Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με φορείς και ανθρώπους του πολιτισμού: Τα 5 μέτρα στήριξης που ζητά

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με φορείς και ανθρώπους του πολιτισμού: Τα 5 μέτρα στήριξης που ζητά Facebook Twitter
1

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής κοινότητας και εκπαίδευσης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Aμέσως μετά έκανε γνωστό πως ζητά να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης 15.000 εργαζόμενοι στον πολιτισμό και καλλιτέχνες και παραθέτει 5 προτάσεις του πάνω στις οποίες «πρέπει να κινηθεί η ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του πολιτισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού».

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας οι συμμετέχοντες του παρέθεσαν τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι τομείς τους, καθώς μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, βιβλίο, εικαστικά έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα και δραστηριότητα την τρέχουσα περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα μηδενίζονται εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που είναι χρήστες έργων πνευματικής δημιουργίας. «Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις παραγωγές της θερινής σεζόν που είναι ζωτικής σημασίας για τον χώρο».

Κοινή διαπίστωση τους ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ανεπαρκείς να στηρίξουν ουσιαστικά τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού για την κρίση του κορωνοϊού, καθώς περισσότεροι από 15.000 επισφαλώς εργαζόμενοι στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν εντάσσονται στις μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες ρυθμίσεις προστασίας της κυβέρνησης (μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, κινηματογραφιστές, τεχνικοί ήχου και φώτων και πολλοί άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι)". Ταυτόχρονα, τονίζεται πως "η οικονομική στήριξη των 15 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ είναι πενιχρή για τις πραγματικές ανάγκες εν μέσω κρίσης και ίσα - ίσα φτάνει για να αναπληρώσει τα 14 εκ. που περιέκοψε η κυβέρνηση από τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2020 σε σχέση με το 2019».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται, κατέγραψε αναλυτικά τα ζητήματα που τέθηκαν και τις προτάσεις που έγιναν για τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τα εικαστικά, τον χορό, τα πνευματικά δικαιώματα και τους εργαζόμενους

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η στήριξη και ενίσχυση του πολιτισμού"για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Επ' αυτού πρότεινε τα εξής:

- Ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Το σχέδιο #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΟΡΘΙΟΙ του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ειδικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1,5 δις Ευρώ, καλύπτοντας πλήρως και τους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, στους οποίους μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά. Επίσης, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δις Ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

- Γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο πολιτισμού. Το δημόσιο θα πρέπει να μπει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η καλλιτεχνική δημιουργία και η παραγωγή πολιτιστικού έργου το επόμενο διάστημα που αναμένεται δύσκολο. Επιπρόσθετα μπορούν να υπάρξουν και χορηγίες του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες προτείνεται η διοργάνωση καμπάνιας συγκέντρωσης πόρων.

- Στήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων.

- Δημιουργία Ταμείου για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, άμεση παροχή μικροπιστώσεων με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

- Συμμετοχικός σχεδιασμός για ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι: Φ. Δεληβοριάς, συνθέτης - τραγουδιστής και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ, Κ. Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Γ. Τσεμπερόπουλος, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Στ. Θεοδωράκη, πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, Π. Καπόλα, εκδότρια και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Κ. Νικολάου, από τον συνεταιριστικό χώρου εικαστικών 3 137, Α. Προγκίδη, πρόεδρος του Σωματείου Καθηγητών Χορού, Κ. Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής και τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκος και ο σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Στρατής.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μπράβο στον Αλέξη τον Τσίρπα παιδιά. Δεν μοιράζει απλώς δεκάδες δισεκατομμύρια που είναι πολύ κοστολογημένα, αλλά ενδιαφέρεται για τον πολιτιζμό, ο άνθρωπος είναι φοβερός πραγματικά, τεράστιος ηγέτης.