Κομισιόν: Η Τουρκία συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις προτεραιότητες της ΕΕ

Κομισιόν: Η Τουρκία συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις προτεραιότητες της ΕΕ Facebook Twitter
Κομισιόν: Έκθεση για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ - Απομακρύνεται η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας
0

Η Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας υπονομεύει την οικονομία της και διαβρώνει τη δημοκρατία, απομακρύνοντας την προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατηγορώντας «υπερβολικά» την κεντρική προεδρική εξουσία για επιδείνωση των συνθηκών σε ζητήματα όπως η ελευθερία του λόγου, οι φυλακές και η κεντρική τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκθέτει επίσης την Τουρκία σε «ταχείες αλλαγές στο κλίμα των επενδυτών».

«Οι σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το δικαστικό σώμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί αξιόπιστα από την Τουρκία», ανέφερε η Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της

για τη χώρα.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας (ΕΕ) έχουν σταματήσει ουσιαστικά», ανέφερε.

Σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ από το 2005 μετά από οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που την κατέστησαν σημαντική αναδυόμενη οικονομία αγοράς και εμπορικό εταίρο.

Αν και ποτέ δεν ήταν εύκολο λόγω των αμφισβητούμενων τουρκικών ισχυρισμών για την Κύπρο, οι συνομιλίες ξετυλίχθηκαν γρήγορα μετά απότο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 και την επακόλουθη καταστολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για πραγματικούς και μη αντιπάλους.

«Στην Τουρκία, η σοβαρή οπισθοδρόμηση που παρατηρήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 συνεχίστηκε», ανέφερε η Επιτροπή.

Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο. Η Άγκυρα έχει πει στο παρελθόν ότι η κριτική της ΕΕ είναι άδικη και δυσανάλογη.

Από τότε, η Τουρκία αντιμετώπισε αρκετά χρόνια σκληρών εκθέσεων της Επιτροπής και η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ενέτεινε για άλλη μια φορά την κριτική της, επικαλούμενη τη νομισματική πολιτική, τη δημόσια διοίκηση και την εκτεταμένη διαφθορά, ως αποτυχίες της τουρκικής κυβέρνησης.

Ενώ η ΕΕ, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Τουρκίας, βασίζεται στη χώρα για να στεγάσει περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους μετανάστες και πρόσφυγες, οι Βρυξέλλες επανέλαβαν επίσης την απειλή της να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα με αφορμή τη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να εξετάσουν κυρώσεις εάν η Τουρκία συνέχισε να διερευνά πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει», ανέφερε η έκθεση.

«Όπως δήλωσε το Συμβούλιο το 2018 και το 2019, οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά αδρανήσει και δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή το κλείσιμο άλλων κεφαλαίων» αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα επιβεβαιώνει ότι τα γεγονότα που οδήγησαν στην εν λόγω εκτίμηση εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την επαναλαμβανόμενη δέσμευση της κυβέρνησης στον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ.

Ο διάλογος και η συνεργασία με την Τουρκία συνεχίστηκαν, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, παρά τις ανησυχίες για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Μάρτιο του 2020.

Οι εκθέσεις περιγράφουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Πολιτική διεύρυνσης

Σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και τη δέσμη μέτρων του 2020 για τη διεύρυνση: οι ετήσιες εκθέσεις, στις οποίες αξιολογείται η εφαρμογή θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, παρουσιάζονται μαζί με σαφέστερες και ακριβέστερες συστάσεις και καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα για τους εν λόγω εταίρους, σύμφωνα με την ενισχυμένη μεθοδολογία διεύρυνσης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σχετικά πως «Οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν μέρος της Ευρώπης και η θέση τους είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Οι σημερινές εκθέσεις σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση παρέχουν μια αυστηρή αξιολόγηση που υποδεικνύει τη μελλοντική πορεία, επισημαίνοντας τόσο τα σημεία στα οποία έχει επιτευχθεί πρόοδος όσο και τους τομείς στους οποίους πρέπει να καταβληθούν ακόμη σκληρές προσπάθειες».

Παρουσιάζοντας την ετήσια δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση, ο Όλιβερ Βάρχεϊ, επίτροπος αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, ανέφερε πως «Από την έναρξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής, στόχος μου ήταν να διασφαλίσω ότι τόσο οι εταίροι μας στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και τα κράτη μέλη μας θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία προσχώρησης.

»Στις αυστηρές αλλά δίκαιες αξιολογήσεις μας παρουσιάστηκαν σήμερα λεπτομέρειες για το πού βρίσκονται οι χώρες της περιοχής όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, με σαφέστερη καθοδήγηση και συστάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα.

»Η εφαρμογή τους με αποφασιστικότητα θα επιταχύνει την πορεία προς την ΕΕ και θα αποφέρει αποτελέσματα μακράς διάρκειας. Παράλληλα, παρουσιάσαμε ένα Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για την τόνωση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψής τους και την επιτάχυνση της οικονομικής τους σύγκλισης με την ΕΕ».

Δυτικά Βαλκάνια

Μια αξιόπιστη πολιτική διεύρυνσης αποτελεί γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως μάλιστα σε καιρούς αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και αντιπαραθέσεων. Η σταθερή και αξιοκρατική προοπτική πλήρους ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άποψη πολιτικής, ασφάλειας και οικονομίας.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ενίσχυση της διαδικασίας προσχώρησης -Μια αξιόπιστη προοπτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια», η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον Μάρτιο του 2020, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό η διαδικασία προσχώρησης να ενισχυθεί, να καταστεί πιο προβλέψιμη, πιο αξιόπιστη, πιο δυναμική και να τεθεί υπό ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση.

Η ενισχυμένη προσέγγιση υπογραμμίζει τη σημασία μιας αξιοκρατικής διαδικασίας προσχώρησης που θα βασίζεται στην αξιοπιστία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις σαφείς δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων, με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Η επίτευξη αξιόπιστης προόδου στον τομέα του κράτους δικαίου παραμένει ένα σημαντικό ζητούμενο, συχνά λόγω της απουσίας πολιτικής βούλησης. Σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων συνεχίζεται να παρατηρείται βραδύτητα στην αλλαγή της δικαστικής νοοτροπίας, ενώ δεν διαπιστώνεται επαρκής προσήλωση στην αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ο συνολικός ρυθμός της καταπολέμησης της διαφθοράς επιβραδύνθηκε και το ιστορικό επιδόσεων στους περισσότερους εταίρους πόρρω απέχει από την ικανοποίηση των απαιτήσεων για την προσχώρηση, ενώ η μικρότερη πρόοδος πέρυσι σημειώθηκε στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων επικοινωνίας.

Για πρώτη φορά, η Επιτροπή αξιολογεί τη συνολική ισορροπία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία και προτείνει την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στη συνέχεια. Με τον τρόπο αυτόν, οι διακυβερνητικές διασκέψεις, οι οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μετά τη δημοσίευση της ετήσιας δέσμης μέτρων της Επιτροπής, αναμένεται να αποτελέσουν τα φόρουμ για τον πολιτικό διάλογο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, να προβούν σε απολογισμό της συνολικής διαδικασίας προσχώρησης και να καθορίσουν τον σχεδιασμό για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος και του κλεισίματος κεφαλαίων και πιθανών διορθωτικών μέτρων.

Στην περίπτωση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, η Επιτροπή προσβλέπει στις πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις που θα συγκληθούν το συντομότερο δυνατόν μετά την έγκριση των διαπραγματευτικών πλαισίων από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την περαιτέρω πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Αλβανία έχει ήδη σημειώσει αποφασιστική πρόοδο και πλησιάζει την εκπλήρωση των όρων που έθεσε το Συμβούλιο ενόψει της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης.

Αναμένεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να αντιμετωπίσει τις 14 βασικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησής της στην ΕΕ, ενώ έχει κάνει μόνο κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι τώρα. Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, σημειώθηκε περιορισμένη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, και είναι σημαντικό οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης σήμερα ένα ολοκληρωμένο Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της περιοχής, στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, στην ενίσχυση της οικονομικής περιφερειακής συνεργασίας, στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να σημειωθεί πρόοδος στην πορεία της περιοχής προς την ΕΕ.

Επόμενα βήματα

Εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να λάβει υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής και να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Με πληροφορίες από το Reuters/ec.europa

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM