Παρέμβαση Μεϊμαράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Παρέμβαση Μεϊμαράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ έκανε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ειδικότερα, για την υπεράσπιση της Κυπριακής ΑΟΖ «ως Ευρωπαϊκής και την υποχρέωση σεβασμού από όλους, όπως οριοθετείτε από το Δίκαιο της θάλασσας και όπως προστάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», μίλησε χθές στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατά την παρέμβασή του είπε τα ακόλουθα: «Η σημερινή συζήτηση αποτυπώνει την υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τα κοινά μας σύνορα, τα κοινά μας συμφέροντα. Την υπεράσπιση της Κυπριακής ΑΟΖ ως ευρωπαϊκής, και την υποχρέωση σεβασμού απ' όλους, όπως οριοθετείται από το Δίκαιο της Θάλασσας και όπως προστάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί παράδειγμα διεθνούς νομιμότητας παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει γιατί πρωτίστως υπάρχει κουλτούρα και σεβασμός στις θεσμικές δομές και την δικαϊκή τάξη. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου στην αίθουσα αυτή σωστά αναδεικνύονται πολιτικά ζητήματα τρίτων χωρών. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε ως ΕΕ επιβάλει κυρώσεις, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούλιο θέσαμε ως ΕΛΚ το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου.Η Τουρκία όμως συνεχίζει να μας προκαλεί. Διαχρονικά καταπατά κάθε κανόνα. Κάθε κεκτημένο. Κατέχοντας παρανόμως το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, και καταπατώντας ανεξέλεγκτα την ευρωπαϊκή ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο ως περιφερειακός "μέγας ταραξίας"».

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ σημείωσε ότι «η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ, έναν φίλο και καλό γείτονα. Κι εμείς διαχρονικά έχουμε αποδείξει την προσήλωσή μας σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνεργασίας. Δυστυχώς, οι γείτονες με τη στάση τους ξεπερνούν κάθε όριο. Οποιαδήποτε ανοχή τέτοιων παραβιάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο προηγούμενο διεθνούς αυθαιρεσίας», ενώ αναφορικά με τον ρόλο της ΕΕ τόνισε ότι: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεσα πρωτοβουλία, να μην μείνει στα λόγια αλλά να επιβάλλει στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις στην Τουρκία, υπερασπιζόμενη έμπρακτα τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα στην Κύπρο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ