Μητσοτάκης: Οι ειδικοί επιτρέπουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου- Λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε

Μητσοτάκης: Οι ειδικοί επιτρέπουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου- Λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι ειδικοί επιτρέπουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας από τη Βουλή την εισήγηση της επιτροπής για τα καταστήματα.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια της συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, σημείωσε ότι κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κάποιους κινδύνους και ότι «δεν είναι σίγουρο ότι το άνοιγμα δεν θα συνοδευτεί από αύξηση κρουσμάτων», αλλά συμπλήρωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι ένα «λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε».

«Καταφέραμε επιτέλους το δεύτερο κύμα να το ελέγξουμε. Και αυτό επιτρέπει πια στους ειδικούς μας να συναινέσουν και να επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή είναι η απόφαση που ενημερώθηκα μόλις ότι πήρε η επιτροπή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Σημειώνοντας ότι θα επιτηρούνται σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα, συμπλήρωσε: «Αποτελεί σίγουρα μια σημαντική ανάσα συνολικά για την οικονομία το γεγονός ότι μπορούμε να επανέλθουμε με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας σε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λιανεμπόριο είχε ουσιαστική συνεισφορά στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

«Να είμαι απολύτως σαφής. Κάθε άνοιγμα, είτε σχολείων, είτε οικονομικής δραστηριότητας, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε ουσιαστική συνεισφορά στη μεταδοτικότητα του ιού, όταν ήταν ανοιχτό. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι τα σούπερ μάρκετ, που λειτουργούσαν καθ' όλη τη διάρκεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει καμία συρροή που να σχετίζεται με σούπερ μάρκετ, είτε σε εργαζόμενους, είτε σε πελάτες», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμούς εγκυμονούν κίνδυνοι, επεσήμανε. «Για αυτό επιμένουμε στη χρήση της μάσκας και τις αποστάσεις. Για αυτό όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», συνέχισε.

«Και δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα συνοδευτεί αύξηση των κρουσμάτων. Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Η απάντηση ταυτόχρονα είναι ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι ένα λελογισμένο ρίσκο το οποίο μπορούμε να πάρουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM