Ο Μητσοτάκης μίλησε με τη Μπεκατώρου μετά την καταγγελία για βιασμό - Η ανάρτηση στο Facebook

Ο Μητσοτάκης μίλησε με τη Μπεκατώρου μετά την καταγγελία για βιασμό - Η ανάρτηση στο Facebook Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αντιδράσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο προκαλεί η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό από παράγοντα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας. 

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με την χρυσή ολυμπιονίκη και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην αθλήτρια που μίλησε επωνύμως για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε νεαρή ηλικία. 

«Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.»

Νωρίτερα, και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήριζε γενναία τη στάση της Σοφίας Μπεκατώρου λέγοντας ότι η χρυσή Ολυμπιονίκης αποτελεί «παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν». 

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

 

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με...

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.


Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι' αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι», καταλήγει ο πρωθυπουργός. 

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι επικρίσεις προς την Ομοσπονδία για το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε επί του θέματος και ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου έστειλε επιστολή παραίτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο.


«Αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό»», σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν ήταν μέλος στο ΔΣ της ΕΙΟ την περίοδο που η χρυσή ολυμπιονίκης υπέστη σεξουαλική κακοποίηση σύμφωνα με την καταγγελία της.


Στην επίμαχη ανακοίνωση της ΕΙΟ που επικρίθηκε στη δημόσια σφαίρα για το ύφος της, η Ομοσπονδία ζητούσε από την Ολυμπιονίκη «να γίνει πιο συγκεκριμένη», «εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM