Η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην υπογράψει και να επιστρέψει τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων με τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση. 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκαρατίας αποφάσισε να ανασύρει τα Διατάγματα από το συρτάρι και να τα επιστρέψει ανυπόγραφα στον γραμματέα του νέου υπουργικού συμβουλίου, Στέλιο Κουτνατζή.

 

Η αρμοδιότητα για επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είναι πλέον στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας με πηγές του Μαξίμου να αναφέρουν πως από τη στιγμή που τα διατάγματα δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο, δεν έχουν νομική ισχύ και δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση.

 

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

 

«Επιχείρηση κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης»

 

Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει πως βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

 

Η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι η προηγούμενη διαδικασία επιλογής έγινε στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας και κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση για υποκρισία και μεθοδεύσεις που προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ονομαστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως είναι σαφείς οι αιχμές και προς το πρόσωπό του, καθώς η παρέμβαση ήλθε λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Προκόπη Παυλόπουλου.