«Δυσανεξία στην κριτική» καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου ανέβηκαν ιδιαίτερα οι τόνοι. 

 

Αναφερόμενος στο lockdown κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κάθε μέρα φέρνει ένα επιπλέον μέτρο και αναιρεί τα προηγούμενα» υποστηρίζοντας πως συζητά ακόμα και μέτρα «στρατιωτικού τύπου».

 

«Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Χρειάζεται και πρόληψη», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι τα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας έχουν «οριακή πληρότητα 100%», υποστηρίζοντας ότι τα ιδιωτικά είναι «άνετα».  Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για μη αξιοποίησή τους με τρόπο που να συμφέρει το Δημόσιο.

 

Μιλώντας για ελλείψεις στο ΕΣΥ, και κυρίως στη στελέχωση των ΜΕΘ και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημείωσε πως «η απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι ενώ όλη η αντιπολίτευση μιλούσε για ελλείψεις προσωπικού, μόλις προχτές ανακοίνωσε την πρόσληψη 300 ενταντικολόγων».

 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διαρκή μονομέρεια» απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και «διαρκή παραμέληση των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή», επικρίνοντας τις εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στο στρατό, ενώ ο πρωθυπουργός μιλούσε για «πόλεμο» στα νοσοκομεία.


Έκανε δε λόγο για «ιδεολογική εμμονή» στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που, κατά τον ίδιο, έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να «δίνονται οι υπηρεσίες σε ιδιώτες», ενώ όπως είπε, η ίδια αντίληψη επικρατεί και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Ζητά τα πρακτικά


Αναφορικά με τον ρόλο της επιστημονικής κοινότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται» πίσω από ορισμένους επιστήμονες και ζήτησε τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να φανεί αν ήταν σύμφωνη με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, τα ΜΜΜ, το άνοιγμα των σχολείων με αύξηση του αριθμού των μαθητών, αλλά και το άνοιγμα των γηπέδων, την ώρα που αυξάνονταν σημαντικά τα κρούσματα, τη μη λήψη μέτρων σε κλειστές δομές και γηροκομεία.

 

Για το Πολυτεχνείο

 

Σχετικά μάλιστα με την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν άτομα από όλες τις παρατάξεις, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό δεν αμφισβητείται αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μοναδική που επέβαλε «απαγόρευση συγκεντρώσεων» και ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας», αφού δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσει ο κόσμος τα πολιτικά μηνύματά του, ακόμα και εν μέσω καραντίνας.

 

Απαντώντας δε στην κριτική του πρωθυπουργού ότι «μοίρασε την ομιλία» του προτού ακούσει την πρωτολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ήταν από τις φορές που δεν χρησιμοποίησε το σχέδιο της ομιλίας του, ενώ κατήγγειλε πως το Μαξίμου «στέλνει "φιρμάνι" στα μέσα ενημέρωσης της επιρροής του», αναφερόμενος σε πρόσφατο περιστατικό. «Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία, για την ενημέρωση των πολιτών», σημείωσε.

 

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει για το μήνα των Χριστουγέννων σε μία εισοδηματική ενίσχυση «για την ελληνική κοινωνία που στενάζει», υλοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ στο κάθε παιδί. «Θα ωφεληθούν 1,9 εκατ. νοικοκυριά και συνολικά 4 εκατ. άνθρωποι». Επιπλέον, πρότεινε να αναλάβει το κράτος το δώρο Χριστούγεννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.


«Αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι εξαρτημένη από μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού. Στενάζουν και εσείς διαρκώς θριαμβολογείτε ότι τα κάνατε όλα καλά», είπε και κατέληξε: «Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει δει ουσιαστική στήριξη για να ξεπεράσει αυτήν την μπόρα. Οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες»

 

«Ήρθατε πάλι στη δευτερολογία σας να επαναφέρετε τα στοιχεία της στατιστικής και να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι; Είναι λίγοι δηλαδή οι πάνω από 40 που πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας; Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν ανθρώπους τους να τους πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr