Στο Μουσείο της Ακρόπολης η Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο - Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Μακρόν

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο - Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Μακρόν Facebook Twitter
Φωτογραφία Musée du Louvre / Daniel Lebée et Carine Deambrosis
3

Την απόλυτη ικανοποίησή της για τις επαφές του Παρισιού, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν στο Λούβρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε να εκτεθούν το 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Η Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι, αποτελεί σημαντική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα.

Μια από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μια εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης η Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο - Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Μακρόν Facebook Twitter
Οι μετόπες της νότιας όψης είχαν ως θέμα τη μάχη των Λαπίθων με τους Κενταύρους, τη γνωστή Κενταυρομαχία, στην οποία πήρε μέρος ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Θησέας. Μια από τις μετόπες βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα, ενώ μια άλλη εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν. Φωτογραφία Musée du Louvre / Daniel Lebée et Carine Deambrosis

Αποτιμώντας την επίσκεψη, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η επίσκεψη στο Παρίσι ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη

Στο πεδίο της οικονομίας και των επενδύσεων ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησαν στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την κεντρική θέση της κυβέρνησης για τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 -για τα εισοδήματα του 2019- και στη συνέχεια στο 20% το 2021 για τα εισοδήματα του 2020 και απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Γάλλο Πρόεδρο τη βούλησή του, η Ελλάδα να βρεθεί στην γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις δομές, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις όπως οι πυρκαγιές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Όταν δεχόμαστε να μας δανείσουν αυτά που μας ανήκουν, και υπογράφουμε μια τέτοια συμφωνία, δεν είναι έμμεση παραδοχή ότι τελικά δεν ανήκουν σε εμάς αλλά στους άλλους? Δεν θα είναι εύλογο μετά να χρησιμοποιήσουν και οι άλλοι αυτό ως επιχείρημα για να τα κρατήσουν (μετά την επιστροφή τους) για πάντα?Φοβάμαι πως με αντάλλαγμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και το σόου που στηθεί με αφορμή το 2021 η κυβέρνηση υποσκάπτει ενέργειες και προσπάθειες δεκαετιών.Ελπίζω να κάνω λάθος.
Το θέμα είναι να επιστρέψουν όλα και από τα 2 μουσεία. Πλέον δεν έχουν κανένα επιχείρημα για την κατοχή τους. Επιπλέον τα γλυπτά που βρίσκονται στο βρετανικό Μουσείο χρήζουν καθαρισμού και όχι με χλωρίνη αλλά με τα κατάλληλα μέσα που χρησιμοποιεί το .Μουσείο της Ακρόπολης. Τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους στο πιο κατάλληλο περιβάλλον. Βέβαια αν φύγουν τα γλυπτά από το βρετανικό αδειάζει το μουσείο. Τι θα δείχνουν μετά;