Σεισμός

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Αναλάβετε μερίδιο του βάρους για να ξεπεραστεί η κρίση, επενδύστε στις εταιρείες σας

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Αναλάβετε μερίδιο του βάρους για να ξεπεραστεί η κρίση, επενδύστε στις εταιρείες σας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒ να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης για να ξεπεραστεί η κρίση, επενδύοντας στις εταιρείες τους.

«Να πιστέψετε στις μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές και να επενδύσετε στις εταιρείες σας. Και αν αυτό σημαίνει ότι για να ξεπεραστεί η κρίση στη λογική του burden sharing να πρέπει να επενδυθούν κάποια χρήματα από τους μετόχους της εταιρείας μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, μετά την ομιλία του στη γενική συνέλευση.

«Εμείς κάνουμε το δικό μας κομμάτι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί το να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις είναι πάνω από όλα να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Και πιστεύω ότι και η υγιής ελληνική επιχειρηματικότητα μέσα από αυτή τη ματιά θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και όταν με το καλό κάνουμε το συνολικό απολογισμό του τι έγινε αυτό το χρόνο να διαπιστώσουμε ότι κάναμε πράξη αυτό το οποίο λέμε αλλά σχεδόν ποτέ δεν κάνουμε, οπότε η κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι αυτό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Θεμελιώδης αρχή μας είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών από την πρόσφατη θύελλα. Όπως εξήγησα και προ ημερών στην Βουλή, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα ώστε να παραμείνει ενεργός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, στην οποία έκανε ιδιαίτερη έκκληση στους ξενοδόχους.

«Πολλά ξενοδοχεία θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα, αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να ανοίξουν φέτος, η δική μας ισχυρή παρότρυνση είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ". Έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια πραγματικότητα που τη βλέπουμε ήδη μπροστά μας, σημαντικά μειωμένου τζίρου, καθώς οι τουριστικές ροές το γνωρίζουμε ότι θα είναι μειωμένες. Θεωρώ ότι είναι και αυτός ένας τρόπος οι εύρωστες ελληνικές επιχειρήσεις -στον κλάδο του τουρισμού έχουμε πολλές- να μπορέσουν να συνεισφέρουν και αυτές με τον τρόπο τους σε αυτή τη δίκαιη κατανομή βαρών για την οποία μιλήσαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε παράλληλα σειρά μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει και μέτρα για το ενεργειακό κόστος.

«Τα σχέδια μας για την εθνική βιομηχανία θα τονωθούν και από πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις που σύντομα θα έρθουν στην Βουλή. Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση στο 100% του συντελεστή υπερέκπτωσης φόρου για δαπάνες έρευνας και έκπτωση 50% για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτικούς αγγέλους, Business angels. Παράλληλα θα αυξήσουμε και άλλο τον συντελεστή δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα. Θα γίνει ακόμα απλούστερη η διαδικασία χωροθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η χωροθέτηση των υποδομών τους. Θα συνταχθεί σχέδιο για τους ορυκτούς πόρους και θα επικαιροποιηθεί και το χωροταξικό σχέδιο για την βιομηχανία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου και έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι αυτή θα μειωθεί πολύ περισσότερο. Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα γίνουν όταν έχουμε στην διάθεση μας όλα τα στοιχεία τον Ιούλιο», επισήμανε.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκείται στο 37% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 48%. «Το ίδιο και με το ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία: το φτωχό 1,8% ως ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ πρέπει να έχει διπλασιαστεί μέσα στην τετραετία», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους νέους στόχους για την σημαντική αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας. «Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο πενιχρό 9,5% ως μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ήδη 15% και θέτει ως προοπτική του το 20%, ο δικός μας μας εθνικός στόχος τετραετίας πρέπει να ανέβει στο 12% με προοπτική το 15% έως το 2030», τόνισε.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ευρώπη βιομηχανίες που είχαν εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές. «Είναι ανάγκη να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για την συλλογική της ασφάλεια. Στην ήπειρό μας ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας άντεξαν και τροφοδότησαν τους λαούς με όλα τα αναγκαία. Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα μέγεθος κρίσιμο για το σήμερα και για το αύριο κάθε χώρας», ανέφερε σχετικά.

Η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία, το 2ο εξάμηνο του 2019, αλλά και τους δύο πρώτους μήνες του 2020, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι τελικά δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της», τόνισε.

Πολιτική
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM