Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον Υμηττό και την επιχείρηση της πυροσβεστικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε με «σχέδιο και συντονισμό».  

 

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει κράτος», δίνοντας συγχαρητήρια στα στελέχη της Πυροσβεστικής, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των υπόλοιπων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματικότητά τους το περασμένο τριήμερο, κατά το οποίο υπήρχε ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

 

Ο υπουργός ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί ενώ αναφέρθηκε στον αριθμό 112 και τα μηνύματα που έχουν σταλεί, αλλά και στον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν μέσα σε ένα μήνα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από τις 15 Ιουλίου έως σήμερα εκδηλώθηκαν 1.302 πυρκαγιές, ενώ αντίστοιχα πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εκδηλωθεί 735. Μόνο το τριήμερο, από το Σάββατο μέχρι και σήμερα, εκδηλώθηκαν 102 πυρκαγιές, ανέφερε χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα δύσκολες αυτές του Υμηττού, της Ελαφονήσου και του Μαραθώνα.

«Οι πυροσβέστες, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία, οι δήμοι, οι Περιφέρειες, ανταποκρίθηκαν με σχέδιο, συντονισμό και προσωπική αυτοθυσία. Τους συγχαίρουμε, τους ευχαριστούμε, μάς προστάτευσαν, έκαναν τη δουλειά τους, ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας ευχαριστίες ιδιαίτερα στη γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πρόσωπο του αεικίνητου, όπως είπε, γενικού γραμματέα, Νίκου Χαρδαλιά. «Οι πυροσβέστες μας δεν έχουν κοιμηθεί αυτό το μήνα, ούτε στο επιτελείο ούτε στο πεδίο».

 

«Ο λόγος που μιλάω σήμερα είναι διπλός: πρωτίστως να ευχαριστήσω με πραγματικό θαυμασμό και συγκίνηση την πανστρατιά των ανθρώπων μας που εργάστηκαν και απέδωσαν. Επίσης, για να πω στους συμπολίτες μας, είμαστε εδώ, η προστασία και η ασφάλειά σας είναι καθήκον μας. Δουλεύουμε ακατάπαυστα γι' αυτό, όμως σας χρειαζόμαστε, να προσέχετε τους εαυτούς σας, αλλά και τους άλλους και τον τόπο γύρω σας. Θα πάνε όλα καλά».