Ψήφος αποδήμων: «Ναι» επί της αρχής από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής στο νομοσχέδιο

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» επί της αρχής από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής στο νομοσχέδιο Facebook Twitter
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος ομογενών - EUROKINISSI
0

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με συντριπτική πλειοψηφία, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που διαμένουν εκτός επικρατείας.

Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια και το ΜεΡΑ25 καταψήφισε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων επί των άρθρων.

Τι λένε οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας 

Εν τω μεταξύ, παρατηρήσεις, ενστάσεις, προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων της ελληνικής ομογένειας, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου, η δημιουργία εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό και η απάλειψη του ορίου των 35 χρόνων απουσίας και της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα, ήταν τα τρία βασικότερα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και κοινοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται στο νομοσχέδιο, αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου στη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων του ελληνισμού.

«Το νομοσχέδιο είναι πράγματι ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός και ένα θετικό βήμα συναίνεσης, ωστόσο, τα κριτήρια που θεσπίζονται αποκλείουν το 70% με 80% των απανταχού Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, πρέπει να τα βρείτε μεταξύ σας, ώστε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με τους πιο απλούς τρόπους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, Ανδρέας Ασημακόπουλος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού έκαναν λόγο για «δύο ταχυτήτων Ελλήνων του εξωτερικού» που δημιουργούνται, και κάλεσαν όλα τα κόμματα να συναινέσουν σε μία λύση που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς χωρίς αποκλεισμούς.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM