Die Presse: «Η περίφημη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ”

Die Presse: «Η περίφημη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ” Facebook Twitter
5

Η Ελλάδα είναι το κύριο άρθρο της αυστριακή εφημερίδας Die Presse που απομυθοποιεί, με αφορμή την ελληνική προεδρια της Ε.Ε., την επικρατούσα αντίληψη ότι η χώρα σώθηκε με τη βοήθεια των εταίρων της.


«Η χώρα δεν έχει διασωθεί, δεν υπήρξε ποτέ διεθνής αλληλεγγύη και δεν γνωρίζουμε αν η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε πολιτική καταστροφή» αναφέρει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα που τιτλοφορεί το άρθρο της «Τι δεν θέλουμε να ξέρουμε για την Ελλάδα».


Όπως επισημαίνει η εφημερίδα και αναδημοσιεύει η Ντόιτσε Βέλλε, “η κυρίαρχη άποψη για την Ελλάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι την έχουν σώσει παρέχοντας βοήθεια δισεκατομμυρίων και για αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να υπομείνει σιωπηλά το βάρος των λαθών του παρελθόντος. Αυτό όμως είναι μόνο η επιφάνεια, καθώς αποσιωπάται η πραγματικότητα».


Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, «η Ελλάδα δεν έχει σωθεί από τη βοήθεια των 240 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά διεσώθησαν μόνο οι διεθνείς τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων θα βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας της αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της.


Και η εφημερίδα συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι η περίφημη «αλληλεγγύη», την οποία έχει επαινέσει και ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, δεν υπήρξε ποτέ, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, με τη μορφή της διαγραφής του ελληνικού χρέους κατά 107 δισ. ευρώ.


Υπογραμμίζει πάντως ότι “η πηγή του κακού βρίσκεται στην Ελλάδα. Επί δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσαν με κρατικό χρήμα την εκλογική τους πελατεία. Για πολλούς η καταβολή των φόρων δεν θεωρούνταν υποχρέωση, ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε, ενώ μια ελίτ δημοσίων υπαλλήλων, που προέκυψε και από τα δύο κόμματα, κέρδισε αδιάντροπα χρήματα από κρατικές συναλλαγές».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Νομίζω πραγματικά ότι ο τελευταίος τίτλος του Σπιγκελ: 'Eλλάδα, ο κατά φαντασίαν θεραπευθείς', τα λέει όλα...'...ακόμη κι αν η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει κάποιους οικονομικούς δείκτες, παραμένει ό,τι πάντα ήταν: Μια χώρα χωρίς κράτος, χωρίς αποτελεσματικό κράτος... όποιος ξέρει την εικόνα της πολιτικής, της δικαιοσύνης και της διοίκησης της Ελλάδας, τότε πρέπει να αμφιβάλλει αν η χώρα κάποτε θα εξυγιανθεί...' Ό,τι και να λέμε, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν καταλάβει καλύτερα από τους Έλληνες δημοσιογράφους τι συμβαίνει εδώ πέρα..
Τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα. Όλα για το δημόσιο γίνονται. Όσοι έτρωγαν όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθούν να τρώνε και θα συνεχίσουν να τρώνε. Έχει στηθεί ένα τέλειο παιχνίδι πολιτική - ΜΜΕ και μας ταΐζουν ψέμα και παραμύθια. Πιο φως στο τέλος του τούνελ; Πιος πάτος στο βαρέλι (Βενιζέλος όταν έγινε υπ. Οικ.), πια ανάπτυξη (Σαμαράς); Πια πάταξη της φοροδιαφυγής; Πέρνω στο ΣΔΟΕ τηλ και δεν το σηκώνει κανένας. Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει. Αυτός είναι κ ο λόγος για τον οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Κ όσο υπάρχει κόσμος που ακόμα ψηφίζει Τον πράσινο ήλιο δεν θα έχει προκοπή αυτή η χώρα.
> Wenn radikale Kräfte wie die linke Syriza oder die rechte Morgenröte je an die Macht kommen sollten, würden mit großer Wahrscheinlichkeit alle internationalen Hilfsmaßnahmen zur Sanierung des Staats und deren bescheidene Reformerfolge wieder zunichtegemacht.«Κι αν κάποτε ερχόντουσαν στην εξουσία ριζοσπαστικές/ακραίες δυνάμεις όπως ο αριστερός ΣυΡιζΑ ή η δεξιά Χρυσή Αυγή, με μεγάλη πιθανότητα όλα τα διεθνή μέτρα βοήθειας για την εξυγίανση του κράτους και οι μέτριες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες τους θ’ αναιρούνταν.»
Πάντως για την ελιτ των Ελλήνων "επιχειρηματιών" που τρώνε επί δεκαετίες τα φιλέτα του Δημοσίου τομέα, σε όλους τους κλάδους, από την Ύγεία, τον Αθλητισμό, την Παιδεία, τα ΜΜΕ, μέχρι τα Δημόσια έργα, δε βλέπω να μιλάει κανένα μέσο ενημέρωσης. Οι μόνοι που δεν αλλάξανε συνήθειες είναι αυτοί. Τρώνε ακόμα πιο λυσσαλέα και πιο ξεδιάντροπα από πριν.