Αιφνιδιαστικά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως καταργεί τη λειτουργία τα μικρά ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια, ενώ θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τα μεγαλύτερα με μάλλον μελλοντικό στόχο την πλήρη κατάργηση του θεσμού.

Οι νέοι όροι λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων ( να εργάζονται και οι δύο γονείς, τουλάχιστον 15 παιδιά) ουσιαστικά θα οδηγήσει σε κλείσιμο 500 σχολεία και στην ανεργία ισάριθμους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Το επιχείρημα του υπουργείου είναι η εξοικονόμηση πόρων, στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής.( λέγε με μνημόνιο).

Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών υπολειτουργεί, καθώς τα τελευταία 2,5 χρόνια ( διακομματικά) δεν καλύπτει τα λειτουργικά του έσοδα, ενώ οι 50 εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί το 2011. Το κέντρο προσφέρει υπηρεσίες σε 59 άτομα από 4-18 ετών και ουσιαστικά αποτελεί τη μόνη δομή για ανήλικους παρ’ όλο που πανελλαδικά οι ανήλικοι με ολική τύφλωση ξεπερνούν τους 1500. Με μια έννοια η μη καταβολή δεδουλευμένων συνιστά εσωτερική στάση πληρωμών.

Εύλογο το ερώτημα που προκύπτει: είναι άραγε τόσο σημαντική-καθαρά με οικονομικά κριτήρια- η εξοικονόμηση που προκύπτει από το κλείσιμο των ολοήμερων σχολείων κι από την οριακή λειτουργία του Κέντρου, ώστε να παραβλέψει κανείς τον αντικοινωνικό χαρακτήρα αυτών των περικοπών;  Τέλος , αν χάρη στο μνημόνιο μπορούμε να πληρώνουμε ακόμα μισθούς και συντάξεις, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, υπάρχουν κάποιοι που εξαιρούνται;   

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr