Ένας οίκος αξιολόγησης, που έρχεται από την Ιαπωνία  ο οίκος Nomura, βλέπει ένα μικρό-ελάχιστο- φως στο βάθος του τούνελ για την Ελλάδα. Στην τελευταία έκθεση του με τίτλο «Απειλή πολέμου ή απειλή θανάτου» κάνει λόγο για οδυνηρό ξεκαθάρισμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να πάρει την 6η δόση αλλά και για ανάπτυξη στη χώρα από το 2013.

 

Αυτό που μας σώζει κατά του Ιάπωνες είναι ότι είναι δύσκολο οι Ευρωπαίοι να ελέγξουν στην παρούσα στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επισημαίνουν ότι αν η χώρα μας κηρύξει στάση πληρωμών, με haircut, τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες.

 

Αυτό κατά τη Nomura θα οδηγήσει στην κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη στάση πληρωμών στη χώρα.

 

Ακόμη και αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης-επισημαίνει ο οίκος- είναι πολύ μεγάλος, με τις υπόλοιπες χώρες να βρίσκονται μετά στο επίκεντρο και για δικιά τους πιθανή έξοδο.

 

Η Nomura εκτιμά ότι η 6η δόση θα δοθεί αλλά το «κούρεμα» του χρέους θεωρείται απαραίτητο ακόμη κι αν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει ότι παραμένει στους στόχους της και οι πιστωτές ότι αξίζει τον κόπο να δεχτούν απώλειες.

 

Οι εκτιμήσεις του γιαπωνέζικου οίκου κάνουν λόγο για ύφεση 5,4% φέτος και 2,6% για το 2012. Η χώρα θα επιστρέψει στο θετικό πρόσημο και στην ανάπτυξη το  2013, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να αγγίζει το 0,8%. Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,7%, του χρόνου στο 8,1% και το 2013 στο 8%.

 

Αυτό όμως που «πληγώνει» περισσότερο-και για αυτό οι γιαπωνέζοι θεωρούν απαραίτητο το haircut-είναι το χρέος που το 2012 θα πετάξει στο 189% και το 2013 θα φτάσει στο 195%.


 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr