Κουμουτσάκος για Μόρια: Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα

Κουμουτσάκος για Μόρια: Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα Facebook Twitter
Κουμουτσάκος για Μόρια: Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα (Eurokinissi)
0

«Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουσάκος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μόρια.

«Κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κάτι που είναι μοναδικό. Η συνύπαρξη μεταναστευτικού και πανδημίας που κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια ήδη δύσκολη κατάσταση» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων η πυρκαγιά στο ΚΥΤ ήταν εμπρησμός.

Σχετικά με το σχέδιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε πως «πρέπει να αναζητηθεί χώρος και έχουμε μια δυσκολία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία όπου θα μπουν σκηνές ώστε να διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα. Είναι στο δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις για οποιοδήποτε χώρο που ζητούν να φύγουν από εκεί και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα-επιθυμία των ίδιων των μεταναστών ότι είναι ευκαιρία να φύγουν.

Πρόκειται για έναν αστερισμό συμφερόντων που οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση ενώ προσθέτει πως 5 προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση, δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Θα επιμείνουμε γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι πρώτο θέμα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Θα βελτιωθούν οι εικόνες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.

Σημείωσε δε, πως το πρόβλημα της Μόριας δεν μπήκε ποτέ κάτω από το χαλί γι αυτό και υπήρξε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποσυμφόρηση από τις 20.000 στις 13.000.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας πως έρχεται πάντα στις δύσκολες στιγμές με μορφή είτε οικονομική, είτε μέσων και πως υπάρχει ετοιμότητα από τους Ευρωπαίους να στείλουν κοντέινερ, φαγητά κλπ.

«Σε περιόδους ηρεμίας όταν πραγματικά χρειαζόταν η αποσυμφόρηση των νησιών θα θέλαμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας» πρόσθεσε.

Υπουργείο Μετανάστευσης: Εντός ημέρας διευθετείται η άμεση στέγαση ευάλωτων και οικογενειών της Μόριας

 

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης».

«Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων. Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές». καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM