Στον ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μεταβίβασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Μετά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δήλωσε πως «Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα».

 

Πρόσθεσε δε, ότι ότι παρέδωσε την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, «με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

 

«Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές 'εκλογές'».

 

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα, είναι δυσαρεστημένη από το έγγραφο που προσκόμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τις τουρκικές απειλές, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε πως « Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr