάκης αρχίζει από εκεί ακριβώς πρέπει, το να δώσει το παράδειγμα από το υπουργείο του, αναθεωρώντας μισθούς και τρόπο λειτουργίας του (βλ. εκπαίδευση του προσωπικού αντί για πρόσληψη ακριβών συμβούλων). Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι οτί μιλάει για αλλαγή νοοτροπίας, όχι για έλεγχο αποταμιεύσεων, που προφανώς απέτυχες να καταλάβεις. Φιλικά πάντα. Υ.Γ.: Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς λέγοντας "Partonizing", άλλα αν σημαίνει εκφράζω την άποψή μου, μου αρέσει.