Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για το «μάρμαρο» που πλήρωσαν οι τράπεζες

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για το «μάρμαρο» που πλήρωσαν οι τράπεζες Facebook Twitter
Κόντρα Σταϊκούρα- Τσακαλώτου για τράπεζες και πλειστηριασμούς (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
3

Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή μία δήλωση του υπουργού οικονομικών για τις τράπεζες, στο πλαίσιο των πλειστηριασμών.

«Οι τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά έχουν πληρώσει και το "μάρμαρο" της κρίσης της χώρας» δήλωσε το πρωί ο κ. Σταϊκούρας, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «οι τράπεζες είχαν οι ίδιες κάνει πολλά σφάλματα» κυρίως στην πιστωτική επέκταση, με καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με πολύ υψηλά επιτόκια, χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση των φακέλων. 

Ο προκάτοχός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε σφοδρή κριτική στον νυν υπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ανοίγει τον δρόμο» σε εκτεταμένους πλειστηριασμούς. «Όταν ο κ. Σταϊκούρας λέει ότι "το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες," ο κόσμος καταλαβαίνει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο κ. Σταϊκούρας, προκειμένου να δικαιολογήσει ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένους πλειστηριασμούς, αφού αφήνει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία, μας ενημέρωσε σήμερα ότι το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές σε δέκα χρόνια από τον ελληνικό λαό. Οι τράπεζες και όχι οι εργαζόμενοι που είδαν περικοπές ως και 50% στους μισθούς τους ή απολύθηκαν από τις δουλειές τους», συνέχισε στη δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τράπεζες και όχι οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται στο μισό και να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Οι τράπεζες και όχι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο γιατί δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Οι τράπεζες και όχι τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία που έμειναν χωρίς γιατρούς και δασκάλους. Από κάτι τέτοια καταλαβαίνει ο κόσμος τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Σταϊκούρας: Μετά μανίας κοπτοραπτική από Τσακαλώτο

Απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Χρήστος Σταϊκούρας τον κατηγόρησε ότι «συνηθίζει να επιδίδεται μετά μανίας σε "κοπτοραπτική" όταν αναφέρεται σε δημόσιες δηλώσεις μου».

«Αυτή την κοπτοραπτική επιχειρεί και με τον σχολιασμό σημερινής συνέντευξής μου. Υποστηρίζει πως δήλωσα ότι "το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες". Η ακριβής δήλωσή μου είναι: "...ότι οι Τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας". Με τη συρρίκνωση των καταθέσεων, ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2015. Και συνέχισα: "Ταυτόχρονα όμως οι Τράπεζες είχαν οι ίδιες κάνει πολλά σφάλματα, γιατί κυρίως στην πιστωτική επέκταση, στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, είχαν πολύ υψηλά επιτόκια, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση των φακέλων"», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Σταϊκούρας.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη θέση της κυβέρνησης για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Του θυμίζω σχετική δήλωση που είχε κάνει ως Υπουργός Οικονομικών: "οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους"».

«Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν στέκεται στο ύψος των αναγκών της εθνικής οικονομίας και της χώρας. Πλέον, οι πολίτες έχουν κατανοήσει τον ιδεολογικό και πολιτικό "ανεμοστρόβιλο" εντός του οποίου ίπταται ο κ. Τσακαλώτος», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Η ανταπάντηση Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανήλθε στο θέμα, με δήλωσή του, απαντώντας στην κατηγορία του Χρήστου Σταϊκούρα ότι έκανε «κοπτοραπτική» με τις δηλώσεις του.

«Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στην προηγούμενη δήλωσή μου ότι έκανα κοπτοραπτική γιατί υποστήριξα πως δήλωσε ότι: "το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες", ενώ η ακριβής δήλωσή του είναι: "...ότι οι Τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας". Τα εισαγωγικά δικά του. Ζητάω ταπεινά συγνώμη», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος στη νέα τοποθέτησή του.

«Iπτάμενος, σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, σε ιδεολογικό και πολιτικό ανεμοστρόβιλο, ωραίο ακούγεται, δεν κατάλαβα ότι ήταν απαραίτητο να εξηγήσω λεπτομερώς στον Υπουργό Οικονομικών ότι το πρόβλημα στην τοποθέτησή του δεν ήταν αν αναγνωρίζει ευθύνες στη λειτουργία των τραπεζών, αλλά ότι θεωρεί ότι αυτές πλήρωσαν το μάρμαρο της κρίσης», κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Παραμένει μια καίρια απορία.Προβόπουλος και Γκαργκάνας που ήταν οι τελευταίοι πριν την κρίση επικεφαλής της ΤτΕ τι δουλειά κάναν;Βέβαια, ο Προβόπουλος ήταν που είχε ειδοποιήσει επί πρωθυπουργίας Αμίλητου ότι το έλλειμμα πλησιάζει διψήφιο. Κάτι που πρωθυπουργός και ΥπΟικ αγνοούσαν από τον βαθμό παραμόρφωσης οικονομικών δεδομένων...Απλά το πλησιάζει διψήφιο από το 15% που βρήκε ο ΓΑΠ έχει απόσταση... Κανείς δεν ήξερε το μέγεθος της βλάβης.Και από τότε Αμίλητος και Αλογοσκούφης (τον θυμάται κανείς) δεν έχουν πει κουβέντα για το μάρμαρο που πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Μόνο κάτι θολά για Πυθίες...
Για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους πρέπει καταρχήν οι Τράπεζες να πληρώνουν φόρο! Όπως τονίζει ή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο αναβαλλόμενος φόρος των ελληνικών τραπεζών δεν συμβάλλει στο να σπάσει ο δεσμός μεταξύ του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους .Οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων να ξεκινήσουν από τα κόμματα και αφού ξεχρεώσουν τα χρωστούμενα και λυθεί ο δεσμός μεταξύ τραπεζών και κομμάτων να μιλήσει ο υπουργός οικονομικών για καλές τράπεζες ανάπτυξη κτλ .Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο .