Κικίλιας: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στην Αττική - Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής

Κικίλιας: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στην Αττική - Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για την Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπή των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. 

Η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα. «Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα» διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας καθώς αποχωρούσε από το Μαξίμου, επισημαίνοντας πως «αύριο θα γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες», αν και εφόσον αποφασιστούν νέοι περιορισμοί.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησε περίπου μία ώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στις 13.30 τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Από το πρωί ο Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει πως οι αναλύσεις των αρμόδιων επιτροπών δείχνουν ότι έρχεται και στην Ελλάδα το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προαναγγέλλοντας πως θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική. 

«Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική, όλα θα κριθούν από τα κρούσματα [...] το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση. Σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή μου θα είναι ένα σύντομο ολικό lockdown σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου» δήλωσε το πρωί στο OPEN ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα σημερινά κρούσματα ενδέχεται να αγγίξουν και τα 1.700

Ειδικοί: Τουλάχιστον δυο εβδομάδες σε καθολικό lockdown για να είναι αποτελεσματικό

Αν είναι να γίνει lockdown πρέπει να γίνει τώρα «που ακόμη δεν έχει γίνει η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών πολύ μεγάλη», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Κατά τον ίδιο, το καθολικό απαγορευτικό θα μπορούσε να διαρκέσει από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Της ίδιας άποψης είναι και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, που δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως για να είναι αποτελεσματικό ένα σκληρό lockdown, πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες κατά τις οποίες θα είναι όλα κλειστά και οι πολίτες δεν θα παρακάμπτουν τους περιορισμούς.

Εκτίναξη κρουσμάτων δείχνουν τα λύματα της Αττικής

 

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαίδης έχει ήδη προειδοποιήσει πως η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής άγγιξε αυτή την εβδομάδα το 205%, και οι μετρήσεις θα μπορούσαν να οφείλονται ακόμα και σε 100.000 ενεργά κρούσματα. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500 και πρότεινε κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων στο Λεκανοπέδιο.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM