Πολιτική θύελλα για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών: Η λίστα με τους «126» και η καταγγελία στο «Σωτηρία»

Πολιτική θύελλα για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών: Η λίστα με τους «126» και η καταγγελία στο «Σωτηρία» Facebook Twitter
0

Έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει ο αριθμός κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων που εμβολιάστηκαν στη διάρκεια του πρώτου τριημέρου από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία», χωρίς να ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Χθες, έγινε καταγγελία στο νοσοκομείο Σωτηρία, ότι ακυρώθηκε ο εμβολιασμός υγειονομικών για να εμβολιαστούν επίσημοι που δήλωσαν «μέλη του υπουργικού συμβουλίου». Την καταγγελία έκανε επώνυμα ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου.

  

Τσίπρας: Επιτελικό ρουσφέτι οι «ουρές» υπουργών για το εμβόλιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη διαδικασία σε επικοινωνιακό σόου. Κάνοντας λόγο για «ουρές» υπουργών και γενικών γραμματέων για να εμβολιαστούν, χαρακτήρισε την κατάσταση «επιτελικό ρουσφέτι» και όχι συμβολική κίνηση, επισημαίνοντας πως τα εμβόλια δεν επαρκούν για το υγειονομικό προσωπικό της πρώτης γραμμής.

Από τους «45» στους «126»

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση λίστα με 45 πρόσωπα που είχαν προκριθεί για να εμβολιαστούν στην πρώτη φάση, όπως η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, στην πορεία ο κατάλογος των ονομάτων αυξήθηκε σημαντικά, με τον αριθμό να φθάνει τους 126.

Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης έγινε εμμέσως γνωστό από ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων που θα εμβολιαστούν εκτός προτεραιότητας έφθασε στους 126, καθώς τόσα κρίθηκε ότι είναι τα «πρόσωπα της πρώτης γραμμής», τα οποία θεωρήθηκαν «απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους».

Τι απαντά ο διοικητής του «Σωτηρία»

Από την πλευρά του, ο διοικητής του «Σωτηρία» Σωκράτης Μητσιάδης, ανέφερε ότι εμβολιάστηκαν 56 υγειονομικοί του νοσοκομείου, επί προγραμματισμένων 61 λόγω «αστοχίας στον προγραμματισμό» και οι πέντε εργαζόμενοι που δεν εμβολιάστηκαν χθες, θα εμβολιαστούν και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

Πέτσας: Ενοχλήθηκε ο Τσίπρας που επένδυε στην καταστροφή


Απάντηση έδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια και στις θετικές ειδήσεις».

«Ανάμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι αυτό ενοχλεί τον κ. Τσίπρα «γιατί επενδύει στην καταστροφή [...] Αφήνουμε πίσω στον μικρόκοσμό του τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε, εμβόλιο για τον κορωνοϊό έκανε, όχι για τον λαϊκισμό.».

Γεννηματά: Να τελειώσει το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης με τα εμβόλια

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα άσκησε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «είναι ώρα να τελειώσει το επικοινωνιακό show της Κυβέρνησης με τα εμβόλια. Η δουλειά της είναι ο αποτελεσματικός εμβολιασμός και το ασφαλές άνοιγμα». Η κ. Γεννηματά τόνισε παράλληλα, πως είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί ένα σχέδιο, με διαφάνεια, χωρίς εξαιρέσεις και παρεμβάσεις. 

Η καταγγελία στο Σωτηρία

Σε καταγγελία για τη διαδικασία εμβολιασμού στο «Σωτηρία» προχώρησε την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, ο κ. Παπανικολάου κατήγγειλε ότι ακυρώθηκε προγραμματισμένος εμβολιασμός υγειονομικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να εμβολιαστούν «δεκάδες επίσημοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου».

«Γιατροί του "Σωτηρία» καταγγέλλουν και διασταυρώθηκε ότι ακυρώθηκε ο σημερινός προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών του νοσοκομείου και στη θέση τους ήρθαν με διάφορα πολυτελή αυτοκίνητα κάποιοι δεκάδες επίσημοι και εμβολιάστηκαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι είναι μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νευροχειρουργός και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών απεύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απαντήσει άμεσα γιατί ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος εμβολιασμός των υγειονομικών. Κατά τον ίδιο, τα στελέχη που εμβολιάστηκαν ήταν «δεκάδες, τουλάχιστον 20».

«Θα πρέπει να μας πουν γιατί έγινε αυτό, ποιοι ήταν οι κύριοι και οι κυρίες που εμβολιάστηκαν και ακόμα κι αν ήταν όντως μέλη του Υπουργικού θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Κικίλια από πού και ως πού μια υφυπουργός 40-45 ετών χωρίς προβλήματα υγείας έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι σε μια λοιμωξιολόγο ή σε μια νοσηλεύτρια» πρόσθεσε.

«Γιατί έχει προτεραιότητα έναντι της λοιμωξιολόγου ή της νοσηλεύτριας του «Σωτηρία» που 10 μήνες ρισκάρουν τη ζωή τους μέσα στις πτέρυγες COVID και όταν πηγαίνουν σπίτι τους φοβούνται να φιλήσουν τα παιδιά τους;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπανικολάου.

Όπως είπε, είναι λογικό να υπάρχει ένας συμβολισμός με τον εμβολιασμό πολιτικών αρχηγών, «αλλά όχι και να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο».

Κατά τον ίδιο, οι γιατροί του Σωτηρία που έκαναν την καταγγελία «προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την διοίκηση και δεν τα κατάφεραν».

Οι απαντήσεις

Στην καταγγελία του γιατρού του Νοσοκομείου της Νίκαιας, Παναγιώτη Παπανικολάου, ότι αναβλήθηκαν εμβολιασμοί δεκάδων υγειονομικών για κορωνοϊό στο «Σωτηρία» και τη θέση τους πήραν «ισάριθμοι υπουργοί και παρατρεχάμενοι» απάντησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Χαρδαλιάς: Εξυπηρετούν άλλους σκοπούς τα περί δεκάδων για εμβολιασμό

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ  ο κ. Χαρδαιλιάς απάντησε πως «για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις τα πραγματικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Σήμερα είχε προγραμματιστεί να εμβολιαστούν 61 υγειονομικοί, 56 έχουν εμβολιαστεί, 5 από αυτούς λόγω ενός προβλήματος προγραμματισμού θα εμβολιαστούν αύριο το πρωί. Αυτά είναι τα δεδομένα. Όλα τα υπόλοιπα περί δεκάδων με άνωθεν εντολή λυπάμαι που το λέω αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την ίδια την αλήθεια».

Κικίλιας: Η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών έδωσε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απάντησε πως η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών έδωσε αυτή τη δυνατότητα, να εμβολιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι για λόγους ασφαλείας, για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος είπε και απέδωσε το γεγονός σε «γενικά προβλήματα», δίνοντας παραδείγματα (όχι αντίστοιχα πάντως), από τη Γερμανία, την Αγγλία κ.ά.

Θεμιστοκλέους: Η καθυστέρηση οφείλεται στους περισσότερους εμβολιασμούς

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους απα΄ντησε ότι στο «Σωτηρία» έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά 195 εμβολιασμοί και δήλωσε ότι «η καθυστέρηση που σημειώθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν προγραμματιστεί αρχικά. «Το θέμα αντιμετωπίστηκε άμεσα με νέο εφοδιασμό του νοσοκομείου».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM