Πρώτο πρόστιμο 50.000 ευρώ σε εταιρεία αντισηπτικών - Για αισχροκέρδεια

Πρώτο πρόστιμο 50.000 ευρώ σε εταιρεία αντισηπτικών - Για αισχροκέρδεια Facebook Twitter
14

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, κατ' εφαρμογήν της πρόσφατης νομοθεσίας για την πάταξη της αισχροκέρδειας εν μέσω κορωνοϊού, υπέγραψαν την πρώτη απόφαση για επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ σε εταιρεία εμπορίας αντισηπτικών.

Αυτό γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με βραδινή ανάρτηση στο Τwitter.


Ο κ. Γεωργιάδης έχει υπογραμμίσει αρκετές φορές σε δηλώσεις του ότι όποιος διαπιστώνει αισχροκέρδεια πρέπει να το καταγγέλλει στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
<<@ημίθεος Άλλο η διατίμηση στην τελική τιμή, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλο η διατίμηση στο ποσοστό (όχι απόλυτα νούμερα) του κέρδους. Οι έμποροι με τον δεύτερο τρόπο βγάζουν ανά μπουκαλάκι το ίδιο ποσοστό κέρδους με αυτό που έβγαζαν και πριν την κρίση.>>Οι έμποροι καθορίζουν την τιμή και είναι οι μόνοι που ωφελούνται. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις<<Ο και καλά οικονομολόγος Παππάς δεν το καταλάβαινε αυτό και έγινε ρεζίλι στη Βουλή>>Καλά για σένα ρεζίλι ήταν έτσι κι αλλιώς, δεν τον απασχολεί η γνώμη σου<<Δεν ξέρω ποιον κίνδυνο εννοούσε ο Γεωργιάδης, αλλά εγώ μπορώ να σκεφτώ δύο. Εάν έμπαινε διατίμηση όλες οι τιμές θα πήγαιναν στην ανώτερη επιτρεπόμενη και οι έμποροι θα αύξαναν το ποσοστό κέρδους τους πολύ περισσότερο σε σχέση με τώρα.>>Ε, και; Αυτό έγινε ούτως ή άλλως. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται από ποιό γρανάζι της μεταπωλητικής αλυσίδας έγινε αύξηση, ο κόσμος την βλέπει την αύξηση στην τελική τιμή.<<Εάν όμως η διατίμηση ανάγκαζε τους εμπόρους να πωλούν με ζημία, τότε θα βλέπαμε βιομηχανίες παραγωγής αντισηπτικών να κλείνουν, εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο και το κράτος αντί να εισπράττει να πρέπει να πάρει μέτρα για να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις.>>Οπότε η αισχροκέρδεια είναι ανεκτή για να μη μείνει εργαζόμενος στο δρόμο; Ναι, όσο ο ήλιος ανατέλλει από δυσμάς. Τότε να μην πληρώνουν καθόλου φόρους οι βιομήχανοι. Και ούτε η πρώτη επιχείρηση ούτε η τελευταία θα είναι η βιομηχανία των αντισηπτικών που θα στηριχθεί από το κράτος σήμερα<<Για το κατασχεθέν οινόπνευμα πάρθηκε απόφαση 3 βδομάδες πριν: https://www.cnn.gr/oikonomia/story/210641/pos-tha-xrisimopoieitai-to-oinopneyma-poy-exei-katasxethei-apo-lathremporoys>>Μα αν το κρατος παράξει αντισηπτικά σε καλύτερη τιμή, θα κάνει ανταγωνισμό στις εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους θα μείνουν (ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ)Τότε είναι που θα στο δρόμο, μπουχουχου<<*https://www.iefimerida.gr/ellada/stathis-kalybas-zitoyn-na-logariastoyn-atoma-poy-den-mporoyn-na-logariasoyn>>Ε, καλά, όπως έλεγε κι ο Γέρος της Δημοκρατίας, αν το λέει ο Καλύβας, τότε δεν έχει καμία απολύτως σημασία<<Μαύρος Γάτος νομίζω ότι καταλαβαίνεις ότι με τα νομίζω δε γίνεται κουβέντα.>> Κι εσύ νομίζεις;<<Α, και ένα ακόμα! Μαυραγοριτισμός! Εάν η διατίμηση μπει στην απόλυτη τιμή και η ανώτατη τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος, οι λαθρέμποροι θα κάνουν περιουσίες>>Οπότε, για να μην κάνουν περιουσίες στη μαύρη αγορά οι έμποροι αντισηπτικών, να αισχροκερδούν με τις ευλογίες του κράτους! Και τότε γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και για την ηρωϊνη, να βγάλει και το κράτος τον φόρο του; Επίσης, αν κάνουν μαυραγοριτισμό, να τούς πατάξει το παντοδύναμο κράτος μας - όπως ακριβώς πατάσσει καθημερινώς τους άσκοπα περιφερόμενους...
Ημίθεε,Για να καταλάβεις γιατί η διατίμηση στο τελικό προϊόν έχει τόσους κινδύνους θα πρέπει πρώτα να καταλάβεις πως γίνεται η τιμολόγηση των προϊόντων. Ο Παππάς το έμαθε την περασμένη εβδομάδα αυτό. Δεν είναι θέμα Καλύβα, το είπε στη βουλή και το ανέβασε μετά μόνος του στο twitter όπου γέλασε και το παρδαλό κατσίκι και μετά προσπάθησε να τα μαζέψει. Δεν γίνεται να βάλει ο Γεωργιάδης διατίμηση στις τιμές που πωλούν οι έμποροι σε άλλες χώρες, δεν μπορούμε να καταργήσουμε την εθνική κυριαρχία άλλων κρατών, δεν ξέρω πόσο ποιο απλά να το διατυπώσω. Οι Έλληνες έμποροι δεν μπορούν να βάλουν όποια τιμή θέλουν, αυτό είναι πλέον παράνομο και έχουν μπει πρόστιμα. Έλληνας έμπορος δεν μπορεί σήμερα να αισχροκερδήσει με αντισηπτικά, δεν είναι γνώμη μου, είναι η πραγματικότητα που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί πλέον. Μη βγαίνεις οφσάιντ, η ομάδα έχει μείνει πίσω.(Το κατασχεθέν αλκοόλ δεν βγαίνει προφανώς στην αγορά, αλλά χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του στρατού και των δημόσιων νοσοκομείων)
Κι αν η εταιρία προσφύγει στα δικαστήρια αμφισβητώντας το πρόστιμο και επικαλεστεί τις πρώτες δηλώσεις του Αδωνι για αυτό το ζήτημα, στις οποίες έλεγε ανερυθρίαστα ότι έτσι είναι οι νόμοι της αγοράς;
Πότε είπε ο Γεωργιάδης ότι το κράτος δεν πρέπει να ελέγχει την αισχροκέρδεια; Υπάρχει κάποιο λινκ ή είναι ράδιο αρβύλα;Από τη Βουλή:"Την αιθυλική αλκοόλη εμείς την εισάγουμε. Και η εισαγωγή της αιθυλικής αλκοόλης, σήμερα σας το εξήγησα και στο τηλέφωνο, γίνεται σε καθεστώς πλειστηριασμού. Για ποιο λόγο; Διότι όλες οι χώρες του πλανήτη που δεν παράγουν αιθυλική αλκοόλη ζητούν να πάρουν και την παίρνει τελικά αυτός που δίνει περισσότερα. Αν πάμε εμείς, λοιπόν, και βάλουμε διατίμηση στην αιθυλική αλκοόλη, δεν θα έχουμε αιθυλική αλκοόλη και μετά θα με κατηγορείτε ότι δεν έχουμε αντισηπτικά. Πόσο απλά να σας το εξηγήσω;Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους. Η μοναδική. Γιατί δεν έχω βάλει διατίμηση στην τελική τιμή όπως έκανε πράγματι η Κύπρος; Και δεν θα ασκήσω εγώ κριτική στην Κύπρο. Ο καθένας ας κάνει το δικό του. Γιατί η διατίμηση ενέχει δύο μεγάλους και σοβαρούς κινδύνους.Ο πρώτος και μεγαλύτερος είναι να φέρει έλλειψη αγαθών. Εάν μπείτε λίγο στο Facebook και δείτε τι λέγεται στην Κύπρο, θα καταλάβετε και δεν λέω περισσότερα. Γιατί όταν βάζεις διατίμηση και η διεθνής τιμή ανεβαίνει, σταματάει η εισαγωγή γιατί ο άλλος δεν θα θέλει να πουλήσει με ζημία. Άρα εσύ θα βάλεις διατίμηση για να λες πόσο καλός Υπουργός είσαι και ο άλλος δεν θα βρίσκει αντισηπτικό.Σας ξαναλέω, λοιπόν, πάρα ταύτα εμείς βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό του κέρδους. Γιατί βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό του κέρδους; Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε κατά του κέρδους. Εμείς είμαστε κατά της αισχροκέρδειας."
δεν γίνονται και τα δύο. Αν έβαλε διατίμηση τότε όντως θέλει την εταιρεία να πουλήσει με ζημιά. Ο δεύτερος κίνδυνος ποιός είναι; Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε το κατασχεμένο οινοπνευμα που γίνεται μπόμπα στα μπαρ;
@ημίθεος Άλλο η διατίμηση στην τελική τιμή, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλο η διατίμηση στο ποσοστό (όχι απόλυτα νούμερα) του κέρδους. Οι έμποροι με τον δεύτερο τρόπο βγάζουν ανά μπουκαλάκι το ίδιο ποσοστό κέρδους με αυτό που έβγαζαν και πριν την κρίση. Ο και καλά οικονομολόγος Παππάς δεν το καταλάβαινε αυτό και έγινε ρεζίλι στη Βουλή*.Δεν ξέρω ποιον κίνδυνο εννοούσε ο Γεωργιάδης, αλλά εγώ μπορώ να σκεφτώ δύο. Εάν έμπαινε διατίμηση όλες οι τιμές θα πήγαιναν στην ανώτερη επιτρεπόμενη και οι έμποροι θα αύξαναν το ποσοστό κέρδους τους πολύ περισσότερο σε σχέση με τώρα. Εάν όμως η διατίμηση ανάγκαζε τους εμπόρους να πωλούν με ζημία, τότε θα βλέπαμε βιομηχανίες παραγωγής αντισηπτικών να κλείνουν, εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο και το κράτος αντί να εισπράττει να πρέπει να πάρει μέτρα για να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις.Για το κατασχεθέν οινόπνευμα πάρθηκε απόφαση 3 βδομάδες πριν: https://www.cnn.gr/oikonomia/story/210641/pos-tha-xrisimopoieitai-to-oinopneyma-poy-exei-katasxethei-apo-lathremporoys*https://www.iefimerida.gr/ellada/stathis-kalybas-zitoyn-na-logariastoyn-atoma-poy-den-mporoyn-na-logariasoyn@Μαύρος Γάτος νομίζω ότι καταλαβαίνεις ότι με τα νομίζω δε γίνεται κουβέντα.
Α, και ένα ακόμα! Μαυραγοριτισμός! Εάν η διατίμηση μπει στην απόλυτη τιμή και η ανώτατη τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος, οι λαθρέμποροι θα κάνουν περιουσίες.
είναι κάπως ασαφές όλο αυτό... το πρόστιμο θα πρέπει να υπερκαλύπτει την αισχροκέρδεια ..τι κέρδος έχει καταγράψει η εταιρεία..η αισχροκέρδεια στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από οικονομικό έγκλημα αποτελεί και αντικοινωνική συμπεριφορά, για την οποία τόσο λόγος γίνεται καθημερινά από τη κυβέρνηση.. πως τιμωρείται?
Μάλιστα, όταν μάθουμε ποια είναι, ένα περιποιημένο μποϋκοτάζ στα προϊόντα της όταν θα έχει τελειώσει η επείγουσα κατάσταση θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο απ' ότι ένα πρόστιμο το οποίο, όπως παραπάνω επισημάνθηκε, σπάνια πληρώνεται...