Μητσοτάκης σε Γιόχανσον: Ασύμμετρη απειλή για Ελλάδα και Ευρώπη το μεταναστευτικό

Μητσοτάκης σε Γιόχανσον: Ασύμμετρη απειλή για Ελλάδα και Ευρώπη το μεταναστευτικό Facebook Twitter
Κ. Μητσοτάκης και Ί. Γιόχανσον συζήτησαν για τη μεταναστευτική κρίση (Eurokinissi)
0

Επανέλαβε την πεποίθηση περί «ασύμμετρης απειλής» στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε Μέγαρο Μαξίμου με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 'Iλβα Γιόχανσον.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν ασύμμετρη απειλή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων σαν γεωπολιτικά πιόνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις ξεφεύγουν από το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα και συνιστούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας και αίτημα για αναλογικό καταμερισμό των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσης τους, με χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Ευρωπαία Επίτροπος συμφώνησαν ότι οι σημερινές ροές δεν έχουν σχέση με εκείνες του 2015, καθώς πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη αύξησης των επιστροφών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταπόκριση για φιλοξενία και μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και η εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM