Με τις απειλές, για άλλη μια φορά του οίκου Fitch ότι οι ιδιώτες πιστωτές δεν πρέπει να συμμετάσχουν σε αναδιάρθρωση του χρέους γιατί αυτό θα σημάνει χρεοκοπία, πλησιάζει η Μεγάλη Πέμπτη της Συνόδου Κορυφής. Αυτή τη φορά, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν μια κάποια λύση αφού η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας στο 6 και 7%, στα όρια δηλαδή για να χτυπήσουν οι δυο αυτές χώρες την πόρτα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης με απλωμένο το χέρι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τρεις είναι οι επιλογές που θα εξεταστούν, με το σενάριο της επιβολής ενός φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα να μοιάζει πιο “φιλικό” και λιγότερο επώδυνο καθώς τα άλλα δύο σενάρια “παίζουν” με την επαναγορά του ελληνικού χρέους και τη γαλλική πρόταση, “φλερτάροντας” με ιό,τι οι οίκοι θεωρούν ως πιστωτικό γεγονός . Η επιλογή που δεν επιτρέπει στους οίκους να “δαγκώσουν”, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα -σε μία αποκεντρωμένη συμφωνία τύπου Βιέννης με τις ιδιωτικές τράπεζες για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιλογή αυτή δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί selective default ενώ θα έχει και το μικρότερο κόστος για την Ευρωζώνη.

 

Και επειδή σε μια δύσκολη επέμβαση, πριν το χειρουργείο πολλοί ειδικοί εκφράζουν γνώμη, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος που μόλις πριν από λίγες μέρες εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, τώρα σε συνέντευξη του στο BBC επαναλαμβάνει την εκτίμηση του λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δουν καθαρά την “ουσιαστική χρεοκοπία” της Ελλάδας. Για τον Σόρος, το πρόβλημα των ΗΠΑ με το όριο δανεισμού, είναι “κυρίως θέατρο” και δεν τον ανησυχεί αλλά όπως λέει, τα προβλήματα της ΕΕ είναι υπαρκτά και η Ευρωζώνη βρίσκεται σε πραγματική κρίση. Αυτό που προτείνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ενίσχυση των δομών του ευρώ με περαιτέρω πολιτική ενοποίηση και ενίσχυση των θεσμικών οργάνων. Ο Σόρος προτείνει επίσης να προχωρήσει το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, ώστε όλες οι χώρες του ευρώ να δανείζονται με όρους παρόμοιους με τη Γερμανία. Αν και πάλι οι αδύναμες χώρες δεν ανταποκριθούν, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, λέει ο μεγαλοεπενδυτής.

 

Δηλώσεις εν όψει της Συνόδου έκανε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν κλόντ Τρισέ ο οποίος με αξάν Κλουζό, προειδοποίησε ότι “ένα πιστωτικό συμβάν, μια στάση πληρωμών, επιλεκτική ή μη, πρέπει να αποφευχθεί”. Στο ίδιο κλίμα χθες στους Φακέλους του ΣΚΑΙ και ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος-που ξέρει να παίζει καλά με τις λέξεις-αφού μας έμαθε τον όρο selective default, δηλώνει τώρα ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε ποτέ επιλεκτική χρεοκοπία και πως η Ελλάς βρίσκεται σε βαθμίδα δυσκολίας και όχι χρεοκοπίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε επίσης “συγκρατημένα αισιόδοξος” πριν κινήσει για το μέτωπο...

  

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr