Γεωργιάδης: Ήξερα ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά αλλά δεν γινόταν να το ανακοινώσουμε νωρίτερα

Γεωργιάδης: Ήξερα ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά αλλά δεν γινόταν να το ανακοινώσουμε νωρίτερα Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε πως γνώριζε από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι θα κλείσουν καταστήματα και υπηρεσίες την Κυριακή. 

«Δε γινόταν να το ανακοινώσουμε νωρίτερα διότι αν το ανακοινώναμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» θα επικρατούσε πολυκοσμία όπως σε άλλες χώρες, υποστήριξε ο υπουργός στη στιχομυθία του με δημοσιογράφους του Mega που ακολουθεί. 

Οι ρεπόρτερ ρώτησαν live τον υπουργό για ποιον λόγο δήλωνε χθες το πρωί ότι, αν όλα πάνε καλά, είναι πιθανό να ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα και σε ζώνες, ενώ μία ώρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα και αναστολή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. 

Ο ίδιος έκανε αρχικά λόγο για «προπαγάνδα του διαδικτύου» αλλά όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το τι μεσολάβησε, απάντησε πως ο ίδιος δεν είχε θέσει χρονικό ορίζοντα για το άνοιγμα σε ζώνες και προαπαιτούμενο ήταν ο έλεγχος της πανδημίας: «Εγώ όταν ρωτήθηκα χτες είπα ότι πρώτο μας μέλημα είναι η μείωση της πανδημίας και να μην έρθει στην Ελλάδα το τρίτο κύμα. [...] Αφού αποφύγουμε το τρίτο κύμα και είμαστε βέβαιοι, μετά θα εξετάσουμε κάθε άλλο σενάριο για το πώς μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά, αλλά το άνοιγμα σε ζώνες δεν είπα ότι είναι την Δευτέρα. Είπα όταν θα έχουμε αποφύγει το τρίτο κύμα.»

Δεν ξέρατε εσείς, χθες ή προχθές ότι το Σάββατο θα ξανακλείσουν τα μαγαζιά; Γιατί δεν προετοιμάσατε την αγορά;

«Βεβαίως το ήξερα, ναι. Από την Πέμπτη το είχαμε αποφασίσει, από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.»

Ξέρετε πόσες παραγγελίες click away υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

«Δε γινόταν να το ανακοινώσουμε νωρίτερα διότι αν το ανακοινώναμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα γινόταν αυτομάτως αυτό που έγινε σε όλες τις χώρες όταν έγινε αυτόματα σκληρότερο lockdown. Βγήκαν όλοι στους δρόμους. Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε δει. Το Λονδίνο καταστράφηκε από αυτό το πράγμα -επειδή όταν είπαν το lockdown από Δευτέρα, δυο μέρες είχαν δυο εκατομμύρια στους δρόμους» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τι συνέβη μέσα σε μία εβδομάδα και ανατράπηκαν αυτές οι αποφάσεις;

«Συνέβη ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη του τρίτου κύματος στην Ευρώπη που είναι φρικτή, πολύ χειρότερη του δεύτερου κύματος και εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Γιατί αυτό το κύμα έχει πολύ υψηλό ρυθμό μεταδοτικότητας και προσβάλλει πολύ πιο εύκολα τους ανθρώπους [...] Εμείς σε συνεργασία με τους ειδικούς είπαμε ότι πρέπει να μειώσουμε τον ιό περαιτέρω. [...] Αν πέσει ο ιός παρακάτω, θα έχουμε μετά το χρόνο να μπορούμε να ανοίξουμε κάπως φυσιολογικότερα τη ζωή μας για μέσα στο χειμώνα, ώστε να έχουμε το περιθώριο, αν υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων ξαφνικά, να είμαστε και στην έκρηξη χαμηλά για να κλείσουμε πάλι γρήγορα». 

«Σκεφτήκαμε ότι αυτή η εβδομάδα που ακολουθεί, πλην μιας ημέρας του Αγίου Ιωάννη που είναι πράγματι μία καταπληκτική ημέρα για την αγορά, είναι μειωμένης κίνησης διότι είναι μέσα η αργία των Φώτων. Η εβδομάδα μετά τις γιορτές έχει χαμηλό τζίρο. Σε μία εβδομάδα που παραδοσιακά ο τζίρος είναι μικρός, είπαμε να κλείσουμε δυνατά, να μειώσουμε τον ιό και να πάμε παρακάτω», πρόσθεσε, ενώ στη σύνδεση επικράτησε σχετική ένταση. 

Κατά τον κ. Γεωργιάδη, τα μέτρα θα έχουν ορίζοντα μίας εβδομάδας εφόσον η πανδημία εξελιχθεί με τον αναμενόμενο τρόπο. Τόνισε δε πως το κατά πόσο τηρήθηκαν ή δεν τηρήθηκαν τα μέτρα τις ημέρες της πρωτοχρονιάς θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Δείτε το σχετικό βίντεο

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM