Στις διμερείς επαφές που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη Πομπέο, επισημαίνοντας πως το θετικό αποτύπωμα για την Ελλάδα «αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό» που προκάλεσε στην Τουρκία. 


Για τον μόνιμο ελλιμενισμό του USS Hershel Williams στη Σούδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σε αμυντικό επίπεδο «η παρουσία και μόνο του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου [...] λέει πολλά πράγματα» για το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. 

 

Επισημαίνοντας το γεγονός πως αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα μέσα σε 12 μήνες, εξέφρασε δε την εκτίμηση πως τα λόγια του Μάικ Πομπέο που χαρακτήρισε την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικά σε διπλωματικό επίπεδο. «Μην ξεχνάμε ότι προ ημερών ο κ. Πομπέο ήταν και στην Κύπρο. Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν.»

 

«Στις συζητήσεις που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία σε πολλούς τομείς. Στις συζητήσεις που είχαμε στην Κρήτη προφανώς κυριάρχησαν τα θέματα ασφάλειας. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο.»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως η Αθήνα θεωρεί ότι «έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας» και εξαρτάται πλέον από την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα εάν επιθυμεί «ειλικρινά» την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.  «Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, 

 

Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή ενισχύει την εθνική γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά αύριο.

 

«Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις», για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Upd: Κατά το συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε αυστηρό τόνο, σύμφωνα με πηγές, τονίζοντας στους υπουργούς πως «δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

 

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική», πρόσθεσε, με συνεργάτες του να εκτιμούν πως «είχε κατά νου συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία, ωστόσο, δεν ήθελε στην παρούσα να στοχοποιήσει, διότι σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr