Πέτσας: Μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα και υπηρεσίες για τον καρκίνο

Πέτσας: Μείωση ΦΠΑ σε φάρμακα και υπηρεσίες για τον καρκίνο Facebook Twitter
Μεταναστευτικό, αντικαρκινικά φάρμακα, κόκκινα δάνεια πρωταγωνίστησαν στην ενημέρωση του Στέλιου Πέτσας προς τους δημοσιογράφους - EUROKINISSI
0

Στο μεταναστευτικό, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α σε φάρμακα και υπηρεσίες για τον καρκίνο αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε φάρμακα και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο. Κατατέθηκε ήδη τροπολογία στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα τα ανωτέρω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές Φ.Π.Α. 24% και 13%», τόνισε ο κ.Πέτσας, προσθέτοντας πως η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, που μειώνει το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται έμπρακτα για τους πολίτες.

Για μεταναστευτικο 

Για το μεταναστευτικό, αφού είπε ότι η πολιτική άλλαξε με κεντρικούς άξονες την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών σημείωσε ότι: «εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό της «να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

«Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν και στην Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο».

«Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στη χώρα μας» είπε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την έναρξη των εργασιών που τοποθετείται το πολύ μέχρι αρχές Μαρτίου. Και πρόσθεσε: «Δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις». Επιπλέον ανέφερε πως γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποθάρρυνση νέων ροών, στις οποίες προσπάθειες περιλαμβάνεται άλλωστε και η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Παράλληλα, προωθείται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και η εγκαθίδρυση δικτύου αυξημένων επιστροφών προς την Τουρκία. «Με το συνδυασμό όλων αυτών ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα».

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρονικό όριο παραμονής στις ροές ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε αναφορά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για διάστημα δύο-τριών μηνών. Και πρόσθεσε: «Μόλις βρει το βηματισμό του το νέο σύστημα θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών».

Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα είπε ότι: «Θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες στην ενδοχώρα με εξαίρεση κάποιων για ευνόητους λόγους... Μένει να φανεί στο βαθμό που δεν θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία τι περαιτέρω θα απαιτηθεί. Περιμένουμε όμως να αποδώσουν τα άλλα εργαλεία».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από τους κατοίκους και το χρονοδιάγραμμα αναστολής λειτουργίας των υπαρχουσών δομών ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές» και τόνισε: «Ο διάλογος είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλο το σχέδιό μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συζητήσαμε με όλους τους φορείς. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ένας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για «πολεμική ατμόσφαιρα» στα νησιά είπε ότι: «Είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Επίσης τόνισε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου πλαισίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πηγή αποσυμφόρησης και οι άνθρωποι που το δικαιούνται θα φεύγουν δυτικά. Από το συνδυασμό των διαδικασιών θα κριθεί το αποτέλεσμα».

Ο κ. Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει «ολόθερμη υποστήριξη» ακόμη και σε επίπεδο βουλευτών της ΝΔ για τα μέτρα που λαμβάνονται, απάντησε καταφατικά.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές αρχές, αφού η ατζέντα είναι πολύ ευρύτερη και δεν αφορά μόνο τα κλειστά κέντρα.

Για κόκκινα δάνεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για τη δυσλειτουργία της πλατφόρμας που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και επεσήμανε:

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι αρκετά περισσότεροι διανειολήπτες σπεύδουν να αντλήσουν στοιχεία από την πλατφόρμα για να προστατευθούν». Ακόμη ανέφερε πως «κάποια στατιστικά στοιχεία που συνελέγησαν, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους πολίτες για ένταξη στο πλαίσιο προστασίας, δείχνουν ότι αν και περίπου 120.000 πολίτες δικαιούνται, έχουν μπει για ενημέρωση περίπου 60.000. Πολλοί απ' αυτούς δεν προχωρούν καν σε άρση του απορρήτου των στοιχείων τους. Περίπου το ένα τρίτο δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την πρώτη του κατοικία. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Είμαστε εδώ να άρουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει και θα ξεκινήσουμε καμπάνια για να τύχουν οι αδύναμοι και όχι οι πονηροί της εύνοιας του μέτρου».

Για την απολιγνιτοποίηση


Αναφερόμενος στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης τόνισε: «ξέρουμε όλοι ότι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη εξαρτώνται από τον λιγνίτη εδώ και δεκαετίες. Επομένως, η απολιγνιτοποίηση δεν συνιστά απλά και μόνο μια αλλαγή των μέσων παραγωγής ενέργειας, αλλά και ένα άλλο μοντέλο ζωής».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες που εκφράζουν κάτοικοι, εργαζόμενοι και φορείς στην περιοχή και διαβεβαίωσε ότι εργάζονται για ένα νέο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

«Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να τις στηρίξουμε με σχέδιο και αλληλεγγύη. Για να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, μπροστά. Και όχι πίσω. Όπου οδηγεί η αντιφατική, υποκριτική και αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για ένα «βρώμικο» και πανάκριβο για τη Δ.Ε.Η. καύσιμο όπως ο λιγνίτης» τόνισε.

«Η ώρα της αλήθειας όμως έφτασε. Ας αποφασίσουν: Με το λιγνίτη, ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Με ό,τι καταστρέφει τον πλανήτη, ή με ό,τι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του; Μπροστά, ή πίσω; Εμείς πάμε μπροστά. Καταρτίζουμε ήδη Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. Θα καλύψει επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς (αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες), θα ενισχύσει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων και φυσικά projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είπε ότι στο Πρόγραμμα, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται:

-Η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

-Η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων.

-Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η..

-Η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ως δραστηριότητα-«γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους.

-Η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-τηλεθέρμανση.

-Η διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. για τις λιγνιτικές περιοχές.

-Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού.

-Η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM