Μητσοτάκης στην Εύβοια: Δεσμεύτηκε ότι οι εκταμιεύσεις στους πληγέντες θα είναι ταχύτατες

Μητσοτάκης στην Εύβοια: Δεσμεύτηκε ότι οι εκταμιεύσεις στους πληγέντες θα είναι ταχύτατες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σήμερα εναέρια αυτοψία στην Εύβοια, που επλήγη το Σαββατοκύριακο από την φονική κακοκαιρία «Θάλεια».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα πιέσει ώστε οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες να εκταμιευθούν άμεσα. «Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό οι πόροι στους δικαιούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης προσγειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου συναντήθηκε με άνδρες της ΕΜΑΚ και στη συνέχεια συζήτησε με κατοίκους της περιοχής στην παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές και συσσωρεύτηκαν φερτά υλικά.

Μητσοτάκης στην Εύβοια: Δεσμεύτηκε ότι οι εκταμιεύσεις στους πληγέντες θα είναι ταχύτατες Facebook Twitter

Όπως είπε, οι αποζημιώσεις θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί αύριο, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

Προανήγγειλε επίσης στήριξη σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών - ειδικά αν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργό. «Θα ζητήσω παρουσία και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους».

Μητσοτάκης στην Εύβοια: Δεσμεύτηκε ότι οι εκταμιεύσεις στους πληγέντες θα είναι ταχύτατες Facebook Twitter

Στήριξη στην Πολιτική Προστασία

Στον απόηχο της κριτικής για τη μη ενεργοποίηση της γραμμής 112, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στους διασώστες, τους πυροσβέστες και στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχθεί την αμφισβήτηση της συνεισφοράς τους, ειδικά σε μία εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα σειρά προκλήσεων.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει».

«Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη [...] Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».

Στήριξη από την ΕΕ

 

Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της ΕΕ για τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

Ο κ. Λέναρσιτς ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: « Το ελληνικό νησί της Εύβοιας επλήγη από σφοδρές πλημμύρες που οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και καταστροφές. Τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει την επείγουσα βοήθεια που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM