Δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων αναφερόταν χθες στην κατάργηση 73 φορέων του Δημοσίου, μία κίνηση της κυβέρνησης που ενδεχομένως να σημάνει και απολύσεις για υπαλλήλους των φορέων αυτών. Μεταξύ των υπό κατάργηση φορέων ξεχωρίζουν δύο που δημιουργούν εωτηματικά και διάθεση για έρευνα, προκειμένου να καταλάβει κανείς για το στόχο αυτών των φορέων. Είναι ο “Σταθμός Ελέγχου Κάπρων” και το “Εργο Πολιτών”. Μία αναζήτηση μέσω google δεν αποφέρει αρκετά αποτελέσματα για τον πρώτο φορέα. Ένα απόσπασμα της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως του 1997 αναφέρεται στην ίδρυση του με Προεδρικό Διάταγμα. Ένα ακόμη φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του 2008 αναφέρεται στην ίδρυση σε κάθε πρωτεύουσα Νομού Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Σταθμού

 

Όμως περισσότερα για τον Σταθμό Ελέγχου Κάπρων δεν ήταν δυνατό να βρεθούν. Διάφορα ιδιωτικά κέντρα του είδους αναφερόταν στις σπερματεγχύσεις των κάπρων και στην τιμή του σπέρματος, επομένως οι κάπροι θα χάσουν τα “τυχερά” τους, αν αυτός ήταν ο σκοπός της λειτουργίας του Σταθμού.

 

Το “Εργο Πολιτών” έχει τη δική του “γλυκόπικρη” ιστορία. Γιατί όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 13ης Νοεμβρίου του 2005, ο φορέας αυτός ήταν ο πρώτος κρατικός οργανισμός εθελοντισμού που συστηνόταν στην χώρα, ο οποίος θα εποπτευόταν προσωπικά από τον τότε Πρωθυπουργό και Υπουργό πολιτισμού Κώστα Καραμανλή. Ο φορέας είχε ως στόχο να καταγράψει όλες τις ενεργές εθελοντικές ομάδες, να δημιουργήσει ένα “απογραφικό δελτίο” και να τις θέσει υπό την “ομπρέλα” του. Όχι για να τις ενισχύσει με κονδύλια αλλά για να γνωριζει που πηγαίνουν και πως αναπτύσσονται τα χρήματα που δίνονται σε αυτές από το δημόσιο ταμείο.

 

Πρόεδρος του ανέλαβε ο καθηγητής στο Λονδίνο και δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου-με “προίκα” για το φορέα 900 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα- ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα δηλώνει: «Η δημιουργία του Κρατικού Οργανισμού Εθελοντισμού "Εργο Πολιτών" είναι προσωπική απόφαση του Καραμανλή, είναι όραμά του» . «Στόχος του Οργανισμού είναι να αποτελέσει μια ομπρέλα συντονισμού όλων των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Χρηματοδοτείται ετησίως με 900.000 ευρώ για τα λειτουργικά του έξοδα από το υπουργείο Πολιτισμού και οι δράσεις που θα αναπτύξουμε θα καλυφθούν με χορηγικά πακέτα από ιδιωτικές εταιρείες, κρατικούς φορείς, αλλά και την Ε.Ε.» . Δηλώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να δοθεί χώρος σε άτομα που φιλοδοξούν να αναρριχηθούν στην πολιτική και διαβεβαιώνει πως όλες οι δράσεις του Οργανισμού θα καλύπτονται από χορηγίες. «Ακόμη και τα εγκαίνια του "Εργου Πολιτών" θα γίνουν με σπόνσορες, χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό», λέει. Ξεδιπλώνει μάλιστα τα σχέδια του για ένα “ραδιόφωνο του εθελοντισμού” για την αφύπνιση της κοινωνίας και τονίζει ότι είναι έτοιμος να κατέβει στο δρόμο σε περιτπώσεις που “θίγεται το δημόσιο συμφέρον των πολιτών. Για τις ακτές, για τα δάση, για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες»

Ο οργανισμός, πάντως,-σημειώνει σε εκείνο το δημοσίευμα της η Ελευθεροτυπία- λειτουργεί με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Παρ' ότι εποπτεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έχει συσταθεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ετσι και οι πρώτες 13 προσλήψεις υπαλλήλων δεν θα γίνουν από το ΑΣΕΠ αλλά μ' ένα βιογραφικό σημείωμα και μια συνέντευξη. «Το βιογραφικό σημείωμα αρκεί. Τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα καλέσουν τους υποψηφίους για συνέντευξη. Θα επιλέξουμε τους καλύτερους...», έλεγε τότε ο Στ. Συρμόγλου, που στα συν για την τοποθέτηση του μέτρησε και η "πυροσβεστική" του επέμβαση στην κόντρα τότε μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.Μια διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού υπό τον Π.Γερουλάνο και του φορέα είχε δημιουργηθεί πριν από ένα περίπου χρόνο όπως φαίνεται και από δημοσίευμα του Έθνους