Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Facebook Twitter
12

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα προστέθηκε επισήμως, σήμερα, στον κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό.


Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ «η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 11 Ιανουαρίου 2019 από την Εθνοσυνέλευση που κήρυξε παράνομη την ορκωμοσία του Νικολάς Μαδούρο. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως υπηρεσιακός πρόεδρος από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Πουέρτο Ρίκο, την Κολομβία, και τη Χιλή. Στις 13 Ιανουαρίου συνελήφθη από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της SEBIN και τέθηκε υπό κράτηση αλλά απελευθερώθηκε έπειτα από τρία τέταρτα της ώρας. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών καταδίκασε τη σύλληψή του.

Πολιτική
12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αυτο δεν εγινε για να εκνευρίσει ο Μητσοτάκης κανένα Τσίπρα. Δε συνηθίζεται μορφωμένοι άνθρωποι να κάνουν εκδικητική πολιτική. Αυτο που έκανε η Ελλάδα ήταν να συμφωνήσει με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τις ανα τον κόσμο δημοκρατίες. Έβγαλε την Ελλάδα από το κλαμπ των δικτατοριών που στήριζαν μαδουρο. Βλέπε τώρα, Τουρκία Κούβα και β. Κορέα.Ο γκουαιδο είναι νόμιμα εκλεγμένος , ο μαδουρο είναι παράνομος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ κάποιοι και τις αντισυστημικές εφημερίδες. Φτάνει το δοκουμεντο, γκωσαμε.
Καλα αυτο ειναι πιο πολυ at your face Tsipras (για εσωτερικη καταναλωση δηλ.) παρα πραξη ουσιας. Σ'αυτο το πλαισιο οφειλω να ομολογησω οτι γουσταρω. Κατα τα αλλα σκοτιστηκε ο Μαδουρο για το τι αναγνωριζει η Ελλαδα.
Τέλεια αναγνωρίσαμε έναν αυτοαποκαλούμενο Πρόεδρο ως ηγέτη κανονικό απλά και μόνο επειδή το θέλουν οι ΗΠΑ γιατί αυτοί τον τοποθέτησαν εκεί. Είχε καιρό βέβαια που ο Μητσοτάκης ήταν υπέρ. Εγώ κάτι άλλο θα ήθελα να δω. Όλος ο κόσμος ο δυτικός τον θέλει. Ο λαός του, τον θέλει? Ας γίνουν εκλογές και βλέπουμε αν τον εκτιμάνε ή όχι.
Η πρόθεση της δύσης είναι ο μεταβατικός πρόεδρος να εξαγγείλει Ελεύθερες εκλογες αμέσως μολισ φύγει από την εξουσία ο Μαδουρο. Απορώ πως ορισμένοι πιστεύουν στα σοβαρά ότι ένας Μαδουρο θα μπορούσε να κάνει ελεύθερες εκλογές στη χώρα του. Πόσες άλλες ελευθερίες έχουν μείνει όρθιες στη ρημαγμενη χώρα του?
Ένας "πρόεδρος" που προωθούν οι ΗΠΑ δηλαδή είναι δεδομένο ότι θα διεξάγει ελεύθερες εκλογές; Επίσης, ζείτε στη Βενεζουέλα και ξέρετε όσα συμβαίνουν εκεί; Φαντάζομαι με τον ίδιο τρόπο που ...ξέρουμε τι συμβαίνει στη Β. Κορέα...Θα αναφέρω ξανά πως εντελώς τυχαία η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Τυχαίο γεγονός πιστεύω.
@Αριανα. Υποθέτω πως ειδικά για τη Β.Κορεα, ούτε εσείς γνωρίζετε αρκετά. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε θα ήταν από τις αφηγήσεις των ίδιων των Βορεικορεατων. Όμως αυτό δε γίνεται. Οι "τυχεροί" αυτοί άνθρωποι απαγορεύεται να βγουν έξω από τα σύνορα. Σοσιαλ μίντια κλπ ανακαλύψεις των κακών δυτικών επίσης απαγορεύονται. Είδατε? Είμαστε καταδικασμένοι να μη μαθουμε ποτέ.
@Αριανα. Υποθέτω πως ειδικά για τη Β.Κορεα, ούτε εσείς γνωρίζετε αρκετά. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε θα ήταν από τις αφηγήσεις των ίδιων των Βορεικορεατων. Όμως αυτό δε γίνεται. Οι "τυχεροί" αυτοί άνθρωποι απαγορεύεται να βγουν έξω από τα σύνορα. Σοσιαλ μίντια κλπ ανακαλύψεις των κακών δυτικών επίσης απαγορεύονται. Είδατε? Είμαστε καταδικασμένοι να μη μαθουμε ποτέ.
Όχι, δε ζω στη Β.Κορέα και γι' αυτό κρατώ μικρό καλάθι σε αυτά που μας ταΐζουν (κυρίως αμερικανικά) μέσα ενημέρωσης, για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς, σε αντίθεση με όλους εσάς που με βεβαιότητα μιλάτε λες και ζείτε εκεί. Ελάτε τώρα, δεν είναι τόσο αθώες οι ΗΠΑ. Δε γεννηθήκατε και χθες. Έχουν ανοιχτά μέτωπα με τις μισές χώρες του πλανήτη λόγω πετρελαίων. Μη πέφτετε κι από τα σύννεφα όταν κάποιοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια τέτοια χώρα.
Δεν ειναι "αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος". Ειναι εκλεγμένος από το νόμιμο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ως μεταβατικός πρόεδρος με αποκλειστικό σκοπό την διενέργεια ελεύθερων εκλογών.Ο Μαδούρο ειναι ο παράνομος καθώς όταν έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έφτιαξε ένα καινούργιο δικό του με απόλυτες δικτατορικές εξουσίες και το οποίο προκήρυξε προεδρικές εκλογές εξαιρώντας την συμμετοχή των κομματων της αντιπολίτευσης! Σου φαινεται δημοκρατικό;
Το αν τον θελει τον Γκουαιδο ο λαος του, μονο οι ελευθερες εκλογες θα το δειξουν. Το μονο που ειναι απολυτως σιγουρο ειναι οτι ο λαος της Βενεζουελας ΔΕ θελει το Μαδουρο οπως επισης οτι ο Μαδουρο ΔΕ θελει να οργανωσει ελευθερες εκλογες (και λυπαμαι που σας απογοητευω αλλα ετσι εινια η ζωη!).