Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Αυριανή” προκάλεσε νέες αναταράξεις στη Βουλή, καθώς η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Φίλιππος Πετσάλνικος ετοιμάζει στην Καστοριά “σαλέ για βουλευτές”. Η εφημερίδα-στο γνωστό της κούρειο ύφος- στο άρθρο με τίτλο “Ανάκτορο για να κάνουν σκι οι βουλευτές” γράφει ότι το “σαλέ” έχει κοστίσει μέχρι σήμερα, 16 εκ. ευρώ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η υπόθεση απασχόλησε τον τύπο “αναγκάζοντας¨” τη Βουλή να εκδώσει δελτίο τύπου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.Στο δελτίο τύπου η Βουλή χαρακτηρίζει συκοφαντικό το δημοσίευμα με “χονδροειδώς ψευδείς αναφορές”. Το “σαλέ” για βουλευτές το οποίο αναφέρει η εφημερίδα είναι ένα κτήριο στο “Εθνικό Πάρκο Συμφιλίωσης”, αλλά δεν είναι σαλέ. Είναι μια από τις πολλές πονεμένες ιστορίες του Δημοσίου που κρατά εδώ και 30 σχεδόν χρόνια. Τότε στη δεκαετία του '80 με φρέσκια την αύρα της εθνικής συμφιλίωσης, υπήρχε η πρόθεση να γίνει κάτι στην περιοχή του Γράμμου ώστε να εκμεταλευτεί αναπτυξιακά η περιοχή το πνεύμα της εποχής . Ένας ξενώνας σε συνδυασμό με την ίδρυση χώρου εκθέσεων και συνεδριακού κέντρου. Το έργο όμως προωθήθηκε περισσότερο επί κυβερνήσεως Σημίτη το 1999, όταν οι Δήμοι Νεστορίου, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού προχώρησαν στη σύσταση της εταιρίας “Γράμμος Α.Ε”, με αρχικό κεφάλαιο 120 εκατομμύρια δραχμές, το οποίο μετοχοποιήθηκε και οι μετοχές διαμοιράστηκαν στους τρείς Δήμους.


 

Από συστάσεως της όμως, η αναπτυξιακή εταιρία “Γράμμος Α.Ε”, δεν λειτούργησε-όπως καταγγέλλει η Καστοριανή Εστία,- σύμφωνα με την τυπικότητα που προέβλεπε ο Νόμος περί συστάσεως και λειτουργίας Α.Ε., “για τους παρακάτω λόγους:
1. Δεν καταβλήθηκε έγκαιρα, στα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο Νόμος, το Μετοχικό Κεφάλαιο των τριών Δήμων, γεγονός που αποτελεί αυτόνομο λόγο ακύρωσης της εταιρείας.
2. Το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο που διορίστηκε εξαρχής με την σύσταση της εταιρείας )21-12-1999) σύμφωνα με το άρθρο 35 του καταστατικού και τον Νόμο, είχε θητεία η οποία έληγε με την σύγκλιση της 1ης τακτικής γενικής συνέλευσης που έπρεπε να γίνει το 2001.
Η τακτική Γεν. Συνέλευση όμως αυτή δεν έγινε ποτέ και επομένως δεν δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν συντάχθηκε, δεν ψηφίστηκε, ούτε δημοσιεύθηκε ισολογισμός και βεβαίως δεν εξελέγη νέο Δ.Σ. όπως απαιτεί ο Νόμος, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται νόμιμα το αρχικό Δ.Σ.
3. Στην συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε οι επόμενες ετήσιες τακτικές Γεν. συνελεύσεις των ετών 2002 και 2003 και δεν δημοσιεύθηκαν, όπως ήταν επόμενο τα πρακτικά τους.
4. Δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ οι ετήσιοι Ισολογισμοί της εταιρείας (ετών 2001,2002,2003)”.Σύμφωνα λοιπόν με την Καστοριανή Εστία, “η ιστορία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, είναι μια “πονεμένη ιστορία” που αντικατοπτρίζει τα τρωτά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατά τα τελευταία 30 χρόνια! “Δηλαδή “αμαρτωλές” διαδημοτικές εταιρίες, τύπου “Γράμμος Α.Ε.”, που ποτέ δεν έδωσαν λόγο σε κανένα για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ούτε άνοιξαν ποτέ σε κάποιο έλεγχο τα ντουλάπια, για να αποκαλυφθούν οι “κρυμμένοι σκελετοί”, που περιλάμβαναν αδιαφάνεια, και κατασπατάληση των δημοσίων πόρων, με αναντίστοιχα αποτελέσματα!
Προκλητικές συμβάσεις και εξωφρενικά κόστη, στην λογική των πελατειακών σχέσεων και ένα σωρό άλλες ανομίες, ων ουκ έστιν αριθμός...
Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ξεκίνησε ως όραμα, με ιδιαίτερο συμβολισμό στην εθνική συμφιλίωση και κατέληξε να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης των μετεμφυλιακών χρόνων, για όλους εκείνους που ενεπλάκησαν με τον έναν ή άλλο τρόπο σ΄ αυτή την “δυσώδη” υπόθεση!”


Το συγκρότημα, που κατασκευάστηκε από την διαδημοτική επιχείρηση “Γράμμος α.ε.” το έτος 2003, στην θέση “Λιβάδια” της Κοτύλης, περιλαμβάνει ένα συγκρότημα ημιτελών ξενώνων και ένα κτίριο, που προορίζονταν για συνεδριακό κέντρο.Το έργο αυτό,-αναφέρει η Καστοριανή Εστία, αν και απορρόφησε περισσότερα από 560 εκ. δραχμές, δεν λειτούργησε ποτέ, όπως και η επιχείρηση “Γράμμος α.ε.”, στην οποία ανήκουν οι κτιριακές υποδομές μέχρι και σήμερα. Επτά χρόνια μετά, το Πάρκο έχει πλέον “στοιχειώσει” στη συνείδηση του κόσμου, ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες της Ν.Δ. που επισκέφθηκαν το νομό μετά το 2004 έδειχναν να αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του”.Σύμφωνα με δημοσίευμα του newpost.gr , το 2001 το έργο «πάγωσε», λόγω έλλειψης πόρων, παρά τα ποσά που είχαν διατεθεί μέχρι τότε. Το έργο φαίνεται να σταματά οριστικά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κώστα Καραμανλή, με προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυριανή» ξεκαθάρισε, αμέσως  μετά την πρώτη ενημέρωσή του ότι «πρόκειται για σκάνδαλο που θα ταράξει το πολιτικό σύμπαν». Τότε αποφασίσθηκε να τεθεί σε εκκαθάριση.


 

Η εταιρία οδηγείται σε εκκαθάριση ενώ το 2009 με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου που εκλέγεται στην Καστοριά, οι συμμέτοχοι δήμοι της Γράμμος α.ε. αποφάσισαν να παραχωρήσουν το δικαίωμα ανακατασκευής και διαχείρισης του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Το οποίο με τη σειρά του προχώρησε στην προκήρυξη δύο πρόχειρων διαγωνισμών, που σύμφωνα με την Καστοριανή Εστία, “διεξήχθησαν στις 27/7/2010 στην Αθήνα, αφήνοντας χρονικό περιθώριο μόλις πέντε ημερών, στους τοπικούς εργολήπτες, να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των φακέλλων και να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές τραπεζών, με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες!”.Το έργο βρίσκεται σε φάση αποπεράτωσης με το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που σύμφωνα με τον κύριο Πετσάλνικο δόθηκε για την ανακατασκευή του, ποσό βεβαίως που αφορά την τελική φάση του έργου από τη στιγμή που το ανέλαβε η Βουλή και όχι ό,τι δόθηκε από την αρχή της κατασκευής του, μετά την ίδρυση της Γράμμος Α.Ε.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr