Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Τέλμα και σκληρή αντιπαράθεση με τα φειδωλά κράτη», λέει ο Κόντε

Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Τέλμα και σκληρή αντιπαράθεση με τα φειδωλά κράτη», λέει ο Κόντε Facebook Twitter
0

Δυσκολότερες από το αναμενόμενο είναι οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σχολιάζει στην τελευταία ανάρτηση του στο Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. 

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», δήλωσε ο Κόντε.

«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Το Reuters μεταδίδει πως οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνς Χαν διεμήνυσε στους ηγέτες ότι είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες: «Μια απλή υπενθύμιση: η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες. [...] Είναι η ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την αναγκαία, επείγουσα υποστήριξη στους πολίτες μας και τις οικονομίες μας».

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters σχεδόν αποκλείει την προοπτική συμφωνίας για σήμερα: «Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή για να επιτευχθεί συμφωνία απόψε. Πολύ μικρή».

Ένα από τα πιο σοβαρά σημεία διαφωνίας στην πρόταση για το πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν εξ αρχής η κατανομή των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 500 δισ. και ο επιμερισμός του ποσού που θα δικαιούται κάθε χώρα με βάση τους δείκτες ανεργίας ή την ύφεση του ΑΕΠ. 

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκουν απέναντί στις διεκδικήσεις τους την αδιάλλακτη στάση βόρειων, πλουσιότερων χωρών όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Το μεσημέρι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθισαν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά το χθεσινό αδιέξοδο, για να συζητήσουν τη συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρουσίασε μία νέα συμβιβαστική πρόταση το πρωί του Σαββάτου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας.

Σύμφωνα με το Politico, στη νέα πρόταση «μετακινούνται» 50 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των επιχορηγήσεων σε εκείνο που θα δοθεί σε μορφή δανείων. Το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια, αλλά οι επιχορηγήσεις μειώνονται στα 450 δισ. ευρώ (από 500 δισ.), σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Ο συμβιβασμός που προτείνει ο Σαρλ Μισέλ περιλαμβάνει και ένα «σούπερ χειρόφρενο», όπως αποκαλείται, στο πλαίσιο της εποπτείας για τις επιδοτήσεις, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι αν μια χώρα έχει ένσταση για την εκταμίευση χρηματοδότησης, μπορεί εντός τριών ημερών να πάει το θέμα χωρίς καθυστέρηση είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε στο Εcofin. Ο Ρούτε απαιτεί να υπάρχει ομόφωνη απόφαση για τις εκταμιεύσεις. Όμως, σε αυτό αντιδρούν αρκετές χώρες- ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ισπανία- ενώ η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό νομικά.

Ο Μισέλ και οι δύο βασικοί υποστηρικτές του- ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ- ελπίζουν ότι οι προτάσεις θα είναι αρκετές για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αλλά όπως φαίνεται συναντούν σθεναρή αντίσταση. 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Επί τάπητος τέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM