Μακρόν: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο, καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας

Μακρόν: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο, καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την απόλυτη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας.


Ο Γάλλος πρόεδρος, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κατακεραύνωσε την Άγκυρα, όχι μόνο για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στη Λιβύη, κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παραβιάζει τα όσα συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.


«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα και καταδικάζει- μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους- τις προκλήσεις της Τουρκίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, που προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα και κοινές επιχειρήσεις των δύο χωρών. 


Μακρόν: Τουρκικά πλοία στη Λιβύη


«Επαναλάβαμε την ανησυχία μας και συζητήσαμε την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, την οποία καταδικάσαμε. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζει τα όσα συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.


Με τις δηλώσεις του, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε τις αναφορές για τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτά της Λιβύης. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες τουρκικά πλοία εκεί. Δεν τηρήθηκε ο λόγος που δόθηκε. Είναι ένα πλήγμα της κυριαρχίας της Λιβύης και κατάφωρη παραβίαση όσων ειπώθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης

Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να ακυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. 

«Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία. Ένα μνημόνιο άκυρο που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό εμμένει η Ελλάδα, με αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Καλωσορίζουμε τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές ειρήνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο αίτημα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η Γαλλία θα είναι συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια αυτή. Η Ελλάδα έχει δείξει συνέπεια στην επίτευξη των στόχων και αυξημένη αξιοπιστία στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Έχει έρθει η ώρα που μπορούμε να διεκδικήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο σε αυτό», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM