ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπλοκή Μπαλτάκου στο σκάνδαλο Hellas Power-Energa

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπλοκή Μπαλτάκου στο σκάνδαλο Hellas Power-Energa Facebook Twitter
0

Εμπλοκή του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης και μέχρι την αποπομπή του εκ δεξιών του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου στο σκάνδαλο της Hellas Power-Energa αποδίδει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος με καταγγελία του στη Βουλή. Όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος ο δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) δέχτηκε πίεση από τον κ. Μπαλτάκο που ήταν συνήγορος των δύο εταιρειών, προκειμένου να οδηγηθεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό υπό την διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Όπως είπε επίσης, αν υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός, τότε δεν έχουν πλέον ποινικές ευθύνες οι κατηγορούμενοι. Ο βουλευτής ρώτησε αν η ΡΑΕ γνώριζε γι' αυτή την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ αποκάλυψε και ότι ο δικηγόρος είχε δεχθεί πυροβολισμό στις 3 Νοεμβρίου και κατόπιν απέστειλε επιστολή στη ΡΑΕ.

Τι απαντάει ο πρόεδρος της ΡΑΕ

«Στείλαμε στην επιτροπή σας μια αναλυτικότατη πολυσέλιδη απάντηση. Καμία απολύτως εκτελεστή άδεια δεν δόθηκε από τη ΡΑΕ. Μέχρι τον 09/2011 δινόντουσαν από το αρμόδιο υπουργείο με γνώμες της διεύθυνσης ηλεκτροπαραγωγής και ΡΑΕ. Από εκεί και πέρα οι 2 και μόνο 2 ανενεργές και μη εκτελεστές αδειοδοτήσεις που έγινε από τη ΡΑΕ ήταν η μετονομασία της Aegean σε Hellas Power, δηλαδή αλλαγή brand name. Η ένσταση της ΔΕΗ της αλλαγής της ονομασίας. Ήταν ακριβώς ο ίδιος ιδιοκτήτης. Ασκήσαμε το ρόλο μας ως ο κατεξοχήν φορέας με ευσυνειδησία και πληρότητα. Όταν άρχισαν να εκτοξεύονται τα χρέη από τα τέλη Σεπτεμβρίου (όταν άρχισε το τέλος ΑΠΕ το ΕΕΤΗΔΕ) όμως δεν επιτρέπεται εμείς να παρέμβουμε στη δουλειά του διαχειριστή ο οποίος είχε μπει σε διαδικασία αστικού διακανονισμού ο οποίος κατέληξε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όταν ξαναήρθαν αρχές Δεκέμβρη για να αλλάξουν τους μετόχους σε offshore εταιρείες κάναμε ακροάσεις, συνεργαστήκαμε με την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και προχώρησε έτσι το ποινικό μέρος που εμάς δεν μας αφορά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Πρόστιμα εκατομμυρίων, απαίτηση εγγυήσεων πολλών εκατομμυρίων τα οποία πολέμησαν οι εταιρείες και τελικά δικαιωθήκαμε το 2014.

Εμείς δεν γνωρίζουμε την επιστολή του δικηγόρου. Δεν μας έχει κοινοποιηθεί. Δεν είχαμε καμία γνώση επί διαιτησιών, ούτε ξέραμε τι έκανε ο κ. Μπαλτάκος, ούτε μας αφορά».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαλτάκος απομακρύνθηκε από τη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης, μετά τις αποκαλύψεις για «στενές» σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, από την ίδια τη Χ.Α..

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι 4 από τους 6 κατηγορούμενους του μεγάλου σκανδάλου είναι από τον περασμένο Μάιο, ελεύθεροι με εγγύηση, που κυμαίνεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, αφορούν τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς οι δυο εταιρείες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, φέρεται να μην απέδιδαν στο Δημόσιο το τέλος ακινήτων που εισέπρατταν από τους πελάτες τους.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμά τους έκριναν ότι μπορούν να αποφυλακιστούν με εγγύηση τέσσερις κατηγορούμενοι που παρέμειναν στη φυλακή περίπου ένα εξάμηνο.

Για την υπόθεση παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι άλλοι δύο.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Επιτροπή για την εθνική κυριαρχία και την Κύπρο, νέος φορέας στις κάλπες

Όσο το πολιτικό σύστημα της χώρας επιμένει να την διατηρεί σε τροχιά υποτέλειας και εξάρτησης, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρεται στη διακήρυξη
THE LIFO TEAM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM