Σεισμός

Αρσένης: Να μεταφερθούν πρόσφυγες σε έρημα χωριά - Να βοηθούν τους ηλικιωμένους κατοίκους

Αρσένης: Να μεταφερθούν πρόσφυγες σε έρημα χωριά - Να βοηθούν τους ηλικιωμένους κατοίκους Facebook Twitter
11

Μία πρόταση για τη λύση του προσφυγικού κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, αναφερόμενος στη μεταφορά προσφύγων σε χωριά που έχουν ερημώσει, ώστε να βοηθήσουν τους εναπομείναντες ηλικιωμένους κατοίκους στις αγροτικές δουλειές.

Σε συνέντευξη στο Kontra Channel, ο ίδιος επικαλέστηκε τη δική του εμπειρία από την Κρήτη όπου δούλεψε ως αγρότης βιοκαλλιεργητής, αναφέροντας πως κατά το ετήσιο μάζεμα της ελιάς υπάρχουν, όπως είπε, «τραγικά φαινόμενα, μια συσσώρευση ανθρώπων χωρίς χαρτιά οι οποίοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης».

Πρότεινε δε, μία οργανωμένη πολιτική της κυβέρνησης που θα εξετάζει τις περιπτώσεις μεταναστών, τι ικανοτητες έχουν, τι τεχνικές γνωρίζουν, ώστε να γίνει μία άμεση επιλογή ανθρώπων που μπορούν να αποκτήσουν χαρτιά.

«Υπάρχουν χωριά που έχουν ερημώσει. Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος να βοηθήσει τους ηλικιωμένους κατοίκους να κόψουν ξύλα, να μεταφέρουν προϊόντα. Εκεί πέρα δεν χρειαζόμαστε κόσμο; Υπάρχει κάποιος που θα πάει εκεί; Δεν υπάρχει. Δε χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, να τους στηρίξουμε; Αν τοποθετηθούν εκεί και μια και δύο και τρεις οικογένειες, θα υπάρξει πρόβλημα; Όχι, ίσα ίσα που θα μπορέσουν αυτοί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να προστατευθούν, να κάνουν τις εργασίες τους και να γίνει αυτό από ανθρώπους που έχουν χαρτιά, είναι νόμιμοι και μπορούν να το κάνουν με αξιοπρέπεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «αυτές τις λύσεις της ένταξης - τις οποίες πολλοί έχουν σκεφτεί, αλλά δεν τολμούν να τις πουν γιατί έχουν εθίσει τον κόσμο σε μία μισαλλόδοξη ρητορική - πρέπει να τις δούμε γιατί μπορεί αυτό να βοηθήσει κι εμάς να ορθοποδίσουμε».

 
Πολιτική
11

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Καταρχήν, όταν μιλάει ο Κρίτων, πρέπει να διπλοτσεκάρουμε σε ποια χώρα νομίζει ότι απευθύνεται. Μπορεί πχ να έχει μπερδέψει την Ελλάδα με την Κύπρο, άνθρωποι είμαστε, κάνουμε και λάθη. Τώρα, επί της ουσίας, μπορεί η ιδέα να μην είναι για πέταμα, αλλά θέλει πολύ καλή οργάνωση. Οι άνθρωποι που θα σταλούν να είναι νόμιμοι πρόσφυγες, να μην σταλούν με το ζόρι, και πολλά άλλα. Και ως γνωστόν, ένα θεματάκι με την οργάνωση το έχουμε.
Oτι να ναι.Ανθρωπισμος Ψυχικου κ Φιλοθεης αλα καρτ στις πλατες μας .Πολιτικοκορεκτιλα και ενοχικα συμπλεγματα .Χρησιμοι Ηλιθιοι κ ο Σουλτανος να τριβει τα χερια του
Είναι μια σωστή άποψη αρκεί οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν εκεί να αμοίβονται για τις υπηρεσίες τους και να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως αυτό της Μανωλάδας.Αν πάρουν οι επαρχιώτες τους χιλιοταλαιπωρημένους πρόσφυγες και τους εκμεταλλεύονται χωρίς αμοιβή και μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας ως πάμφθηνα ή δωρεάν εργατικά χέρια, αυτή θα είναι μια τραγική κατάληξη.Αν ενταχτούν με ανθρωπιά από την μεριά των επαρχιωτών μέσα σε μια επαρχιακή κοινότητα τότε ναι, είναι μια καλή λύση αυτή που προτείνει ο συγκεκριμένος βουλευτής κατά τη γνώμη μου.
Τρομερή ιδέα. Ας στείλουμε με το ζόρι μερικές χιλιάδες ανθρώπους σε απομακρυσμένα φτωχά μέρη που δε θέλουν να πάνε και να κάνουν δουλειές που δεν επιθυμούν, αποκλείεται αυτό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
Δοκιμασμένη ιδέα. Στην Ιταλία. Πριν μια εικοσαετία, με Κούρδους τότε πρόσφυγες. Οχι με το ζόρι φυσικά. Σε ένα κεφαλοχώρι της Νότιας Ιταλίας που έφθινε ραγδαία, εγκαταστάθηκαν μερικές 2-3 εκατοντάδες Κούρδοι πρόσφυγες, οικογένειες αγρότών, μαστόρων, τεχνιτών, οικοδόμων που δήλωσαν εθελοντές. Με κοινοτικούς πόρους αγοράστηκαν ή ενοικιάστηκαν εγκαταλελειμμένα σπίτια, επισκευάστηκαν από ντόπιους και πρόσφυγες μάστορες, νοικιάστηκαν εγκαταλελειμμένα χωράφια, άνοιξαν μαγαζάκια τεχνιτών. Ο οικισμός ξαναζωντάνεψε, η οικονομία της περιοχής το ίδιο, εγκαταστάθηκαν επίσης άτομα αρμόδια για την επανένταξη των προσφύγων (κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικευμένοι δάσκαλοι ένταξης, κλπ), το ταχυδρομείο, το σχολείο και η τράπεζα ξανάνοιξαν... Ολα αυτά βοήθησαν πολλούς μικροεπιχειρηματίες της περιοχής να μην κλείσουν.Το πείραμα αποδείχθηκε επιτυχημένο
Πέρα του ότι μερικές εκατοντάδες δεν συγκρίνονται με τις δεκάδες χιλιάδες, πως θα γίνει χωρίς ζόρι η μεταφορά τους όταν όλοι τους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα; Επίσης τα μαγαζάκια έχουν μια διαφορά από το κόψιμο ξύλων και τις αγροτικές εργασίες. Η φράση κλειδί όμως είναι οι κοινοτικοί πόροι. Χρειάζονται πολλά ευρωπαϊκά λεφτά και πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Δε μιλάμε για αθεοχριστιανούς Αλβανούς εργάτες γης το '90, η προσαρμογή των μεταναστών από τη μέση ανατολή και την κεντρική Ασία είναι πολύ πιο δύσκολη.Σε εκείνο το χωριό στην Ιταλία δεν είναι οι μετανάστες που έφεραν ζωντάνια. Είναι τα ευρωπαϊκά και κρατικά λεφτά που ήρθαν για τους μετανάστες. Με άλλα λόγια η ΕΕ πληρώνει για να τους κρατάνε εκεί για κάποιο διάστημα, αντί να τους έχουν σε δομές. Το ίδιο που θέλαμε να κάνουμε με την Τουρκία, αλλά δε μας βγήκε. Αντιγράφω από τη Guardian (που δεν τη λες ακροδεξιά):Even when the funding flows smoothly, many refugees choose to move on from Riace when their asylum papers come through. "There are no opportunities in Italy – I need to get to Holland to carry on my veterinary studies," said Eritrean Awtsana Issak Kahsay, 29, who arrived on the same boat as Hadid.Locals admit that goodwill towards migrants is partly linked to the government funding they bring – €25 to €30 per migrant per day – and the social service jobs they generate. "Many people here are unemployed, so this means work for us too," said Monica Audino, who works for an agency helping new arrivals file asylum claims and find accommodation.Με άλλα λόγια, αν στερέψουν οι επιδοτήσεις, στερεύει η επιτυχία. Αν η ΕΕ έδινε 900 ευρώ το μήνα για κάθε ευρωπαίο πολίτη που επέστρεφε στο χωριό του, κάτι μου λέει ότι η ερήμωση δεν θα ήταν καν θέμα.
Δεν πρόκειται για δουλειές που δεν θέλουν αλλά για δουλειές που δεν υπάρχουν. "Να κόψουν ξύλα και να μεταφέρουν προϊόντα". Πόσους τονους ξύλα να κόψουν δηλαδη; Και ποιος παππούς στο χωριό πάει και κόβει μόνος του ξύλα αντί να του τα φέρνουν κομμένα ξέρω γω; Βασικά πόσοι παππούδες μένουν στα έρημα χωριά και πόσοι από αυτους έχουν ξυλόσομπα; Και πόσα προϊόντα χρειάζονται που δεν μπορούν να κουβαλήσουν από τον μπακαλη; Πετάει ο καθένας την παπατζα του για να εντυπωσιάσει δίχως κανένα σοβαρό σχέδιο/προοπτική.
Εάν σταματούσε η "υπερπαραγωγή" πτυχιούχων και η "εξαγωγή" τους στο εξωτερικό και ρυθμιζόταν το εργασιακό καθεστώς με δίκαιο τρόπο για όλες τις βαθμίδες εργαζομένων έτσι ώστε να μπορούσαν να έχουν και βιοτικό επίπεδο με 8ωρη εργασία αμέσως η κατάσταση στη χώρα θα ισορροπούσε, και τρολ σαν αυτά δεν θα έπαιρναν 8 χιλιάρικα καθαρά.Παρεμπιπτόντως ανάλογες προτάσεις έχουν έρθει και από τη ΝΔ, από την Κα Μπακογιάννη. Ο νεοφιλελευθερισμός όπως φαίνεται έρχεται σε όλες τις πολιτικές αποχρώσεις.