Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα και Βαρουφάκη: Ήσασταν το δίδυμο της καταστροφής - Δεν δέχομαι συμβουλές από εσάς

Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα και Βαρουφάκη: Ήσασταν το δίδυμο της καταστροφής - Δεν δέχομαι συμβουλές από εσάς Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη: Ήσασταν το δίδυμο της καταστροφής - Δεν δέχομαι συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς
1

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίστηκε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τρίτη ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη αποτέλεσαν το δίδυμο της καταστροφής, στις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015. 

«Και επειδή προβληματιστήκατε για τη διαπραγματευτική μας στρατηγική για τη μείωση των πλεονασμάτων, αυτή θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας πολιτική. Επειδή θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης, τα έφερε έτσι η Ιστορία, ώστε σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα επικεφαλής διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015. Εσείς και ο κ. Βαρουφάκης, δεν θα δεχθώ να μας δώσετε εσείς συμβουλές για διαπραγματεύσεις».

«Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει»

«Κύριε Τσίπρα θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να μπείτε το σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε» είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας δε στην αναφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το τέλος του λαϊκισμού, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και είναι καλό, τώρα που έχετε αλλάξει ρόλο να αλλάξετε και λογογράφο διότι, αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο τα παρουσιάζετε, φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει όταν έχετε υποστεί τρεις εκλογικές ήττες μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων».

«Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδυάστηκε η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η πρωτοφανής ανικανότητα και η πλήρης περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να οδηγήσετε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να κλείσετε τις τράπεζες, να φέρετε τρίτο μνημόνιο και να κάνετε τελικά, υπό την πίεση των συνθηκών, μία εντυπωσιακή κωλοτούμπα, έμεινε η ΝΔ όρθια να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Οπότε, σας παρακαλώ.. Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη η παράταξη αυτή δεν δέχεται».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όταν παίρνει μία παράταξη το 40% «δικαιολογείται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

Απάντηση στον Τσίπρα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως και το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον ενώ απάντησε και στις σχετικές επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα: «Με αιφνιδιάσατε με το επιχείρημά σας περί ελάφρυνσης των πλούσιων της Εκάλης», είπε, εξηγώντας πως η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητη περιουσία αξίας 80.000 έως 1.000.000 ευρώ, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν σε ιδιοκτησία συνολικής αξίας 80.000 - 250.000, ωφελεί τη μεσαία τάξη. «Τη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό.

Παράλληλα προανήγγειλε την απαλλαγή των πυρόπληκτων στο Μάτι από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Για την ασφάλεια και τις φυλακές

Περνώντας στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ασφάλεια και τα σωφρονιστικά ιδρύματα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε «πολλά πράγματα να πει». «Οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους τους, οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους και οι φυλακές θα γίνουν πάλι φυλακές».

«Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τήρησε όταν ανακοινώθηκε πως η αρμοδιότητα για τις φυλακές περνά στο υπουργείο προστασίας του πολίτη: «Λες και δεν γνωρίζατε τόσα χρόνια τι συμβαίνει μέσα στις φυλακές, πόσοι άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί εντός των φυλακών και ότι το οργανωμένο έγκλημα καθοδηγείται μέσα από τις φυλακές. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο, θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές - για μας η ασφάλεια είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, μη διαπραγματεύσιμη, και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς». 

«Το άσυλο καταργείται αμέσως»

«Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας, των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται αμέσως», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

Δύσκολο να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

«Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική ότι τη νέα κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία. Ο ίδιος δεσμεύθηκε πάντως πως η παράταξή του θα δώσει «μάχη» για την ονομασία προέλευσης των προϊόντων, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις διαπραγματεύσεις, για να κερδίσει η Ελλάδα «όσο το δυνατόν περισσότερα».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν δεν θέλουν να βάλουν πλάτη γιατί θεωρούν ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της». 

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

«Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια και, αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, θα το κάνουμε για να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι» είπε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε: «φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή για την αβεβαιότητα» στην επιχείρηση. Ο ίδιος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι φέρει «τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης».

Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια
Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει δέκα νομοσχέδια ενώ έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα για το επιτελικό κράτος, τις άμεσες φορολογικές μειώσεις (σ.σ μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτίωση των 120 δόσεων) και την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, «την κατάργηση του ασύλου "βίας και ανομίας" στα πανεπιστήμια».

Τα μέτρα για το Μάτι
Έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, στον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πληγέντων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατομμύρια ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά τα 31 εκατομμύρια ευρώ από αυτά «λιμνάζουν», όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές» παρατήρησε και δεσμεύθηκε πως θα φροντίσει τα χρήματα αυτά να αποδεσμευθούν για τα έργα που προορίζονται.

Όπως τόνισε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν γρήγορα τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού. Πρώτη ενέργεια θα είναι ο άμεσος καθαρισμός του οικοπέδου, επί της λεωφόρου Μαραθώνος, όπου έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα ξύλων, από τα δέντρα που κόπηκαν μετά την καταστροφή.

Απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για 5 χρόνια
«Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή» είπε ο πρωθυπουργός που προανήγγειλε την απαλλαγή των πυρόπληκτων στο Μάτι από τον ΕΝΦΙΑ, για πέντε χρόνια. Το μέτρο αφορά συνολικά σε 4.334 κατοίκους.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία που θα συμμετέχουν οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα θα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. «Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού» και είναι θετική σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκκρεμότητες 

Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Νέο Βουτζά και τα έργα της περιφέρειας - πλην των αντιδιαβρωτικών.

Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440 ενώ από τις 270 αιτήσεις ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Τέλος, από τις 885 περιπτώσεις κατοικιών που μπορούν να επισκευαστούν, προς το παρόν έχουν δοθεί άδειες σε 342. 

Νέο σχέδιο

Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν «προβλήματα δεκαετιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο θα χρειαζόταν μία 5ετία αλλά ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο ένα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, πριν τη δεύτερη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM