Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας- Η κοινή δήλωση

Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας- Η κοινή δήλωση Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν τις παραβιάσεις και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, στην κοινή δήλωση μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών.

Παράλληλα, καλούν την Άγκυρα να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες. Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχία για την εξαγωγή τρομοκρατίας και εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτής ανώτατο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των Εμιράτων.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της ισχυρής, διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που εδράζεται σε στενούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης των εντεινόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, που απαιτούν περαιτέρω συντονισμένη δράση, αναφέρει η κοινή δήλωση των δύο κυβερνήσεων.


Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισαν την αταλάντευτη προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη, επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην αρχή μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, «υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης της διεθνούς κοινότητας, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες επεμβάσεις σε περιφερειακό επίπεδο και να προαχθεί ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών».

Στην κοινή δήλωση τονίζεται ακόμη ότι οι δύο κυβερνήσεις καταδικάζουν τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Συγκεκριμένα:

«Οι δύο κυβερνήσεις καταδικάζουν την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη συνολική επιθετική συμπεριφορά της στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο, κατά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ υπενθυμίζουν την υποχρέωση όλων των κρατών να απέχουν από την απειλή ή την χρήση βίας όπως προβλέπεται και από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σε αυτό το πνεύμα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, οι δύο κυβερνήσεις καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

Ακόμη, οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχία για την «εξαγωγή τρομοκρατίας και εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή και την εκμετάλλευση των υφιστάμενων συνθηκών σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις» και επαναδιατύπωσαν την κοινή δέσμευση για πάταξη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές, ενώ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά αυτή την απειλή.

Οι τομείς συνεργασίας


Η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση των ΗΑΕ και της Ελλάδας περιλαμβάνει τους εξής πυλώνες, χωρίς να περιορίζεται σε αυτούς.

Πολιτική Συνεργασία και Διεθνής Ανθρωπιστική Ανάπτυξη:

Τα ΗΑΕ και η Ελληνική Δημοκρατία συμφώνησαν να ενισχύσουν τον πολιτικό τους διάλογο και τις στρατηγικές τους διαβουλεύσεις και να εντείνουν την ευθυγράμμισή τους σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν επίσης να εργαστούν από κοινού για διεθνή ανθρωπιστικά έργα και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τη συνεργασία τους σε πολυμερή fora.

Εμπόριο, Επενδύσεις και Τουρισμός:

Οι δύο κυβερνήσεις θα εντείνουν περαιτέρω τις οικονομικές τους σχέσεις με στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους σε θέματα εμπορίου, επενδύσεων και τουρισμού. Θα διευκολύνουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος, θα ενισχύσουν Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επιχειρηματικών δομών που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία, όπως φυτώρια επιχειρήσεων και δίκτυα ομοειδών επιχειρήσεων (incubators και clusters), ενώ θα λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και στις δύο χώρες.

Πολιτισμός:

Αναγνωρίζοντας την αξία της ενίσχυσης της αμοιβαίας γνώσης και κατανόησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, οι δύο κυβερνήσεις θα προάγουν τη συνεργασία στον τομέα των πολιτιστικών βιομηχανιών, με έμφαση στην αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τις παραστατικές τέχνες, τις καλές τέχνες, τη λογοτεχνία και τις εκδόσεις, και τη συνεργασία μεταξύ μουσείων και πολιτιστικών φορέων.

Ενέργεια:

Οι δύο κυβερνήσεις θα εντείνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, των πετροχημικών, της βιώσιμης και καθαρής ενέργειας, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνικής γνώσης, ικανοτήτων και τεχνογνωσίας.

Ψηφιακές και Κυβερνητικές Υπηρεσίες:

Οι δύο κυβερνήσεις θα εντείνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ψηφιακών διαδικασιών και κυβερνητικών υπηρεσιών, με έμφαση στους κρατικούς επιταχυντές, τις έξυπνες υπηρεσίες, τις κυβερνητικές επιδόσεις, την καινοτομία και αριστεία, την στρατηγική προνοητικότητα και τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και τη στρατηγική διαχείριση.

Τρόφιμα/ Διατροφικός τομέας και Γεωργία:

Οι δύο κυβερνήσεις θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας και της αλιείας, ενώ θα προωθήσουν σχετικά έργα και συνεργασίες με στόχο να ενισχύσουν κοινές στρατηγικές και στόχους επισιτιστικής ασφάλειας.

Άμυνα:

Οι δύο κυβερνήσεις τόνισαν την ετοιμότητά τους να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και να διερευνήσουν νέες προοπτικές, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM